Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja käyttökokemukset

27.04.2020 20:00 Ilari Hauhia

Käyttöjärjestelmä ja käyttökokemukset – Elämää ilman Googlen palveluita

Huawein ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan vuoksi Huawei menetti pääsyn Yhdysvaltalaisten yritysten kehittämiin sovelluksiin ja palveluihin. Käytännössä kaikista merkittävin käyttäjälle näkyvä muutos on, että P40 Pro ei tue Googlen sovelluksia, kuten Driveä, YouTubea tai Mapsia tai Play Store -sovelluskauppaa.

Play Storen ja Googlen ekosysteemin tilalle Huawei on vaihtanut oman App Gallerynsä sekä HMS Core -ekosysteemin. Android-käyttöjärjestelmää Huawei pystyy toki käyttämään, sillä se perustuu avoimeen lähdekoodiin.

Varsinaiset Googlen sovellukset olisivat vielä monissa tapauksissa korvattavissa vaihtoehtoisilla palveluilla. Haasteena kuitenkin on, että vaikka muillakin Android-laitteilla käytetyt sovellukset periaatteessa toimivat P40 Pro -puhelimella, ei laitteesta löydy niiden hyödyntämää Play Storen taustatukea.

Tämän vuoksi monet sovellukset ilmoittavat heti avautuessaan, että Play Store täytyy asentaa puhelimeen ennen sovelluksen käyttöä, eikä sovellus toimi ilman sitä lainkaan. Osa sovelluksista puolestaan toimii joiltain osin, mutta esimerkiksi mikromaksujen käyttö ei onnistu ilman Play Storea.

Play Storea ei ole virallisesti mahdollista asentaa P40 Pro -malliin. Vaikka se onkin periaatteessa mahdollista epävirallisin keinoin, sitä on vaikea suositella ainakaan tavallisille käyttäjille.

Huawein omasta AppGallerysta ei ole ainakaan vielä korvikkeeksi Play Storelle. Palvelusta puuttuvat esimerkiksi Instagram, suurin osa selaimista kuten Chrome ja Firefox ja monet streamauspalvelut kuten Netflix ja Spotify.

Suomessa tarpeellisista sovelluksista puuttuvat esimerkiksi kaikki pankkisovellukset ja joukkoliikenteen käyttämät mobiilisovellukset. Myös laadukkaiden pelien valikoima on sekin kehno.

AppGalleryn valikoimaan kuuluvat kuitenkin ainakin Microsoftin Office-paketti, Yle Areena, Telegram, Viber, TikTok, Opera ja Snapchat. Navigointisovelluksena voi käyttää HereWeGo Mapsia. Lisäksi esimerkiksi WhatsAppin, Facebookin ja Fortniten voi kuitenkin asentaa virallisesti myös sovelluskaupan ulkopuolelta.

Tarpeellisten sovelluksien sijaan AppGalleryssa tuntuu olevan lukemattomia turhia sovelluksia, joista osa vaikuttaa suorastaan epäilyttäviltä. Jos sovelluskaupasta etsii esimerkiksi WhatsApp-sovellusta, tarjoaa kauppa valtavan määrän erilaisia WhatsAppin ”statistiikkasovelluksia” ja ”latainsovelluksia”, joita en ainakaan itse omalle puhelimelleni lataisi.

AppGalleryn rajattua valikoimaa on mahdollista laajentaa muutamalla eri tapaa. Ensinnäkin osan sovelluksista, kuten WhatsAppin, voi ladata virallisesti esimerkiksi kehittäjien omilta sivuilta. Lisäksi P40 Pro -malliin on mahdollista ladata esimerkiksi Amazonin oma sovelluskauppa, josta löytyy joitain suosittuja sovelluksia. Myös esimerkiksi F-Droidin valikoimaa on mahdollista hyödyntää.

Toinen vaihtoehto on käyttää P40 Pron mukana tulevaa Phone Clone -ohjelmaa, joka tuo vanhasta Android-puhelimesta kaikki sovellukset uuteen laitteeseen. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan P40 Pro’ssa toimi Play Storen puutteesta johtuen, vaikka niiden siirtäminen onnistuisikin. Myös sovellusten päivittäminen voi olla mahdotonta.

Kolmas tapa on käyttää AppGallerysta löytyvää MoreApps-sovellusta. Se etsii erilaisia sovelluksia kolmansien osapuolien palveluista, kuten esimerkiksi APK-Puresta. Vastaavia sovelluksia tarjoavia palveluita löytyy myös netistä, ja yksi niistä on APKMirror.

Kolmansien osapuolien palveluiden käyttö on kuitenkin omalla vastuulla, enkä ainakaan itse haluaisi ladata esimerkiksi pankkisovellusta epävirallisesta lähteestä. Periaatteessa on myös mahdollista, että palveluiden kehittäjät eivät salli sovellusten lataamista epävirallisista lähteistä, joka voi äärimmillään johtaa esimerkiksi jonkin palvelun käyttäjätilin sulkemiseen. MoreAppsin avulla puhelimeen voi ladata esimerkiksi Spotifyn ja monet sosiaalisen median sovellukset.

Sosiaalisen median sovelluksien käyttäminen onnistuu joissain tapauksissa myös selaimen kautta, mutta käyttökokemus on tällöin harvoin parhaimmillaan. Myös esimerkiksi Google Mapsia voi käyttää selaimen kautta, mutta se on kankeaa.

Kokonaisuudessaan P40 Pro -puhelin on periaatteessa mahdollista venyttää toimimaan arjen tilanteissa, mutta hauskaa tai kätevää se ei ole. Vaikka P40 Pro on teknisesti upea laite, käyttäisin ainakin henkilökohtaisesti vaikkapa edullisempaa ja teknisesti kehnompaa puhelinta, ihan vain Googlen ekosysteemin vuoksi. Kakkospuhelimena P40 Pro voisi kuitenkin toimia kohtuullisen hyvin, joskin sellaiseksi laite lienee suurimmalle osalle aivan liian kallis.

Käyttöliittymänä P40 Pro’ssa käytetty EMUI saattaa aiheuttaa aluksi pientä hämmennystä muiden valmistajien Android-versioihin verrattuna, sillä oletusasetuksilla esimerkiksi täysi sovellusvalikko ei ole päällä, vaan kaikki sovellukset kasautuvat aloitusruuduille ja seuraaville sivuille. Sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön asetuksista, eikä käyttöliittymän toiminnassa ole juuri muuta kovin ihmeellistä. Puhelimen tuorein tietoturvapäivitys oli maaliskuulta.

Puhelimeen saapui esiasennettuina joitain sovelluksia, kuten Microsoftin Office-paketti. Puhelin myös ehdottaa käyttäjälle ladattavaksi erilaisia sovelluksia eri kategorioista.

Pienenä lisänillityksen aiheena P40 Pro’n yhteiskäyttö tietokoneen kanssa vaatii aina erillisen HiSuiten asentamisen. HiSuite toimii sinällään ihan hienosti, mutta joissain tapauksissa olisi kätevämpää, jos puhelin vain näkyisi Windowsin resurssienhallinnassa ihan tavalliseen tapaan tallennusvälineenä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö ja olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttökokemukset
  4. Kamerat, suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat