Uusimmat

Ulkoinen olemus

29.12.2019 10:00 Samuli Herttua

Ulkoinen olemus

Apple Watchin ulkoinen olemus on pysynyt lähes vakiona sen ensimmäisestä versiosta lähtien, minkä takia se on helppo tunnistaa. Kauneus on tietenkin aina katsojan silmissä. Markkinoilla on viime aikoina nähty erittäin tyylikkäitä älykelloja, jotka lainaavat muotokieltään perinteisistä rannekelloista. Näihin verrattuna Apple Watch ei ehkä erotu edukseen joukosta, mutta totaalisen rumaksikaan ei sitä voi sanoa.

Ensimmäisenä huomion herättää neliönmuotoinen näyttöpaneeli, jota on saatavilla joko testikellomme 1,78 tuuman kokoisena 44 mm -versiona tai hieman pienempänä 1,57-tuumaisena 40 mm -versiossa.

Kellon kuoren materiaaleiksi on saatavilla joko alumiinia tai ruostumatonta terästä. Jälkimmäinen materiaalivalinta nostaa kellon lähtöhinnat lähes tuplasti suuremmaksi.

Alumiinista versiota on mahdollista saada joko tähtiharmaan, hopean tai kullan värisenä. Ruostumaton teräsversio tulee joko värjäämättömänä, kullan tai tähtimustan värisenä.Testikellomme on tähtiharmaa alumiininen versio.

Rannekevaihtoehtoja on saatavilla myös monenlaisia. Pelkästään kumimaista urheiluranneketta on myynnissä Applen sivuilla jopa kaksitoista eri värivaihtoehtoa. Sen lisäksi rannekkeen materiaaliksi voi valita punotun nylonin, nahan tai ruostumattoman teräksen. Ranneke irtoaa erittäin helposti painamalla kellon takaa löytyvistä painikkeista ja liu’uttamalla ranneke pois kellosta. Myyntipakkaus sisältää vakiona kaksi erikokoista ranneketta, S/M ja M/L kokoisina. Apple kertoo rannekkeiden sopivan ympärysmitaltaan 140-210 mm ranteeseen. Tilauksesta saatavilla on myös suurempi 160-245 mm ranteeseen sopiva ranneke.

Jokaiseen hetkeen ja tilaisuuteen löytyy näin sopiva ranneke, ja niille on löydetty hyvä hintakin, ainakin Applen näkökulmasta. Ostopäätöstä voi hieman helpottaa tieto rannekkeiden yhteensopivuudesta myös vanhojen Apple Watchien kanssa. Toivottavasti tämä linja säilyy myös tulevien Watch-sukupolvien myötä.

Testikellomme musta urheiluranneke ei välttämättä ole se kaikkein tyylikkäin, mutta mahdollisesti se käytännöllisin vaihtoehto. Alle kuukauden käytön jälkeen on toki vielä mahdotonta julkaista syvempiä analyysejä rannekkeen kestävyydestä, mutta toistaiseksi kunto on moitteeton. Mitään häiritseviä venymisiä tai kulumisia ei ole havaittavissa. Täysin vastaavanlainen musta urheiluranneke oli käytössäni edellisessä Series 4 -mallin kellossani lähes vuoden. Ranneke kesti moitteettomassa kunnossa koko testiajan.

Aivan pientä haalistumista värissä voi huomata, kun uutta ja vanhaa ranneketta vertaa vierekkäin. Hikoilu on haalistanut rannekkeen sisäpuolta, jossa se ei suuremmin haittaa.

Kädessä Apple Watch tuntuu aivan tavalliselta kellolta. Noin 40 gramman paino ei tunnu erityisen painavalta. Kuminen urheiluranneke myös joustaa hyvin ranteessa, mutta voi kuitenkin hieman hiostaa, varsinkin jos rannekkeen kiristää tiukalle.

Kookkaampikaan 44 mm -versio ei tunnu kohtuuttoman suurelta edes pienessä ranteessa. Kellon pohjassa sijaitsevat sykeanturit ulkonevat muutamia millejä rungosta, joten ne voivat hieman painaa ihoa. Olen käyttänyt eri Apple Watch -malleja jo muutaman vuoden samassa ranteessa, minkä takia kellon kohdalta ranteessa erottuu jo selvästi painauma.

Apple Watchin kuoren oikealla puolella on kaksi näppäintä, joista toinen toimii myös rullana. Alempaa, perinteisempää näppäintä painamalla aukeaa viimeisten käytettyjen sovellusten luettelo, ja pidempään painettuna se toimii myös virtanäppäimenä. Kaksi kertaa painettaessa aktivoituu Apple Pay, jonka avulla onnistuu lähimaksaminen.

Ylempi kellon kruunu toimii valikkonäppäimenä, ja kruunun rullalla onkin sovelluksesta riippuen erilaisia käyttötarkoituksia. Sillä voi esimerkiksi rullata sovellusta alaspäin tai siirtyä sovellusvalikossa sekä poistua sovelluksesta. Valikkojen ja näppäinten käyttölogiikan oppii nopeasti. Lähes kaikki on hoidettavissa myös pelkän kosketusnäytön avulla.

Kellon näyttö on pysynyt edellismalliin verrattuna lähes ennallaan. Näytön kirkkaus riittää kiitettävästi tekstin lukemiseen myös auringonpaisteessakin. Sen OLED-paneelista on vaikea löytää mitään moitittavaa.

Uusi merkittävä ominaisuus, minkä Apple on tuonut uuteen kelloon, on jatkuvasti päällä oleva näyttö. Edellisissä generaatioissa näyttö oli sammuneena, kunnes rannetta käännettiin tai näyttö käynnistettiin joko näpäyttämällä näyttöä tai painamalla kellon napeista. Tietyn ajan kuluttua näyttö pimeni taas täysin.

Uuden jatkuvasti päällä olevan näytön ovat mahdollistaneet LTPO-näyttötekniikka sekä uusi vähävirtainen näytönohjain. Näiden avulla kello päivittää näyttöään tarvittaessa vain kerran minuutissa. Tämä tapahtuu silloin, kun kello ei ole aktiivinen. Samalla se pudottaa näytön kirkkautta ja haalistaa näytön värejä. Rannetta nostettaessa tai näyttöä napautettaessa kello herää normaaliin tilaansa. Jatkuvasti päällä olevalla näytöllä on kuitenkin haittapuolensa, sillä se valitettavasti myös näkyy virrankulutuksessa.

Vaihdettavia kellotauluja löytyy runsaasti, ja ne ovat suurimmalta osin helposti muokattavissa. Kellotaulujen valitseminen ja muokkaaminen käy parhainten puhelimen kellosovelluksesta. Tarjolla on pelkästään aikaa näyttäviä kellotauluja tai hieman monipuolisempia näkymiä. Aikanäytön lisäksi kellotauluun voi oman makunsa mukaan lisätä haluttuja tietoja, kuten ulkolämpötilaa tai akun varaustasoa. Valikoimista löytyy muun muassa Mikki Hiiri -kellotaulu, jossa kädet ja jalat toimivat viisareina.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Käyttö
  4. Yhteenveto