UUSIMMAT

Yhteenveto

27.12.2020 18:00 | Samuli Herttua

Yhteenveto

Kuten lähes jokaisen uuden Apple Watchin yhteydessä on voitu todeta, ei uusin sukupolvi tuo mitään täysin mullistavaa, mutta se silti jatkaa selvästi älykellojen kärjessä sekä nostaa älykellojen rimaa entisestään.

Apple Watch ei missään nimessä ole välttämätön hankinta, mutta se tuo älypuhelimen jatkeena tietynlaista helppoutta arkeen kun puhelinta ei ole välttämätöntä kaivaa joka hetki taskusta – Avaat kannettavan tietokoneen ilman salasanaa, maksat ostoksesi kassalla kelloa heilauttamalla, vilkaiset tai vastaat nopeasti viestintäsovelluksen viestiin, ja niin edelleen.

Tänä(kin) vuonna itse kellon uudistukset ovat aika marginaalisia. Vaikka veren happisaturaation mittaaminen onkin noussut jylläävän pandemian takia erikoisasemaan ja huomattavasti kirkkaampi aina päällä oleva näyttö onkin todella tervetullut uudistus, ei moni varmasti lähde päivittämään älykelloa pelkästään näiden ominaisuuden takia.

Suurimmat muutokset eivät tälläkään kertaa ole itse uudessa kellossa, vaan tulevat uuden ohjelmistoversio WatchOS 7:n mukana. Tämä lämmittää myös vanhoja kellojen omistajia, sillä

WatchOS 7 on saatavilla Apple Watch Series 3:n ja sitä uudempiin kelloihin.

Suurin kompastuskivi kellossa pysyy edelleen samana, eli sen akunkesto. Pientä helpotusta tähän kuitenkin tarjoaa aavistuksen nopeampi latausnopeus. Myöskin kellon todella korkea hinta karsii suurimman osan ostajista pois, sillä hinta pompsahtaa jo tasokkaan 5G-Androidpuhelimen tasolle. Sen lisäksi kello toimii pelkästään iPhonen kanssa.

Ehkä suurimman vaikeuden aiheuttaa tällä hetkellä valinnan vaikeus, sillä tarjontaa älyrannekkeista älykelloihin on yllinkyllin, puhumattakaan edes kaikista eri Apple Watchin malleista, koosta, materiaaleista ja väreistä.

Jos kuitenkin päättää ostaa Apple Watchin, niin lähdetään purkamaan valinnan vaikeutta helpoimmasta päästä: 44 vai 40 millimetriä? Tämä on hyvin pitkälti makuasia, jota kannattaa käydä kivijalkakaupassa kokeilemassa. Itse silti kallistun suosittelemaan isompaa 44-millimetristä versiota, ihan vaan isomman näytön takia – se tarjoaa mukavamman käyttökokemuksen. 40 millimetrin version näyttö alkaa olemaan jo aika pieni, ja sitä joutuu tihrustelemaan. Jos isompoi on omassa ranteessa kohttuuttoman oloinen, ratkaisu on luonnollisesti 40mm -versio.

WiFi- vai eSIM -malli? Tässä kohdassa käyttötarkoituksen miettiminen on olennaista. Tuleeko kello olemaan niin sanotusti älypuhelimen jatke, vai oikeasti haluat päästä kännykästäsi ajoittain eroon esimerkiksi lenkin ajaksi, mutta sinun täytyy olla silti tavoitettavissa? Nettiyhteys kelloon tuo myös mahdollisia lisäkuluja liittymästä riippuen, ja sen lisäksi myös kellon jo muutenkin heikohko akunkesto heikkenee entisestään. Jos on valmis maksamaan hieman ekstraa ja tinkimään akunkestosta kellon itsenäisyyden varmistamiseksi, eSIM-malli on oikea valinta. Muuten WiFi-malli on se oikea.

Sitten vielä vaikein kysymys. Series 6 vai uusi SE? Valinta kannattaa kohdistaa näistä toiseen, ja unohtaa suosiolla Series 3, vaikka sekin on edelleen myynnissä.

Vaikka en ole uutta SE:tä päässyt kokeilemaan, uskallan väittää, että Apple Watch SE on monelle se oikea valinta. Siinä saa enemmän rahoille vastinetta, varsinkin jos on ostamassa ensimmäistä älykelloa. Potkua kellossa pitäisi olla enemmän kuin riittävästi, saat kaikki WatchOS:n tarjoamat hyödyt eli laajan sovellusvalikoiman sekä muut artikkelissa edellämainitut asiat. Sen sijaan joutuu luopumaan muutamasta terveyden seurantaan liittyvästä ominaisuudesta eli ainakin EKG:stä ja SpO2:sta, ja sen lisäksi myös U1-sirusta ja jatkuvasti päällä olevasta näytöstä. Näistä jälkimmäinen ominaisuus on omien kokemuksien mukaan sellainen, jota osaa vasta kaivata kun sitä on aikaisemmin käyttänyt.

Jos kuitenkin terveydentarkkailu on tärkeää ja haluaa parasta mitä rahalla saa, ei Apple Watch Series 6 ole missään nimessä huono vaihtoehto.

Hyvää

 • Laatutuntuma
 • Sovellusvalikoima
 • Suorituskyky
 • eSIM-mahdollisuus
 • Apple Pay -maksukyky

Huonoa:

 • Akunkesto
 • Ei tukea Android -puhelimille
 • Unenseurannan laatu
 • Hinta

Tekniset tiedot Apple Watch Series 6 (GPS)

 • Hinta: 40mm alkaen 439 €, 44mm alkaen 469 €
 • Näyttö: 1,57” tai 1,78″ LTPO OLED kosketusnäyttö
 • Käyttöjärjestelmä: WatchOS 7
 • Tallennusmuisti: 32 Gt
 • Akun kesto: Noin 24-36h
 • Sykkeen seuranta, EKG, SpO2, unenseuranta
 • Vedenkestävä: 50 metriin asti (5 ATM)
 • Yhteydet: Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 b/g/n 2,4GHz ja 5,0GHz, GPS

Sisältö

 1. Johdanto
 2. Ulkoinen olemus
 3. Käyttö
 4. Yhteenveto