Uusimmat

Testi Langattomat Sony WF-1000XM4 -nappikuulokkeet – Erittäin miellyttävä äänentoisto ja hyvin toimiva vastamelutoiminto

09.12.2021 20:00 Kai Taipale

Sony on niittänyt mainetta hyvällä vastamelutoiminnolla ja äänenlaadulla erityisesti langattomilla sankakuulokkeillaan. Samaa menestysreseptiä pyritään toteuttamaan täyslangattomissa WF-1000XM4 -nappikuulokkeissa. Ja tässä onkin onnistuttu.

Tällä hetkellä täysin langattomat kuulokkeet ovat selvästi hittituote, ja myynti kasvaa edelleen kovaan tahtiin. Tämän myötä myös tarjonta on suorastaan räjähtänyt käsiin. Ehdottomalla huipulla on silti vielä tilaa. Sinne on selvästi asemoitu myös nyt Muropaketissa kokeiltu Sony WF-1000XM4. Vuoden 2021 kesäkuussa julkaistut kuulokkeet ovat suositushinnaltaan 280 euroa, ja niitä saa joko mustan tai hopean värisinä.

Selkeitä kilpailijoita ovat esimerkiksi Bose QuietComfort Earbudsit, Sennheiser Momentum True Wireless 2– ja Jabra Elite 85t -kuulokkeet sekä Bowers & Wilkins PI7 -malli. Applen leiristä samassa hintaluokassa ovat AirPods Pro -kuulokkeet.

Sony WF-1000XM4 -kuulokkeiden myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, USB-C-kaapeli, kolme paria sovitteita sekä käyttöopas.

Kuulokkeet pystyy parittamaan Bluetoothin kautta haluttuun laitteeseen, mutta ominaisuuksien täydessä hyödyntämisessä Sony tukeutuu omaan Headphones Connect -mobiilisovellukseensa (Android ja iOS). Tämä kannattaa tehdä heti käyttöönottovaiheessa, sillä sovelluksen avulla pystyy varmemmin hahmottamaan mikä sovitteista on riittävän tiivis omiin korviin. Tätä varten on sovelluksessa oma toimintonsa, jolla voi käydä läpi vaikka kaikki eri kokovaihtoehdot. Sovelluksen kautta hoituvat myös ohjelmistopäivitykset.

Headphones Connect -sovellus on kohtuullisen monipuolinen, ja sitä kautta pääsee säätämään olennaisia asetuksia suhteellisen loogisesti. Vastamelutoiminnon voi kytkeä tunnistamaan käyttötilanteen, mutta tilanteen tunnistaminen ei oikein toimi käytössä. Esimerkiksi paikallisbussissa kuulokkeet saattavat vaihtaa tilaa aina kun bussi jää valoihin tai piipahtaa pysäkillä. Omassa käytössä kytkin tämän ominaisuuden pian pois, enkä jäänyt sitä käytössä kaipaamaan.

Taajuuskorjaimessa on niukahkot säätömahdollisuudet, sillä käytettävissä on vain viisi taajuusaluetta ja Clear Bass -korostus. Onneksi perusääni on sen verran hyvällä tolalla, että tälläkin saa ääntä hienosäädettyä käyttötilanteeseen tai omaan makuun riittävän hyvin. Sovelluksessa on tarjolla myös mahdollisuus esimerkiksi hallita 360 Reality Audio -asetuksia, mutta käytössä ei tällä erää ollut tätä tukevia sovelluksia.

Sovellus antaa mahdollisuuden muokata myös nappien ulkopinnan kosketusten toimintoja. Oletuksena vasemmalla napilla hallitaan vastamelua ja oikealla toiston ominaisuuksia. Ylipäätään kosketusten herkkyys on viritetty riittävän maltilliselle tasolle. Ihan pieni vahinkohipaisu ei aiheuttanut päänsärkyä, vaan komennot menivät perille sopivan pitkällä painalluksella.

Nappikuulokkeiden kanssa istuvuus on kriittinen. Sonyn langattoman nappimalliston huipulle asettuva kuuloke ei missään nimessä ole pieni, vaan pikemminkin jopa isohko. Muotoilu on kuitenkin onnistunutta, sillä siitä huolimatta kuuloke tuntuu istuvan hyvin. Ahtaimmissa korvissa koko voi silti tulla vastaan.

Sovitteet on valmistettu muovautuvasta materiaalista, vähän tavallisten korvatulppien tapaan. Tämän myötä asettaminen korvaan ei ole aivan helpointa, vaan pitää malttaa odottaa hetki, ja vaikkapa pitää kuuloketta paikallaan. Ilman tätä kuulokkeilla tuntui olevan taipumus nousta ylös korvassa. Muutaman kokeilun ja koekuuntelun jälkeen käyttöön jäivät keskikokoiset sovitteet. Huonosti asetettuina oli näilläkin silti ajoittaista taipumusta nousta korvasta, varsinkin jos korvalehdet liikkuivat esimerkiksi kasvomaskia pois ottaessa.

Pehmeän sovitemateriaalin heikkous ilmeni pakkaskelissä, jolloin sitä oli hyvä hetki lämmitellä ennen korvaan asettamista, jotta sovite olisi riittävän pehmeä istuakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos ja kun kuulokkeet saa istumaan, siitä eteenpäin Sony onkin käytössä oikein miellyttävä tapaus. Mitä tulee kuulokkeiden ääneen, voi sen heti todeta olevan erinomainen.

Omiin korviin ja kuunteluun Sony WF-1000XM4 on ensimmäinen nappikuuloke, joka kuulostaa selvästi isommalta kuin onkaan. Pieniin nappeihin on saatu tavoitettua jotain samaa, mitä sankamallisissa kuulokkeissa on parhaimmillaan. Äänessä on siis riittävää avaruutta, selkeyttä, mutta edelleen tarkkuutta.

Kuulokkeiden diskantti soi puhtaasti ja vokaalit pysyvät hyvin hengissä. Tältä osin kuuloketta voi pitää kuitenkin pikemminkin analyyttisenä kuin tulkitsevan musikaalisena. Tältä osin kuulokkeet yltävät miellyttävämpään lopputuloksen kuin esimerkiksi aiemmin hyväksi havaittu Bowers & Wilkins PI7 -nappikuuloke. Bassopäässäkin on napakkuutta ja täyteläisyyttä. Kokonaisuus onkin miellyttävän tasapainoinen.

Ja kuten todettua mobiilisovelluksella voi ääntä vielä tarvittaessa hienosäätää. Tarvetta voi olla lähinnä silloin kun kuulokkeille on jokin tietty käyttötilanne, jossa vaikkapa tarvitaan lisää bassotoistoa.

Pandemia-aika ja etätyöt ovat saattaneet siirtää kuulokkeiden käyttöä hiljaisempiin olosuhteisiin, jolloin vastamelutoiminto ei ole ollut oleellinen. Tilanteen palautuessa jossain vaiheessa lähemmäs normaalia, alkaa myös tälläkin toiminnolla olla jälleen tarvetta.

Sony WF-1000XM4 -kuulokkeissa vastamelun torjumiseen käytetään kummassakin napissa kolmea mikrofonia. Pyöreä muoto auttaa myös siinä, ettei tuulen suhinat ole mikään merkittävä ongelma. Tältä osin Sony on edustaa lajinsa huippua.

Melunvaimennuksen toiminta on sekin vahvasti sidottu siihen, miten napit istuvat kuuntelijan korvissa. Kuten todettua, tällä kertaa napit sopivat korviini oikein mukavasti. Tämän myötä Sony ylsi tähän mennessä kutakuinkin parhaaseen vastamelusuoritukseen, jota nappikuulokkeilla olen päässyt todistamaan – Käytännössä vain Bose QuietComfort Earbuds -kuulokkeet ovat yltäneet samaan, elleivät jopa aavistuksen parempaan suoritukseen. Sony vastamelun hyvänä puolena voi pitää myös sitä, että sen käyttö ei pahasti väritä äänen sävyä.

Toiminta on tehokasta matalilla taajuuksilla, mutta toimii yllättävän hyvin vielä myös keskialueella. Aivan ihmeisiin ei tämäkään malli pysty ja erityisesti korkeammalta taajuusalueelta kuuluvat yllättävät äänet pääsevät läpi. Puute ei ole suuri, vaan kokonaisuus nousee kiitettävän puolelle. Paremmin ympäristön äänet läpipäästävää ympäristöääntä voi säätää toivotulle tasolla 20-portaisella asteikolla.

Monista laadukkaammistakin kuulokkeista puuttuu tuki parhaille koodekeille. Sony ei ole nähnyt tarpeelliseksi ottaa käyttöön mitään AptX-versiota, mutta siitä sentään löytyy tuki yleisempien SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi myös LDAC-koodekille. Jälkimmäistä käytetään esimerkiksi osassa puhelimia, Sonyn omien puhelimien lisäksi esimerkiksi tietyissä Samsung- tai OnePlus-malleissa. Valinta ei sinänsä yllätä, sillä LDAC on Sonyn omaa tekniikkaa.

Valittavissa on myös DSEE Extreme -äänenparannuspiiri, jonka käyttö on makuasia, mutta käytännössä itse en sitä testien aikana kaivannut. Käytössä olisi myös 360 Reality Audio -tilatoisto, mutta tällä kertaa käytössä ei ollut sitä tukevaa palvelua.

On hieman harmillista, että Sony on jättänyt pois napeista mahdollisuuden käyttää niitä kytkettynä samanaikaisesti kahteen laitteeseen. Ominaisuus helpottaisi yhtäaikaista käyttöä esimerkiksi kannettavan ja puhelimen kanssa, ja sellainen löytyy esimerkiksi valmistajan sangallisista WH-1000XM4-kuulokkeista. Noin viiden viikon testijakson aikana kuulokkeita käytettiin yhteensä neljän eri Android- ja Windows-laitteen kanssa, ja laitteiden välillä vaihtaminen onnistui kuitenkin luotettavasti.

Puheluiden kohdalla vastapuolelta ääni osoittautui selkeäksi, mutta herkäksi poimimaan myös virheääniä meluisemmasta ympäristöstä.

Täyslangattomien kuulokkeiden yksi ongelmakohdista on akkukesto. Jotta kuuloke sopii korvaan, on sen olisi sen hyvä olla pienikokoinen ja kevyt. Sony ei ole aivan pienimmästä päästä ja painoakin on hieman yli seitsemän grammaa. Akullekin on siis kohtuullisesti tilaa. Tämä näkyy myös ihan riittävässä akkukestossa.

Sony WF-1000XM4 -kuulokkeille luvataan hulppeaa kahdeksan tunnin kuunteluaikaa vastamelutoiminnon ollessa käytössä. Aivan näin ruusuinen tilanne ei kuitenkaan ollut, ainakaan jos haluaa kuunnella stereoääntä.

Monien muiden nykynappikuulokkeiden tapaan myös nämä kuulokkeet kuluttavat virtaa epätahtiin. Yhtäjaksoisessa kuuntelussa Sonyn napeista ensimmäinen hyytyi noin viiden ja puolen tai viimeistään kuuden tunnin jälkeen. Toisessa napissa akkua oli kuitenkin tässä vaiheessa jäljellä vielä 20 prosenttia, ja sillä kuuntelua olisi pystynyt jatkamaan, mikäli monoääni ei olisi häirinnyt. Jälkimmäinen nappi olisi voinut yltää lähes luvattuun kahdeksaan tuntiin, mutta käytännön kuunteluaika jäi siis pitkässä sessiossa noin kuuteen tuntiin.

Latauskotelosta tankkaaminen onnistuu pari kertaa. Lyhyemmillä kuuntelujaksoilla kulutus on tasaisempaa, jolloin kokonaisakkukesto yltää kohtuullisen helposti 20 tunnin paikkeille.

Vastamelutoiminnon poistaminen käytöstä pidentää akkukestoa. Näppituntumalla lisäaikaa voisi kokonaiskestoon tulla parin-kolmen tunnin verran, joten ero ei käytännössä mitenkään dramaattinen. Vastamelun käyttö oli ylipäätään niin luontevaa, ettei tätä lähdetty erikseen kellottamaan.

Nappeihin saa lisälatausta nopeasti, sillä valmistaja ilmoittaa tunnin kuunteluajan täydentyvän nappeihin vaivaisessa viidessä minuutissa. Itse kotelon lataus hoidetaan modernisti USB-C-liitännän tai langattoman Qi-latauksen kautta. Tyhjä kotelo latautuu kaapelilla tyhjästä täydeksi noin 1,5 tunnissa.

Muovisen kotelon käyttäminen on kaikin puolin mukavaa. Kansi napsahtaa luontevasti auki, ja ponnekkaasti kiinni. Napit sujahtavat nekin koloihinsa magneetin saattelemana, eivätkä putoile pois edes koteloa huolimattomasti käsitellessä tai ylösalaisin kääntäessä. Kuulokkeista saa kuitenkin riittävän hyvän otteen, jotta ne saa poimittua koloistaan ilman turhautumista.

Kotelo on myös muotoilultaan ja kooltaan oikein toimiva. Ei aivan pienin mahdollinen, mutta täysin taskukelpoinen. Nappien suojaustasoksi ilmoitetaan IPX4, joten vain roiskeilta suojattuna näitä nappeja ei varsinaiseen urheilukäyttöön kannata ostaa, mutta tätä tukee jo nappien kokokin.

Langattomat Sony WF-1000XM4 -nappikuulokkeet edustavat luokassaan tämän hetken parasta antia. Kuulokkeiden ääni miellyttää, sillä siinä ei ole havaittavissa mitään olennaisia puutteita. Myös vastamelutoiminto on nappikuulokkeiksi onnistunut niin teholtaan kuin äänenlaadultaan. Lisäksi kun akkukin vielä kestää riittävän pitkään ilman lisätäydennystä, niin kokonaisuus on helposti kiitettävän puolella.

Kolikolla on kuitenkin tälläkin kertaa kääntöpuolensa.

Napit ovat isokokoiset, eivätkä aivan kevyimmät mahdolliset. Myöskään sovittimiin valittu muistivaahto ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta istuessaan muodostaa hyvän tulpan. Lisäksi kuulokkeiden hinta on kohtuullisen kova. 280 euron suositushinta tekee mallista yhden markkinoiden kalliimmista vaihtoehdoista, joskin kirjoitushetken noin parin sadan euron alennushinnat tekevät kuulokkeesta jo erittäin houkuttavan vaihtoehdon, ehkäpä jopa loisto-ostoksen.

Hyvää

  • Miellyttävä ja iso ääni
  • Kohtuullisen tehokas vastamelu
  • Laadukas ja riittävän kompakti kotelo
  • Istuvuutta parantava sovitemateriaali

Huonoa

  • Kuuloke on hieman kookkaan puoleinen
  • Mikrofonin herkkyys häiriöäänille
  • Ei mahdollisuutta käyttää kahta laitetta yhtä aikaa

Tekniset tiedot Sony WF-1000XM4

  • Hinta: 280 €
  • Elementin koko, taajuusalue: 6 mm, 20 – 20 000 Hz (44.1 kHz) / 20 – 40 000 Hz (LDAC 96 kHz) kHz
  • Paino: 7,3 g (kuuloke), 41 g (kotelo)
  • Ilmoitettu akkukesto: jopa 12 h ilmanvastamelua (36 h latauskotelon kanssa) tai 8 h vastamelulla (24 h)
  • Bluetooth, koodekit: 5.2, SBC/AAC/LDAC
  • Värivaihtoehdot: Musta, hopea
  • Muuta: USB-C-liitäntä, langaton Qi-lataus, IPX4-luokitus, tuki Fast Pair- ja Swift Pair -paritukselle.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat