Uusimmat

Käyttö

29.12.2019 10:00 Samuli Herttua

Käyttö

Kuten Apple Watchin ulkoinen olemus, niin myös Apple Watchin käyttö ja käyttöjärjestelmän WatchOS:n ulkoasu ovat pysyneet perusperiaatteiltaan ennallaan. Perusnäkymänä on oma valittu kellotaulu, joita voi vaihtaa nopeasti pyyhkäisemällä kellonäkymässä joko vasemmalle tai oikealle. Erilaisia kellotauluja voi myös muokata painamalla kellonäkymässä näyttöä.

Ylhäältä alas pyyhkäistäessä saadaan kelloon tai puhelimeen tulleet ilmoitukset näkyville. Kaikki ilmoitukset saa helposti pyyhittyä painamalla hieman näyttöä. Yksittäisiä ilmoituksia saa poistettua pyyhkäisemällä haluttua ilmoitusta vasemmalle.

Alhaalta ylös pyyhkäistäessä esille ilmestyy ohjauskeskus, josta voidaan helposti kytkeä päälle kellon yksinkertaisempia tiloja, kuten lentokonetilan.

Kellon reunassa sijaitsevasta kruunusta painettaessa aukeaa sovellusvalikko, joka voi aluksi hämmentää Applen yksinkertaisuuteen tottuneen. Sovellusvalikossa kaikki sovellukset ovat näkyvissä isossa ryppäässä. Haluttu sovellus avataan joko painamalla kosketusnäytöstä kuvaketta tai liikkumalla ensiksi kosketusnäytössä kohdistin oikean sovelluksen kohdalle ja sen jälkeen kruunusta rullaamalla. Jos kuitenkin surffailu sovellusviidakossa ei tunnu sopivalta, löytyy asetuksista myös mahdollisuus esittää sovellukset luettelomuodossa.

Kellossa on vakiona toiminnassa oma pääsykoodinsa, aivan kuten älypuhelimissa. Kello kysyy pääsykoodia heti, kun se tunnistaa, että kello otetaan pois ranteesta. Apple Watch keskustelee myös hyvin Applen tietokoneiden kanssa, sillä omien tietokoneiden lukituksen on mahdollista avata Apple Watchin avulla.

Kellon sisällä jyllää uusi Applen omaa käsialaa oleva kaksiytiminen S5-prosessori, jonka Apple väittää olevan jopa kaksi kertaa nopeampi kuin aikaisemmassa Apple Watch Series 3 -mallissa nähty S3-prosessori. Uudessa kellossa sovellukset aukeavat jo kiitettävällä nopeudella, eikä sovelluksen avaamista tarvitse odottaa sekunteja pidempään. Tämän havaitsi jo edellisessä mallissa, joten ero tältä osin Series 4 -malliin on olematonta.

Ensimmäisen sukupolven laitteet olivat sen verran hitaita, että oli lähes poikkeuksetta nopeampaa kaivaa puhelin esille taskusta. Puhelimen kanssa hommat olivat jo käynnissä ennen kuin sovellus oli edes kunnolla auennut kellossa.

Kello toimii erinomaisena ilmoitusten näyttäjänä. Puhelinta ei tarvitse kaivaa erikseen taskusta, vaan nopea vilkaisu ranteeseen on huomattavasti nopeampi ratkaisu. Myös pikaiset ja yksinkertaiset vastaukset esimerkiksi viesteihin hoituvat nopeasti kellon avulla.

Apple on myös onnistunut hiomaan kellon ilmoitusvärinän erinomaiseksi. Värinän voimakkuus on sopiva herättämään kellon käyttäjän huomion, mutta se on myös helppo olla huomioimatta tilanteesta riippuen. Lisäksi värinän tuottama ääni on sen verran huomaamaton, ettei sitä kuule kuin täysin hiljaisessa huoneessa. Värinää voisi yrittää kuvailla, että se on kuin sormen napauttamista rannetta vasten.

Virtuaaliavustaja Siri toimii myös kellosta. Keittiössä voi helposti kysyä Siriä käynnistämään ajastimen tai autossa radiosta soivan biisin nimeä. Siri käynnistyy painamalla kellon kruunua pitkään tai sanomalla ”Hei Siri”.

Sovellukset ovatkin Apple Watchin valttikortti älykellomarkkinoilla. Sovellusvalikoima on erityisen laaja verrattuna kilpailijoihin. Sovelluskaupasta löytyy suurin osa puhelimesta tutuista sovelluksista.

Applen kello on vuosien varrella saanut ohjelmistopäivityksien mukana roppakaupalla uusia ominaisuuksia. Päivitykset ovat saatavilla parin vuoden takaisiin Apple Watch -malleihin, eikä siis rajoitu pelkästään uusimpaan kellomalliin. Uusimpina ominaisuuksina voi mainita desibelimittarin, joka varoittaa, jos melutaso on liian korkea. Laskin ja sanelin ovat myös löytäneet tiensä kellon sovellusvalikoimaan.

Musiikkia kuuntelee kellosta, tosin tietyin varauksin. Tallennustila kellossa on tuplaantunut edellismallista 32 gigatavuun, jolloin kelloon mahtuu roppakaupalla esimerkiksi suosikkipodcasteja tai musiikkikappaleita. Kelloon on helposti liitettävissä Bluetooth-kuulokkeet, joiden kautta musiikinkuuntelu onnistuu lenkkipoluilla.

Tällä hetkellä kuitenkin esimerkiksi Spotify ei tue musiikintoistoa suoraan kellosta. Kellosovellus toimii enemmänkin vain kaukosäätimenä. Tämän vuoksi esimerkiksi omien soittolistojen lataaminen kelloon offline-tilaan ei onnistu. Kilpailijoiden älykelloissa, kuten Samsungin Galaxy Watcheissa, tämä ominaisuus on jo käytössä.

Applen kellossa on laajat aktiivisuuden seurantaominaisuudet. Kellon kautta on mahdollista tarkkailla askelmääriä, kokonaismatkaa kilometrinä sekä noustujen kerrosten määrää. Samalla se tarkkailee, kuinka usein seisot pystyasennossa. Asetuksista voi asettaa kello muistuttamaan tunnin välein nousemaan ylös.

Apple Watch 5 pyrkii tunnistamaan automaattisesti tiettyjä urheilumuotoja ja osaa kysyä käyttäjältä urheilusuorituksen tallentamisen aloittamisesta. Automaattinen tunnistaminen ei kuitenkaan toimi aina täydellisesti. Kello voikin esimerkiksi kysyä kävelylenkin tallentamisesta vasta 10-15 minuutin kuluttua kävelyn aloittamisesta.

Kellossa on sykkeenmittaus, jonka tulokset tallentuvat puhelimen Terveys-sovellukseen. Urheiluharjoituksen aikana Apple Watch mittaa sykettä koko harjoituksen ajan ja kolme minuuttia harjoituksen jälkeen. Muuten Apple Watch mittailee sykettä satunnaisesti päivän aikana.

Uusimmilla Apple Watcheilla on myös mahdollista ottaa sydänsähkökäyrää eli EKG:tä. Tämä tapahtuu avaamalla EKG-sovellus kellosta, jonka jälkeen ohjeiden mukaisesti kosketat kellon vastakkaisen käden sormella kellon kruunun päätä 30 sekunnin ajan. Applen mukaan EKG-mittausta ei ole tarkoitettu alle 22-vuotiaille.

Edellismallista lähtien Suomeen on tuotu myös matkapuhelinverkossa toimivana Cellular-versioita Apple Watchista. Cellular-kellossa on oma sisäänrakennettu, sähköinen eSIM-valmius. Kelloa voi siis käyttää täysin itsenäisesti esimerkiksi lenkillä tai muulloinkin, kun omaa puhelinta ei halua kantaa mukana.

Elektronisen eSIMin aktivoiminen hoituu helposti puhelimen kellosovelluksesta. Apple Watchin sekä iPhonen palveluntarjoajaoperaattorin on oltava sama. Tällä hetkellä ainoa Apple Watchia tukeva operaattori on Telia. Kellon oma verkkoyhteys mahdollistaa puheluiden soittamisen kellon kautta. Apple lupaa myös hätäpuheluiden onnistuvan lähes missä tahansa maailmankolkassa pitämällä sivupainiketta painettuna.

Apple Watch pystyy myös havaitsemaan, jos kellon käyttäjä kaatuu. Kaatumisen havaittuaan kello pitää hälytysäänen sekä näyttää hälytyksen. Jos käyttäjä on ollut liikkumatta noin minuutin, se soittaa automaattisesti hätäpuhelun. Ominaisuus ei ole kuitenkaan vakiona päällä, paitsi siinä tapauksessa, että olet asettanut Applen Terveys-sovellukseen iäksesi yli 65 vuotta.

Kaupassa pientä iloa tuo Apple Pay -maksuominaisuus. Lähimaksua tukevissa paikoissa voi ostokset maksaa kellon avulla. Maksaminen tapahtuu painamalla kellon alempaa näppäintä kaksi kertaa, joka aktivoi Apple Payn. Tämän jälkeen kello tuodaan maksupäätteen vierelle. Ominaisuus ei ole maailmaa mullistava, mutta tekee maksamisesta entistä nopeampaa. Maksaminen ei onnistu, jos kello on lukittu. Joten kuka tahansa ei pääse maksamaan kellollasi, vaikka olisi irrottanut sen ranteestasi, ellei hän sitten tiedä myös kellon pääsykoodia.

Apple Watchin suurin heikkous on ollut sen akunkesto jo ensimmäisestä mallisukupolvesta lähtien, eikä uusi versio tuo parannusta tähän. Koska akkukestoa syöviä ominaisuuksia on tuotu kelloon koko ajan lisää, voi kaikkia uusia ominaisuuksia käyttämällä saada kellon akun hiipumaan todella nopeasti. Erityisesti uusi kokoajan päällä oleva näyttö haukkaa merkittävän osan akun kapasiteetista. Kun sen päälle vielä käytetään kelloa 4G-verkossa ja jokin aktiivisuusseuranta päällä, hupenee virta akusta lähes silmissä.

Koska kellon käyttö on niin yksilöllistä, on mahdotonta sanoa täysin tarkkaan, kuinka pitkä on akunkesto. Noin parin viikon sekalaisessa käytössä nähtiin päiviä, jolloin virtaa ei ollut kymmeniä prosenttia enempää illalla, kun kello oli otettu aamulla ladattuna käyttöön. Hieman laiskempina päivinä virtaa saattoi riittää vielä toisellekin päivälle. Ominaisuuksia himmailemalla kellon toiminta-ajan voi saada venymään noin kahteen vuorokauteen.

Koska kellossa ei ole omaa unenseurantaa, yö on optimaalinen aika ladata kelloa. Kello ladataan omalla lataustelakalla, johon se napsahtaa tukevasti kiinni. Kello latautuu tyhjästä täyteen akkukapasiteettiin reilussa 1,5 tunnissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Käyttö
  4. Yhteenveto