UUSIMMAT

Ulkoinen olemus

27.12.2020 18:00 | Samuli Herttua

Ulkoinen olemus

Apple Watch on ehkä yksi markkinoiden helpoimmin tunnistettavista älykelloista sen omanlaatuisen muotoilunsa takia, sekä myös tottakai sen takia että kello on ollut jo niin pitkään markkinoilla, eikä uusi Series 6 poikkea ollenkaan ulkonäöllisesti edellisistä malleista.

Sen neliönmuotoinen ruutupaneeli on saatavilla kahdessa eri koossa: 1,78 tuuman kokoisena 44 mm -variaationa tai pienempänä 1,57 tuuman koossa 40 mm -variaationa. Omaan ranteeseen sopivaa variaatiota kannattaa käydä vilkaisemassa kaupassa paikan päällä.

Uudessa sukupolvessa nähtiin myös värien juhlaa, kun Apple toi alumiiniseen versioon perinteisten tähtiharmaan, hopean sekä kultaisten värivaihtoehtojen lisäksi myös sinisen ja punaisen värivaihtoehdon.

Samalla esiteltiin myös uusi Solo Loop -rannekevaihtoehto, joka ei sisällä minkäänlaisia lukkoja tai solkia vaan sujautetaan ranteeseen. Solo Loop -ranneketta on saatavilla joko silikonikumisena tai polyesteri- ja silikonilankapunoksesta valmistettuna. Koska ranneke ei sisällä minkäänlaista säätömahdollisuutta, tilataan ranneke itselle ranteeseen sopivan mittaisena. Ohjeet sopivan rannekkeen mittaamiseen löytyvät Applen sivuilta.

Edellisten mainittujen lisäksi tarjolla ovat jo aikaisemmat Applen kelloille julkaistut rannekevaihtoehdot sekä kello on mahdollista saada myös ruostumattomasta teräksestä valmistettuna, joten valinnanvaraa todellakin riittää. Myös vanhat Apple Watchin rannekkeet ovat yhteensopivia uuden kellon kanssa. Oman kello- ja rannekekombinaation löytämiseksi kannattaa eksyä Applen nettisivuilla sijaitsevaan Apple Watch Studioon, jossa eri materiaalien ja värien sovittaminen onnistuu helposti.

Muropaketin testilaitteeksi päätyi kuitenkin mahdollisimman tuttu ja turvallinen eli tähtiharmaan värinen alumiinirunko mustalla perinteisellä kumisella urheilurannekkeella. Tilausvaiheessa ranneke on saatavilla peruskoossa, joka sopii Applen mukaan 140-210 millimetrin ranteisiin, tai erittäin suurena joka tarkoittaa 160-245 millimetrin ranteita. Testilaitteessa on peruskoon ranneke, johon kuuluu kaksi erikokoista ranneketta, S/M:n sekä M/L:n koossa.

Kuten jo Series 5 -kellon testin yhteydessä totesimme, urheiluranneke ei välttämättä ole se tyylikkäin vaihtoehto mutta sitäkin käytännöllisempi. Samalla se on jo hyväksitodettu, sillä vuoden käytön jälkeen oli Series 5:n kellon täsmälleen samanlainen musta ranneke edelleen todella hyvässä kunnossa. Suurta venymistä ei ollut tapahtunut, ja ainoan eron uuden rannekkeen välillä näki aivan pienessä värin haalistumisessa.

Ranteessa Apple Watch erottuu edukseen muista älykelloista siroutensa ja keveytensä ansiosta. Kello ei tunnu möhkäleeltä ranteessa, vaan roikkuu mukana ajan myötä lähes huomaamattomasti. Kuminen urheiluranneke on mukava kädessä ja hengittää yllättävänkin hyvin, eikä ole aiheuttanut edes herkkäihoiselle mitään ongelmia. Rannekkeen saa säädettyä tarpeeksi kireälle haluttaessa. Kellon pohjassa sijaitsevat anturit ulkonevat hieman rungosta, joten ne voivat hieman painaa ihoa.

Apple Watchin näppäimet ovat myös pysyneet ennallaan, eli niitä on kaksi oikealla reunalla: toinen niistä on ns. Digital Crown, joka toimii myös rullana esimerkiksi valikoissa tai äänenvoimakkuuden säätöön, ja tämän kruunun alapuolella on toinen näppäin, joka toimii muun muassa virtapainikkeena sekä Apple Pay:n aktivoimiseen. Näiden käytön oppii nopeasti, ja niitä tarvitaan harvoin, sillä lähes kaikki voidaan hoitaa näytön kautta.

Kellon näyttö on pysynyt suurimmalta osin ennallaan, mutta myös pientä edistystä on nähty. Perustekniikka on kuitenkin ennallaan eli kyseessä on OLED-paneeli, jonka resoluutio on 448 x 368. Näyttö on todella vakuuttava ja kirkkautta irtoaa jopa auringonpaisteessa lukemiseenkin.

Watch Series 6 -kellon uutuus liittyykin jo edellisessä mallissa esiteltyyn ominaisuuteen eli jatkuvasti päällä olevaan näyttöön.

Apple lupaakin näytön olevan tässä tilassa jopa 2,5 kertaa kirkkaampi kuin Series 5 -mallissa, jolloin näyttö on huomattavasti helpommin luettavissa esimerkiksi juuri auringonvalossa. Ja tämä tuntuu pitävän paikkaansa. On mahdotonta sanoa, onko näyttö juuri tuon 2,5 kertaa kirkkaampi, mutta eron huomaa kyllä käytännössä. Näyttö on nyt huomattavasti helpommin luettavissa.

Sen lisäksi nyt moni päänäytön ominaisuuksista on heti käytettävissä jatkuvasti päällä olevasta näytöstä, eikä näyttöä tarvitse ensin napauttaa hereille tai nostaa rannetta suorittaakseen toiminnon.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Käyttö
  4. Yhteenveto