Uusimmat

Testi Huawei Freebuds Pro -vastamelukuulokkeet – Puristeltavat ja hiveltävät napit

06.12.2020 19:00 Kai Taipale

Huawei on viimeisen parin vuoden aikana julkaissut useita kuulokemalleja. Nyt vuorossa on ensimmäinen todellinen vastamelunappimalli. Melu pysyykin hienosti poissa, kunhan vain kuulokkeet saa pois kotelostaan.

Huawei Freebuds Pro -kuulokkeet tulivat koko maan kattavasti myyntiin 9. päivä marraskuuta. Hintaa kuulokkeilla on 199 euroa, joten ne kilpailevat kovassa luokassa. Kuulokkeita on saatavilla kolmessa värissä: testissä olevien tapaan mustana (Carbon Black), valkoisena (Ceramic White) ja hopeisena (Silver Frost).

Noin parin sadan euron paikkeille sijoittuvat vastamelunapeista esimerkiksi Jabra Elite 75t- ja Sony WF-1000XM3 True Wireless -kuulokkeet, mutta myös Apple Airpods Pro -malli. Valmistajan omasta valikoimasta löytyy selvästi halvemmalla myös Freebuds 3 -malli. Vielä hieman enemmän rahaa sijoittamalla vaihtoehtona on esimerkiksi Sennheiser Momentum True Wireless 2. Ilman vastamelutoimintoa vaihtoehoja löytyykin sitten jo rutkasti eri hintaluokkiin.

Huawei markkinoi siis myös langattomia Freebuds 3 -kuulokkeitaan vastamelutoiminnollisena. Niissä avoimen kuulokerakenteen myötä vastamelutoiminto on kuitenkin hyvin mieto. Freebuds Pro -mallissa tilanne on aivan toinen. Jo silikonitulppien myötä kuulokkeet blokkaavat rutkasti ulkoista ääntä, ja tällä kertaa myös vastamelutoiminto on ajan tasalla.

Kuulokkeiden latauskotelo on tukeva, jämäkkä ja olemukseltaan laadukas – mutta myös aavistuksen isokokoinen. Kansi napsahtaa tukevasti kiinni, ja kuulokkeet istuvat tukevasti koloissaan. Sinänsä näyttävän kiiltävä musta pinta kerää kylläkin reippaasti sormenjälkiä. Iso plussa pitää antaa mahdollisuudelle ladata kotelo myös langattomasti.

Magneetit pitävät kuulokkeet paikallaan tukevasti, ja liukkaasta pinnasta on vaikea saada tukevaa otetta. Kuulokkeita onkin harvinaisen vaikea saada ulos kotelostaan. Ajan saatossa oikean otteen oppii, mutta helppoa nappien poimiminen ei silloinkaan ole. Toisaalta ei ole mitään pelkoa, että kuulokkeet vahingossa tipahtaisivat auki olevasta kotelosta.

Huawei FreeBuds Pro -kuulokkeet istuvat tukevasti korvaan. Käyttäjälle on tarjolla kolme erikokoista silikonikorvatulppaa. Omaan korvaani päätyi tällä kertaa pienin, sillä jo keskikokoinen aiheutti kuulokkeen liukumista korvasta pois. Pienin ei sulkenut ulkoisia ääniä yhtä tehokkaasti, mutta tämä ei osoittautunut ongelmaksi.

En varsinaisesti rakasta tulppaavia nappikuulokkeita, mutta tällä kertaa kuulokkeita jaksoi käyttää yhtäjaksoisesti tunnista pariin, mikä kielii hyvästä käyttömukavuudesta. Tätä pidemmässä kuuntelussa korvat väsyvät.

Uusia kuulokkeita paritettaessa hämäräksi jääneestä syystä tämä ei välittömästi toiminut Samsung Galaxy Note20 Ultra -puhelimen kanssa, mutta OnePlus 8T:n kanssa sama onnistui silmänräpäyksessä. Tämän jälkeen paritus onnistui myös Samsungin kanssa.

Testivaiheessa, ennen kuulokkeiden varsinaista myyntiin tuloa, ei Huawein oheislaitteiden käyttämä AI Life -Android-sovellus ei vielä uutuusmallia tukenut. Säädöt jäivät siis puhelimen omien ominaisuuksien varaan. Tämä ei kuitenkaan osoittautunut miksikään isoksi ongelmaksi, ja kaikki perusohjaustoiminnot toimivat ilman erillistä sovellusta.

Kuulokkeiden yksi erikoisuus onkin niiden ohjaus. Moniin kilpaileviin malleihin on tehty hipaisupainikkeita, mutta Huawei on lähestynyt asiaa monipuolisemmin. Kuulokkeita voi nimittäin hipaista, tai pikemminkin pyyhkäistä, mutta myös puristaa.

Kuulokkeiden varsi on muotoiltu neliskanttiseksi. Liu’uttamalla sen kasvoja kohti osoittavaa ulkopintaa pitkin voi säätää äänenvoimakkuutta ylemmäs tai alemmas.

Varsiosaa voi pihtiotteella puristella tai oikeastaan nipistää, jolloin kuulokkeet osaavat hoitaa useimmat perustoiminnot. Musiikkia toistettaessa kertanipistys aloittaa/lopettaa toiston, tuplanipistys vaihtaa seuraavaan kappaleeseen, kolmoisnipistys vaihtaa edelliseen kappaleeseen. Puhelukäytössä yksöisnipistys aloittaa tai lopettaa puhelun, tuplanipistyksellä puhelun voi hylätä.

Puristelu toimii oikeastaan yllättävänkin hyvin, oikeastaan tavanomaista hipaisua selvästi paremmin. Puristaa saa sen verran kovaa, ettei toimintoja tee herkästi vahingossa. Pitkään puristamalla voi vielä vaihtaa vastamelutoiminnon päälle, pois tai ympäristön ääniä läpipäästävään tilaan.

Liu’uttaminen ei ole aivan yhtä intuitiivinen, mutta kun kuulokkeesta hahmottaa kohdan, josta napit vastaavan liu’uttamiseen, tämäkin toimii. Ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin puristelu. Äänenvoimakkuuden hienosäätö tuntui välillä enemmän karkeasäädöltä.

Kuulokkeet myös tunnistavat milloin ne ovat korvassa, joten pois ottaminen pysäyttää toiston.

Kuulokkeiden ääni on oletussäädöillä selvästi liian bassovoittoinen, erityisesti yläbassot tuntuvat jäävän kumisemaan tarpeettomasti. Onneksi myös bassoja saa kuriin ja äänen sitä myötä tasapainoisemmaksi vaikkapa puhelimen taajuuskorjaimella. Ylä-äänet ovat paremmin ryhdissään ja äänikuva on ihan kelvollinen, vaikka avarampiin äänimaailmoihin olen nappikuulokkeissa törmännyt. Soinnista puuttuu silti aina tärkeää napakkuutta.

Konemusiikille kuulokkeet tuntuvat sopivan paremmin, mutta rytmi- tai vokaalivoittoinen materiaali jää hieman etäiseksi, ehkä sitä voisi kutsua jopa verhoutuneeksi. Kyllähän näitä silti ihan mielikseen kuuntelee, mutta tässä hintaluokassa vaatimustaso on jo aika korkealla.

Freebuds Pro -kuulokkeiden vastamelutoimintoa mainostetaan dynaamiseksi, eli kuulokkeet pyrkivät mukautumaan taustameluun ja torppaamaan sitä tarpeen mukaan.

Dynaamisuus toimii siten, että kuulokkeiden sisä- ja ulkopuolelle sijoitetut kaksoismikrofonit pyrkivät tunnistamaan ympäröivän melun ja vaihtavat automaattisesti kolmen melunvaimennustilan välillä. Ilmeisesti tästä johtuen ajoittain äänen taso ja tarkkuus vaihtelivat hetkittäin, vaikka ulkopuolisen melun määrä ei merkittävästi vaihdellut – tai sitten sitä ei yksinkertaisesti kuulokkeet päässä pystynyt havaitsemaan.

Korona-aikana aivan kaikissa olosuhteissa kuulokkeita ei päästy kuuntelemaan, mutta ainakin bussi- ja autokäytössä vastamelu toimii niin hyvin, että sen voi uskoa toimivan myös esimerkiksi lentokoneessa. Kokonaisuudessa taustamelusta pääsi siis ihan tehokkaasti eroon – ulkona liikkuessa valitsikin mielellään ääniä läpipäästävän tilan, jottei aiheuttaisi turhia vaaratilanteita liikkuessaan. Korkeammat ja terävämmät äänet kuuluvat toki näistäkin napeista läpi, eli mistään ihmeidentekijästä ei ole kyse.

Akku kesti ilman lisälatausta kotelosta aina vähintään neljä tuntia, vaikka vastamelutoiminto oli käytännössä aina päällä tavalla tai toisella. Valmistaja lupaa käyttöajaksi ilman vastamelua seitsemän tuntia, vastamelun kanssa 4,5 tuntia. Kotelon kanssa akun pitäisi riittää vastamelun kanssa 20 tunnin kuunteluaikaan. Lupaus tuntuu käytännössäkin varsin realistiselta. USB-C-liitäntää käyttämällä kotelo latautuu vauhdilla – viidessä minuutissa saa tunnin pari lisää kuunteluaikaa ja täynnä akku on alle tunnissa.

Kumpikin kuuloke on varustettu kahdella Bluetooth-antennilla. Ratkaisu toimii hyvin, sillä kotiolosuhteissa nämä olivat ensimmäiset langattomat napit, jotka eivät pätkineet edes parin kivirakenteisen seinän ja usean metrin etäisyydeltä.

Mikrofoniäänet toistuivat selkeinä ja luotettavasti, mutta tällä kertaa mitään hankalampaa ulkoiluolosuhdetta ei matkalle osunut.

Kuulokkeet tukevat kahden laitteen yhtäaikaista käyttämistä. Tämä ei kuitenkaan ainakaan Windows-kannettavan ja Android-puheliman kanssa osoittautunut täysin luotettavaksi. Isoimmat ongelmat liittyivät siihen, miten napit kytkeytyivät mikäli kumpikin laite ei ollut päällä kun napit otettiin kotelosta, tällöin yhteys saattoi jäädä muodostumatta yhteen tai jopa molempiin laitteisiin. Ongelmat olivat kuitenkin enemmän satunnaisia kuin jatkuvasti toistuvia. Windows-kannettavassa ilmeni myös äänenvoimakkuuden säätöongelmia, mutta vain käytettäessä Teams-sovellusta.

Kokonaisuutena Huawei Freebuds Pro -kuulokkeet ajavat mainiosti asiansa. Niiden äänenlaatu on riittävä, jotta sitä voi pitää miellyttävänä, ja nyt myös vastamelutoiminto on hyvällä tasolla. Tiivis silikonitulppa leikkaa itsessään runsaasti ympäröivää ääntä, ja aktiivinen vastamelu hoitaa normaalioloissa loput.

Kuulokkeita voi myös pitää mukavina, sillä pitkätkään käyttöajat eivät täysin väsytä korvia. Hyvää on myös kotelon langaton lataus ja kuulokkeiden akkukesto, joka vastameluakin käytettäessä on tunteja. Kokonaisuus myös huokuu rakenteensa osalta laadukkuutta.

Pientä hienosäädettävääkin olisi ollut.

Ensinnäkin nappeja on hankala saada ulos kotelosta, vaikka tekniikan oppiikin. Lisäksi tässä hintaluokassa IP-luokituksen hankkiminen olisi suotavaa. Myös laadukkaimpien koodekkien tuen puuttuminen ihmetyttää.

Huawei Freebuds Pro -kuulokkeet ovat kuitenkin kokonaisuutena vahvasti positiivisen puolella, vaikka parin sadan luokkaa hipova hinta voi hirvittää. Musikaalisempia ominaisuuksia kaipaavat kääntyvät esimerkiksi Sennheisereiden puoleen, mutta tehokasta vastamelua ja toimivaa yleiskäyttöisyyttä hakevat ovat varmasti tyytyväisiä näiden kuulokkeiden kanssa.

Hyvää

  • Laadukas rakenne
  • Kohtuullisen tehokas vastamelu
  • Miellyttävä puristusohjaus
  • Tukeva ja langattomasti ladattava kotelo
  • Persoonallinen muotoilu

Huonoa

  • Äänen puutteet hintaluokassaan
  • Hankalat ottaa kotelosta

Tekniset tiedot Huawei Freebuds Pro

  • Hinta: 199 €
  • Elementti: 11 millimetriä
  • Järjestelmäpiiri: Kirin A1
  • Akku: 55 mAh (kuuloke), 580 mAh (kotelo)
  • Paino: 6,1 grammaa / nappi, 60 g kotelo
  • Yhteys: Bluetooth 5.2
  • Parhaat tuetut koodekit: SBC, AAC
  • Vastamelutoiminto: Dynaaminen
  • Akkukesto (ilmoitettu): 4,5 h (vastamelulla), 7 h (ilman vastamelua), 20 h (latauskotelolla)
  • Värivaihtoehdot: Valkoinen, musta ja harmaa

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat