Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

16.02.2021 20:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Etukameraa varten on kaikissa malleissa näyttöreikä. Kahden alemman mallin etukamerassa käytetään kymmenen megapikselin kennoa, Ultra-versiossa pikselimäärä kasvaa 40 megapikseliin.

Takakameroiden kyhmyn muotoilu on täysin uudistunut, ja tekee Galaxy S21 -mallistosta joukosta erottuvan. Nyt kyhmy mukailee puhelimen kulman muotoilua, mikä tekee siitä näyttävän ja silmää kaikin puolin miellyttävän.

Samsung Galaxy S21 Ultrassa kyhmyyn on sijoitettu neljä kameraa. 83 asteen kuvakulman tarjoavassa pääkamerassa käytetään 108 megapikselin kennoa, mutta siinä hyödynnetään pikselinyhdistämistekniikkaa. Sen myötä tuloksena on oletuksena 12 megapikselin kuvia. Pääkamerassa aukkoarvo on f1.8 ja tarkennus perustuu vaihe-eroon ja laseriin. Kiitettävän laajan, 120 kuvakulman tarjoavassa ultralaajakulmakamerassa käytetään maltillisempaa 12 megapikselin kennoa. Tämän kameran aukkoarvo on f2.2.

Samsungin huippumalleissa zoomi on jo vakiovaruste. Tällä kertaa se on toteutettu kahdella eri telekamerayksiköllä, joiden optiset suurennoskertoimet ovat 3x ja 10x. Kummankin telekameran kenno on tarkkuudeltaan kymmenen megapikseliä, ja aukkoarvot ovat f2.2 ja f4.9. Nämä, samoin kuin pääkamera, ovat optisesti vakautettuja ja niissä hyödynnetään vaihe-eroon perustuvaa tarkennusta.

Samsung Galaxy S21 Ultran kamera on nyt heti julkaisun jälkeen tasolla, joka on valmistajan lippulaivalle sopiva. Sekä Galaxy S20 Ultra ja Note20 Ultra kärsivät kumpikin vähintään pienistä kiusoista tai suoranaisista ongelmista. Tällä kertaa tilanne on heti alkuvaiheessa merkittävästi parempi.

Puhelimen kameroiden käyttöä leimaa vaivattomuus. Jo automaattitilassa kuvatessa kuvat ovat näyttäviä, mutta riittävän luonnollisia. Tarkkuus on hyvässä valossa erinomaisella tasolla, dynamiikkaa riittää ja valkotasapaino osuu luotettavasti kohdalleen. Muotokuvissa tausta on luonteva, eikä sävymaailmassakaan ole valittamista – ajoittain kylläkin kamera pyrkii aavistuksen turhaan vaaleisiin kuviin. Pääkameran kuvissa tarkkuus ei yllä reunoilla keskiosan tasolle.

Yökuvaustila kaivaa esiin kohtuullisen runsaasti yksityiskohtia, mutta tältä osin väritoisto ei aivan pärjää valoisassa otetuille kuville. Kameran Ammattilaiskuvaustilassa valittavissa olevat Raw-kuvatiedostot ovat nyt 12-bittisiä, mikäli otosten jatkokäsittely kiinnostaa.

Ultran zoom yltää jopa 100x-arvoon. Se on käytettävyyden kannalta melkoista liioittelua, mutta käytännössä vielä 30x tuntui monissa olosuhteissa kykenevän vielä satunnaisiin näpsyihin jopa yllättävän onnistuneesti (kuten kuvasarjassa yllä). Zoomailun käytettävyyttä lisää optisen zoomin kertoimet ylittävillä etäisyyksillä etsimen lukittuminen kohteeseen, mikäli kohdetta tähtäilee hieman pidempään. Tämä auttaa zoomin kanssa kuvaamista todella merkittävästi.

Se mikä aidosti yllätti, oli optinen 10x zoom ja erityisesti sen käyttökelpoinen laatu. Kuvat olivat silläkin väritoistoltaan linjassa, ja tarkkuus riitti hyvin hieman hankalammissakin oloissa, huolimatta kyseisen kamerayksikön heikonpuoleisesta aukkoarvosta. Näiden kuvien laatua voi helposti pitää parempana kuin mihin esimerkiksi zoomipokkarikameroilla yltää.

Videokuvauksen suurin tarkkuus on 8K, mutta 30 kuvan sekuntivauhdilla. Koska käytettävissä ei ole 8K-näyttöä, tyydyttiin videota kuvaamaan 4K-tarkkuudella, 60 kuvan sekuntivauhdilla, mikä onnistuu nyt kaikilla kameroilla – kuvakulmaa ei kylläkään pysty tällöin vaihtamaan kuvauksen aikana toisin kuin alemmilla tarkkuuksilla tai kuvanopeuksilla.

Video on näyttävää, tarkennus ja vakaaja toimivat luotettavasti, ja erityisesti kuvan tarkkuus ilahduttaa. Monia käyttäjiä miellyttänee myös uusi kuvaustila Ohjaajan näkemys, jossa pystyy kuvaamaan samanaikaisesti sekä etu- että takakameralla eri kuvakulmia valiten. Myös Yksi Otos -tila on kehittynyt edelleen.

Kokonaisuutena kamera on kuitenkin paras, jota olen Android-puhelimissa käyttänyt erityisesti toimivan zoomin ansiosta.

Euroopassa Samsung Galaxy S21 -mallistossa käytetään Samsung Exynos 2100 -järjestelmäalustaa. Siinä on muilla markkinalueilla käytettävän Snapdragon 888 -alustan tapaan yhdysrakenteinen 5G-modeemi, ja piiri on tuotettu viiden nanometrin EUV-prosessilla. Tämän myötä luvassa on hyppäys tehossa, mutta erityisesti virtapihiydessä edeltäneeseen Exynos 990 -piiriin verrattuna.

Samsung Exynos 2100 perustuu Snapdragon 888:n tapaan kolmenlaisiin ytimiin, joita on yhteensä kahdeksan. Tehokkain Cortex-X1 -ydin kellottuu enimmillään 2,9 gigahertsiin. Kolme Cortex-A78 vastaavat nekin tehoista ja neljä Cortex-A55-ydintä suunnattu toimimaan virtaa säästävästi. Grafiikan kiihdyttämisestä vastaa ARM Mali-G78.

Käyttömuistia on testipuhelimessa huimat 16 gigatavua. Tämä on vähintään riittävästi tämän päivän tarpeisiin, mutta toisaalta antaa myös potentiaalia hyödyntää puhelinta useamman vuoden ajan yhdessä Android-päivitysten myötä.

Tallennustilaa on tarjolla Ultraan malliversiosta riippuen joko 128, 256 tai testilaitteen tapaan 512 gigatavua.

Näillä eväillä esimerkiksi pelikäyttö sujuu kaikilla tämän hetken mobiilipeleillä, ja vikkelä kostetusanturi auttaa myös tässä. Raskas rasitus tuntuu lämpenemisenä, mutta erityisen kuumana laite ei käynyt edes rasitustestien jälkeeen.

Verrokeiksi otettiin edellistä Exynos-sukupolvea käyttävä Galaxy Note20 sekä Snapdragon 865+ -alustaa hyödyntävä tehopakkaus eli Lenovo Legion Duel sekä vielä Snapdragon 865 -pohjainen OnePlus 8T. Myös Apple iPhone 12 Pro Maxin tulokset mainitaan niiden testien yhteydessä, josta on vertailukelpoinen tulos käytössä.

Graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä Galaxy S21 Ultra pärjää hienosti, muttei aivan niin loistavasti kuin ennakkoasetelmien perusteella olisi voinut kuvitella. Tuloksissa oli myös tavanomaista enemmän vaihtelua, joten kaikki suorituskykytestit on ajettu sillä vähintään viisi kertaa (keskiarvo vähintään kolmesta tuloksesta, pois jätetty paras ja huonoin tulos).

Antutu-testissä Samsung Galaxy S21 Ultra jää aavistuksen Lenovo Legion Duelille, vaikka siinä käytetään vielä edellisen sukupolven tehokkainta Snapdragonia. Kaksi muuta verrokkia galaxy S21 Ultra jättää selvästi taakseen, ja ero Galaxy Note20 Ultraan venähtää jo yli 20 prosenttiin. 3DMarkin Sling Shot Extremessä ero Lenovon hyväksi venähti selvästi suuremmaksi, ja myös OnePlus 8T onnistui kiilamaan Galaxy S21 Ultran edelle hiuksenhienosti.

GeekBench-testissä Lenovo Legion Duel ja Samsung Galaxy S21 Ultra ottivat jälleen tiukasti mittaa toisistaan, mutta tällä kertaa Samsung vei pidemmän korren. Useammalla ytimellä tulokset ovat käytännössä tasan, mutta uhden ytimen kohdalla S21 Ultra on selvästi edellä.

 

P

Muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä Galaxy S21 Ultra on selvä ykkönen. Se kukistaa verrokkinsa kaikilla osa-alueilla. Tästä puhelin hyötyy myös yleiskäyttöä jäljittelevässä PCMark-testissä, jossa se nappaa myös kohtuullisen selkeän piikkipaikan.

Puhelimen akun kapasiteetti on 5000 milliampeerituntia. Lukema on hyvä, ja käytössä akku kestääkin hyvin. Pitkästä aikaa reilun pari viikon testiaikaan onnistuttiin mahduttamaan yksi hyvin kevyen käytön päivä, jolloin ruutuaika jäi vajaaseen 1,5 tuntiin. Tuolloin aamulla ladatussa akussa oli illalla jäljellä vielä hieman alle 70 prosenttia latauksesta, normikäytössä sama osui 30-40 prosentin luokkaan. Kevyessä käytössä pari päivää menisi siis suhteellisen helposti, eikä rankempi käyttö hyydyttänyt akkua päivän aikana. Tulosta voi pitää tehokkaalle, isonäyttöiselle 5G-puhelimelle mainiona.

Geekbench-akkutesti ei antanut aivan yhtä hyvää kuvaa akkukestosta, mutta lähes kymmenen tunnin tulos on näin isonäyttöiselle laitteelle edelleen oikein hyvä. Tulos on myös parempi kuin mitä Galaxy Note20 Ultra -malli saavutti vastaavilla asetuksilla tai mihin OnePlus 8T ylsi täydellä näytön päivitysnopeudella.

Samsung Galaxy S21 Ultra tukee langallista latausta 25 watin teholla ja langattomasti 15 watilla. Käänteinen langaton lataus ruokkii muita laitteita kymmenen watin teholla. Puhelimen myyntipakkauksessa ei siis tule latauslaitetta, mutta testasimme latausnopeuden 65-wattisella USB-PD-latauslaitteella. Tällä Galaxy S21 Ultran akkuun saikin lisää täytettä kohtuullisen nopeasti.

Täysin tyhjän akun sai puolilleen 25 minuutissa ja tunnissa akun taso oli 95 prosentissa. Täynnä akku oli siis vähän reilussa tunnissa. Tämä yhdistetty hyvään akkukestoon miellyttää käytössä, vaikka puhelinmaailmasta nopeampia latauksia löytyy kiihtyvään tahtiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat