Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

10.10.2018 19:00 Osku Kannisto

Suorituskyky ja akkukesto

IPhone XS Maxin sisuksissa sykkii Applen oma A12 Bionic -suoritin, joka on valmistettu seitsemän nanometrin tekniikalla. Kuusiytimisessä suorittimessa kaksi ydintä ovat tehoytimiä ja neljä virtapihimpiä, peruskäyttöön paremmin soveltuvia. Apple ilmoittaa yleisen suoritustehon nousseen noin 15 prosenttia ja graafisen suorituskyvyn jopa 50 prosenttia.

Isoin kehitys on tapahtunut Neural Engine -koneoppimisessa, jota hyödynnetään muun muassa AR-sovelluksissa sekä Face ID -tunnistuksessa. Sen nopeus on yli kahdeksankertainen viimevuotiseen A11-suorittimeen verratessa. Edut eivät vielä käytössä tule selkeästi esille, mutta sovellusten päivittyessä ja uusien sovellusten myötä tekniikasta saataneen enemmän hyötyä.

Mittausten valossa ei jää epäselväksi A12:n huikea suorituskyky, joka jättää kilpailijat taakseen selkeällä marginaalilla. Jos teho on puhelimen merkittävin ominaisuus, on XS Max tämän hetken paras vaihtoehto.

Yleisessä, suorittimien kuormitukseen perustuvaa käyttöä mittaavassa Geekbench 4 -testissä iPh0ne XS Max pärjää erinomaisesti. Samsung Galaxy Note9:ään verratessa iPhonessa on noin 25 prosenttia enemmän suorituskykyä. Ero viimevuotiseen X-versioon on maltillisempi 10-15 prosenttia.

Graafinen suorituskyky on erinomainen pelikäyttöä simuloivien Antutu- ja GFXBench-testien perusteella. Varsinkin Antutussa ero X-malliin ja Android-puhelimiin on kasvanut merkittäväksi. GFXBench osoittaa, että ruudunpäivitys tapahtuu huomattavasti paneelin virkistystaajuutta nopeammin Full HD -tarkkuudella, joten pelit eivät nyi.

Applen puhelimet ovat loistaneet Javascript-nopeudellaan, joka heijastuu nettiselailun nopeuteen. XS Max ei tuota tämänkään osalta Sunspider-testissä (ms, lyhyempi palkki parempi) pettymystä, vaan lataa tiskiin selkeät ennätyslukemat. Tosin ero jo erinomaisen nopeaan X:een ei ole iso.

Akkukesto on tehokäyttäjän kannalta Maxin miellyttävimpiä parannuksia, varsinkin jos valita tehdään sen ja XS:n välillä. Yli kolmen ampeeritunnin akku riittää helposti koko päivän tehokäyttöön ja kevytkäytöllä puoleentoista päivään. Käytännössä puhelin on kuitenkin järkevää ladata joka yö, niin laturia ei tarvitse kantaa matkassa.

Testeissä puhelinta käytettiin aktiiviseen sometukseen, viihdekäyttöön, työn tekoon ja pelailuun. Puhelimeen oli lisäksi kytketty Apple Watch. Akkukesto riitti helposti koko päiväksi 7-23 ja akun varausta oli vielä tämän jälkeen jäljellä noin 20 prosenttia. Vain yli kolmen tunnin aktiivipelailu GPS-paikannus päällä ja usean tunnin netin jakaminen muille laitteille vaati lisälatausta kesken päivän.

Geekbenchin akkutesti antaa XS Maxille tulokseksi 6 tuntia ja 57 minuuttia, mikä vastaa hyvin muiden valmistajien lippulaivoja. Tulos jää kuitenkin selkeästi Samsung Galxy Note9:stä, jonka yli 11 tunnin tulos on aivan omassa luokassaan.

Puhelin tukee pikalatausta ja langatonta latausta. Ominaisuuksista ei kuitenkaan ole hyötyä, jollei halua ostaa erillisiä latureita niitä varten. Puhelimen mukana tulee edelleen vain viiden watin latauslaite. XS Max tukee myös USB-PD-pikalatausta (jopa 15 W), mutta sen käyttöön vaaditaan Macbookin laturi ja USB-C-> Lightning -kaapeli. Vaihtoehtona langallisuudelle on hyödyntää langatonta latausta Qi-yhteensopivalla laturilla. Langaton latausteho on toistaiseksi rajoitettu 7,5 wattiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto