Uusimmat

Kamera

10.10.2018 19:00 Osku Kannisto

Kamera

Kamera on ehdoton kohokohta uusissa XS-malleissa. Vaikka numeroiden valossa kamerassa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, on kuvanlaadussa merkittävä harppaus X:n kameroihin verratessa.

Takakamerat tuovat eri polttovälit laajakulma- ja tele-kuvaukseen. Molempien kameroiden tarkkuus on 12 megapikseliä. Laajakulmalinssin valovoima on kiitettävä f1.8. Telekamerassa aukko on f2.4. Molemmissa takakameroissa on optiset kuvanvakaimet, jotka ovat automaattisesti käytössä. Etukameran tarkkuus on seitsemän megapikseliä ja valovoima f2.2.

Kuvanlaatu on iPhoneissa aina ollut levollisen neutraali, missä värien totuuden mukainen toistuminen on avainosassa. Heikkoutena kuvien dynamiikka on saattanut vaikuttaa hieman suppealta äärisävyjen tukkeutuessa ja värien toistuessa varsinkin pilvisinä päivinä jokseenkin vaisuina. Kuviaan käsitteleville tällainen lähtökohta on aina paras, mutta kertakäyttösomeiluun ratkaisu ei aina ole ollut paras.

XS Max tuo kuviin lisäulottuvuutta niin äärisävyihin kuin väreihinkin. Smart HDR -tekniikka nappaa useita valotuksia kuvaa ottaessa ja käsittelee ne salamannopeasti valmiiksi kokonaisuudeksi – eli kuvien otto ei käytännössä hidastu. Tuloksena varjoissa on merkittävästi enemmän sävyjä, kohina on huomattavasti vähäisempää ja värit toistuvat pirteän elävinä.

Ero jo viime vuoden X:een on todella merkittävä, vanhempiin iPhoneihin vieläkin suurempi.

Kamera-sovellus on edelleen yhtä yksinkertainen kuin aiemmissakin iPhoneissa. Käyttäjälle ei tarjota manuaalisäätöjä. Käytännössä valittavaksi jää lähinnä laajakulma- tai telelinssi sekä tarkennus-/valotuskohdan valinta kuvasta. Valotusta voi hienosäätää tarkennuslaatikon vierestä halutessaan. Peruskäyttäjälle täydellinen automatiikka sopii mainiosti, ja sen tuomat tulokset puhuvat testien perusteella puolestaan. Kuvanlaatu on useimmissa tilanteissa erittäin hyvä.

XS-puhelimien uutuus on säädettävä taustasumennus, joka on käytössä muotokuva-tilassa. Sumennus on ollut käytössä jo pari vuotta Plus-malleissa sekä iPhone X:ssä, mutta sen tulosta ei ole voinut säätää, kuten monilla kilpailevan leirin puhelimilla.

Sumennus hoidetaan hyödyntämällä molempia kameroita yhtä aikaa. Selfieissä syvyystietoon hyödynnetään faceID-kasvotunnistukseen käytettävää kameraa yhdessä etukameran kanssa.

Taustasumennusta eli bokeh’ia säädetään toistaiseksi vasta kuvan ottamisen jälkeen virtuaalista aukko-säädintä käyttäen. Pienellä aukolla taustasta saa selvän, isolla aukolla taas saa levottomankin taustan sulautumaan kauniisti pois kuvan kohdetta häiritsemästä.

Kohteen tunnistuksessa onkin menty isoja askelia eteenpäin. Kuvattava kohde tunnistuu merkittävästi tarkemmin kuin aiemmin, ja rajautuu yllättävän hienosti useimmissa tavallisissa käyttötilanteissa. Tarjottu taustasumennus on yleensä jo hyvin kohdallaan, joten hienosäätö on lähinnä pelivara ongelmatilanteisiin.

Videokuvauksessa maksimitarkkuus on 4K 60 kuvaa sekunnissa. Videot voi pakata paremmin yhteensopivassa h.264- tai tiiviimmin pakkautuvassa h.265-muodossa. 60 hertsin päivitystaajuus ei kuitenkaan ole aina paras valinta, sillä valotusajat jäävät sillä lyhyiksi varsinkin pimeässä.

30 ja 24 hertsin taajuuksilla hämäräkuvaus paranee merkittävästi. Pelkän valotusajan ohella hitaammilla taajuuksilla käyttöön saa HDR:n, joka parantaa kuvan kokonaisilmettä näyttävästi.

Videot ansaitsevat kiitosta luonnollisista väreistään ja entistä näyttävämmästä dynamiikastaan. Kohinaa on kuitenkin enemmän kuin valovoimaisimmissa kilpailijoissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto