Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

16.02.2021 20:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Samsung Galaxy S21 Ultra on iso ja näyttävä puhelin. Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa, mikä sanelee myös ulkomitat, jotka ovat 75,6 x 165,1 x 8,9 millimetriä. Painoa on hulppeat 227 grammaa, mikä myös tuntuu käytössä.

Esimerkiksi toissavuoden isoin Galaxy S -versio eli S10+ on S21 Ultran kanssa leveydeltään samaa luokkaa, mutta pituutta on vajaa senttimetri vähemmän. Tämä ero on uutuusmallin kohdalla vielä ihan siedettävissä, mutta paksuuden selvä kasvu yhdessä reippaaseen painon kasvuun saa puhelimen tuntumaan jopa raskaalta ja kookkaalta.

Mittoihin nähden puhelimen ulkomuoto on silti yllättävän onnistunut. Sopivasti pyöristetyt kulmat ja reunat helpottavat puhelimen poimimista pöydältä ja auttavat tukevan otteen saamisessa.

Puhelin on omaan makuuni mitoiltaan hieman turhan kookas, mutta sen käsitteleminen on helpompaa kuin vaikka valmistajan toisen isokokoisen mallin, Galaxy Note20 Ultran.

Värinä Phantom Black on tavallaan tylsä, mutta samanaikaisesti hillityn hieno. Silkinhimmeä ja Gorilla Victus -lasimateriaalia oleva tausta näyttää arvokkaalta, mutta kerää myös sormenjälkiä. Jälkimmäinen ominaisuus ei ole pahimmasta päästä, mutta selvästi havaittavissa. Rungon, painikkeiden ja antennikatkojen viimeistely on kaikki ensiluokkaista, kuten toki tämän hintaluokan laitteelta sopii olettaakin.

Muotoilussa suurin muutos on koettu kamerakyhmyssä, joka noudattaa nyt muodollaan puhelimen linjoja. Kyhmy on todella iso, mutta näin muotoiltuna vähemmän silmiinpistävä kuin selkeästi takakannesta erillään nousevana. Ultran kyhmy on vieläpä niin leveä, ettei puhelin erityisen herkästi keiku, vaikka sitä näpyttelisi pöydällä.

Vasen kylki ja yläosa ovat linjakkaan rauhalliset, sillä äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet sijaitsevat oikean kyljen yläosassa ja USB-C-liitin sekä SIM-korttipaikka alareunassa. Jälkimmäisessä kelkassa ei ole enää paikkaa muistikortille, joten käyttäjän on syytä huomioida tämä ostamalla riittävän tallennustilan omaava versio. SIM-kortteja voi olla kaksi, ja käytettävissä on myös eSIM.

Samsung Galaxy S21 Ultran näyttö tottelee nimeä Dynamic Amoled 2x. Sen tarkkuus on WQHD+ -tasolla eli 2960 x 1440 pikseliä. Näyttö on reunoilta aavistuksen kaareva, mutta huomattavasti vähemmän kuin Samsungin edeltäneissä huippumalleissa.

Amoled-näytön suurin virkistystaajuus on 120 hertsiä. Siinä käytetään kuitenkin näytettävään materiaalin sopeutuvaa virkistystaajuutta, joka voi olla alimmillaan kymmenen hertsiä. Ominaisuus on nyt käytettävissä täydellä tarkkuudella, toisin kuin viime vuoden huippumalleissa. Pikselitiheys on kiitettävä 515 PPI.

Näyttö on oikeastaan niin hyvä, että siitä on vaikea löytää mitään todellisia heikkouksia. Kirkkaus riittää talvisessa auringonpaisteessa ongelmitta, ja enimmäiskirkkaus onkin korkean kuuloinen 1500 nitiä. Tarkkuus riittää tähän kokoluokkaa erinomaisesti. Sävytoisto silmämääräisesti arvioituna kohdallaan vähintäänkin kohtuullisesti, ja se osaa toistaan myös HDR10+ -laajasävyt. Musta on Amoled-näytöille tuttuun tapaan todella mustaa, ja kontrasti erinomainen.

Näytön ainoa havaittu ongelma liittyi taajuuden hyvin satunnaiseen takelteluun, eli esimerkiksi sivun vieritys saattoi lähteä liikkeelle nykien, mutta muuttui 1-2 sekunnin kuluessa täysin hienostuneeksi. Ilmiö esiintyi satunnaisesti, eikä sitä pystytty säännöllisesti toistamaan.

Näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin on kasvanut merkittävästi. Tämä tuntuu myös käytössä, eikä sormea tarvitse yrittää sijoittaa lukijalle yhtä tarkasti kuin aiemmissa Samsung-malleissa. Aivan se ei edelleenkään pärjää parhaille runkoon sijoitetuille lukijoille, mutta ero on jo häviävän pieni. Suurimmat ongelmat koettiin kylmien sormien kanssa, mutta sisätiloissa lukeminen onnistui lähes virheettä. Puhelimen ominaisuuksista voisi mainita samalla myös sille myönnetyn IP68-luokituksen, joten vesi tai pöly eivät ole pahimpia murheita.

Samsung Galaxy S21 Ultran kanssa 5G-taajuuksista käytettävissä on ovat niin alle 6 gigahertsin taajuudet kuin millimetritaajuudet. Jälkimmäisiä ei vielä Suomessa käytetä, mutta maailmalla isoissa kaupungeissa näitä otetaan käyttöön kiihtyvään tahtiin.

Käytännön kokeissa puhelimella ei päästy oikeastaan millään kertaa yli 400 megatavun sekuntinopeuksiin, mutta tämä kielii enemmänkin verkkojen kuormituksen kasvusta kuin itse laitteen heikkoudesta. Signaalitasot pysyttelivät hyvällä tasolla myös 5G-verkon rajamaille, ja puhelin säilytti nopeutensa luotettavasti.

S21 Ultra -versio tukee myös uusia, entistäkin nopeampia WiFi6E-yhteyksiä, mutta uutta nopeutta hyödyntäviä tukiasemia ei euromarkkinoilla vielä edes ole. Ominaisuuslistalta voisi poimia myös UWB:n (Ultra-wideband), joka mahdollistaa nopeat tiedostonjaot laitteiden välillä, mutta myös esimerkiksi puhelimen käytön autonavaimena – kunhan tuki tällä myös autoihin on aikanaan tullakseen.

Yksi Samsungin yllätysvedoista on tuki S Pen -kosketuskynälle. Tämä on ominaisuus, joka on aiemmin ollut vain Samsungin Note-mallien yksinoikeus. Kynälle ei ole Note-mallien tapaan sisäänrakennettua sijoituspaikkaa, eikä kynää testilaitteen mukana ollut.

Ominaisuutta kuitenkin pikakokeiltiin Note20 -mallista lainatulla kynällä. Tuntuma ja toiminnot ovat S Pen -käyttäjille tuttuja, eikä tuntumassa ole mitään varsinaista eroa, mutta kynän Bluetooth-toimintoja puhelin ei tue. Aluksi saatavilla on vain Perusversio S Pen -kynästä, jonka hinta asettuu reiluun 30 euroon.

Käytännössä siis pitää hankkia suojakuori, jossa on paikka kynälle – muuten sellainen on aina hukassa. Ratkaisu on silti vähintään lievä kompromissi, sillä kotelo kasvattaa ison laitteen kokoa entisestään.

S Pen -tuki on yksi ominaisuuksista, joka sisältyy Samsung One UI 3.1 -käyttöjärjestelmään. Samsungin viimeisin One UI perustuu tässä vaiheessa Android 11 -käyttöjärjestelmäversioon. Valmistaja lupaa kuitenkin puhelimelle kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, mikä tarjoaa hintavalle laitteelle mukavasti pidennystä elinkaareen. Tietoturvapäivityksiä Samsungilta on lähiaikoina tullut nopeaan tahtiin, ja testilaitteessakin tasolla 1. helmikuuta eli hyvin tuoreet.

One UI:n myötä aloitusnäytölle voi nyt valita myös Googlen syötteen, ja Google Duo -videopuheluvaihtoehto on nyt valittavissa suoraan yhteistiedoista tai vaikkapa viimeksi soitetuista puheluista. Lisäksi ominaisuuksiin on lisätty mahdollisuus käyttää silmien mukavuussuojaa, joka vähentää sinistä valoa muokkaa väritoistoa vuorokaudenajan mukaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat