Kamera, suorituskyky ja pelaaminen

01.02.2021 20:00 | Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja pelaaminen

Lenovo Legion Duelin kaksoiskameramoduuli koostuu 64 megapikselin pääkamerasta f1.9 -aukkoarvolla, ja 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta f2.2 -aukkoarvolla. Takakameroiden paikkaa on siirretty yläkulmasta puhelimen keskelle. Syy on ihan järkeenkäypä, sillä muuten linssejä saattaisi vahingossa koskea sormilla pelatessa.

Kennojen vaihto lennosta toimii vähän omituisesti kamerasovelluksessa. Ensimmäisellä kerralla tarkennustason pikavaihdos siirtyy digitaaliseen 2x-asetukseen, toisella kerralla laajakulmaiseen 0.8x-asetukseen.

Kuvanlaatu ei vedä vertoja samanhintaisiin huippumalleihin. Päivänvalossa pääkamera nappaa kelpo kuvia, mutta yliterävöittäen. Ultralaajakulmakameran kuvat kellertävät. Hämärässä kamerat kompuroivat eniten, kun yksityiskohdat pehmenevät ja kohina näkyy.

Videokuvaus yltää enintään 4K-tarkkuuteen 30 ruutua sekunnissa, ja lopputulos on käyttökelpoista. Käsivaralta kuvatessa ja hintaluokka huomioiden, törmää kuitenkin kuvanvakaimen ja valotuksen puutteisiin. Esimerkkivideo on tallennettu alemmalla Full HD -tasolla.

Etukamera nousee esiin puhelimen kyljestä. Päivittäisessä käytössä se on hieman ongelmallinen, mutta omien reaktioiden tallentaminen onnistuu pelatessa. Tuettuina kerrotaan olevan suosituimmat suoratoistopalvelut, johon ruudun ja kameran kuvan saa siirrettyä yhtenä lähetyksenä.

Legion Duelin suorituskyvyn taustalla piilee kaksoisnestejäähdytetty Qualcomm Snapdragon 865+. Grafiikan piirtoon tukea antaa Adreno 650. RAM-muistia puhelin sisältää hulppeat 16 gigatavua, ja tallennustilaa 512 gigatavua, jota ei voi laajentaa enää muistikortilla. Mobiiliyhteyksistä vastaa Snapdragon X55 -modeemi, joka tukee 5G-liitäntää.

Suorituskyvystä saa ensisilmäyksen synteettisillä testiohjelmilla.  Kun verrokiksi otetaan noin tuhannen euron Samsung Galaxy Note20 Ultra ja sen Exynos 990 -mobiilialusta, päädytään hyvin yhtäläiseen suorituskykyyn. Myös Snapdragon 865 -alustaiset, hieman edullisemmat Samsung Galaxy S20 FE ja OnePlus 8T, pärjäävät hyvin. Erojakin toki syntyy, mutta hyvin maltillisesti.

GeekBench-testissä Legion Duel ottaa hienoisen etumatkan kaikkiin muihin, onhan Snapdragon 865 plussan tehoytimen kellotaajuus korkeampi.

Grafiikkasuorituskykyä mittaava testissä, kuten Antutu-ohjelmassa ja 3DMarkin Slingshot Extreme -testiosiossa, kummassakin Lenovon ykköspaikka on selvä. Kaulaa venyy samalla grafiikkaprosessorilla entisestään, mikä osaltaan kielii toimivasta jäähdytyksestä. Suurempia eroja voisi jopa odottaa pidempikestoisilla kuormilla.

Monipuolisesti puhelinta koettelevalla PCMarkin testillä tulokset ovat tasaiset, mutta Galaxy S20 FE onnistuu jopa viemään ykköspaikan, mutta Legion Duel seuraa tiukasti kannoilla.

Myös muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä Legion Duel pärjää hyvin. Kokonaisuutena sitä voi pitää parhaiten suoriutuvana, vaikka Galaxy S20 FE onkin aavistuksen etevämpi satunnaisoperaatioissa.

Puhelin sisältää Lenovon oman Legion Realm -hallintapaneelin, johon asennetut pelit ja asetukset kootaan yhteen paikkaan.

Informaatiota yhteyden latenssista, suorittimen ja grafiikkaprosessorin kellotajuuksista sekä lämpötilasta näkee yhdellä vilauksella. ”Rampage”-moodissa suorittimia ylikellotetaan paremman suorituskyvyn toivossa, mutta samalla akkukesto laskee jyrkästi. Pelikuvan saa tallennettua 30 sekuntia jälkijättöisestikin, jolloin nauhoitusta ei tarvitse pitää jatkuvasti päällä. Hallintapaneelin tärkeimmät yksityiskohdat saa näkyviin pelin sisälläkin.

Miltä pelaaminen tuntuu, kun mukana on vikkelä näyttö, roimasti suorituskykyä, voimakkaat tärinämoottorit ja haptiset olkanäppäimet?

Kieltämättä tavallista puhelinta vakuuttavammalta. Ruudunpäivitys on tasaista, ja peliin uppoutuu mukaan intensiivisesti. Pelatessa puhelimen koon ikään kuin unohtaa, ja takaosan kuvioinnista saa hyvin tukea kunnon otteelle. Kun pelisessio venyy kymmeniin minuutteihin, puhelimessa tuntee kyllä rasituksen aiheuttamaa lämpöä. Aivan immuuni Legion Duelikaan ei sille ole.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, näyttö ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja pelaaminen
  4. Yhteenveto