Uusimmat

Käyttöominaisuudet, akku ja suorituskyky

10.04.2020 19:00 Ilari Hauhia

Käyttöominaisuudet, akku ja suorituskyky

Lenovo Tab M10 FHD Plus -tabletti painaa 460 grammaa ja tuntuu näin kädessä kohtalaisen keveältä. UIkoiselta olemukseltaan kyse on hyvin perinteisestä tabletista. Näyttöä kiertävät ohuehkot näytön reunat, ja näytön ylä- ja alareunoissa on hieman paksummat kaistaleet reunaa.

Tabletin metallinen runko on käteen miellyttävä, eikä se tunnu kovin liukkaalta. Takapuoli ei myöskään kerää kovin herkästi sormenjälkiä.

Ulkomitoiltaan 244,2 x 153,3 x 8,15 millimetrin kokoista tablettia on käytännössä pakko käyttää kahdella kädellä tai vaihtoehtoisesti se täytyy laskea esimerkiksi pöydälle. Tabletin alareunassa on liitäntä myös erilliselle telakalle, johon tabletin voi halutessaan asentaa. Myyntipakkaukseen telakka ei kuitenkaan kuulu.

Lenovo Tab M10 FHD Plussan tärkein ominaisuus on sen 10,3-tuumainen 1920 x 1200 pikselin tarkkuudella toimiva IPS-näyttö. Näyttö yltää 220 PPI:n pikselitiheyteen, mikä on tämän hintaluokan tabletille ihan hyvä suoritus.

Näytön katselukulmat ovat kohtalaisen laajat, joten näyttöä on helppo katsoa myös useamman ihmisen voimin. Näyttö on tasainen, eikä se kaarru reunoja kohti. Lovea näytössä ei ole, vaan viiden megapikselin etukamera on sijoitettu laitteen yläreunaan.

Näytön maksimikirkkaus on kohtalaisen korkea, vaikka aivan suorassa auringonvalossa ruudulta voikin olla hieman vaikea saada enää selvää. Myös värien toisto ja kontrasti ovat riittävän hyvät, kun pitää mielessä tabletin hintaluokan. Esimerkiksi kalliimpien iPadien näytöt toki pesevät Lenovo Tab M10 FHD Plussan näytön täysin, mutta siitä huolimatta kohtuuhintaisen tabletin näyttö on miellyttävä käyttää ja esimerkiksi elokuvien katsominen ei ole lainkaan hullumpi kokemus.

Virtapainike ja volyymin säätämiselle omistetut napit on sijoitettu tabletin oikealle reunalle. Niiden tuntuma on hieman löysä, mutta ne ajavat asiansa.

Sormenjälkitunnistinta tabletissa ei ole, vaan käyttäjän täytyy turvautua salasanaan, PIN-koodiin, kuvioon tai etukameran kautta toimivaan kasvojentunnistukseen. Kasvojentunnistuksen toimivuus oli vaihtelevaa, eikä se aina onnistunut tunnistamaan kasvoja, varsinkaan hämärässä. Etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei toki muutenkaan ole yhtä turvallinen keino lukita puhelinta tai tablettia kuin muut menetelmät.

Tabletin takapuolelta löytyy kahdeksan megapikselin kamera, joka on sijoitettu vasemmassa ylänurkassa hieman muusta rungosta kohoavaan moduuliin.

Lenovo Tab M10 FHD Plussassa on Dolby Atmosta tukevat stereokaiuttimet, joiden lisäksi yläreunassa on 3,5 millimetrin audioliitäntä. Kaiuttimien tuottama ääni on kohtuullisen hyvä ja niiden äänentoisto riittänee videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun, jos laadusta suostuu tinkimään. Tietenkään ulkoisten kaiuttimien tai kuulokkeiden tasolle tabletin omat kaiuttimet eivät yllä.

Laitteen takaa löytyy kahdeksan megapikselin pääkamera. Kamera ei ole tabletissa aivan yhtä tärkeä ominaisuus kuin puhelimissa, eikä Tab M10 FHD Plussan kamera ole kovinkaan huipputasoinen. Kameralla voi kyllä ottaa tarpeen tullen kuvia esimerkiksi dokumenteista, jotka haluaa tallentaa sähköiseen muotoon, mutta tavallisessa käytössä se jää lähestulkoon kaikkien vähänkään modernien puhelinkameroiden jalkoihin.

Kameraohjelmisto on hyvin pelkistetty, eikä mukana ole kuin tavallinen valokuvatila ja videokuvaustila. Tabletin ottamat kuvat ovat rakeisia ja kahdeksan megapikselin tarkkuus on varsin alhainen. Myöskään värit tai kontrastit eivät tallennu kuviin kovinkaan tarkasti. Toisaalta, todennäköisesti varsin harva ottaisi tabletilla muutenkaan kovin paljoa kuvia, joten on ymmärrettävää, että kameraan ei ole upotettu kovinkaan paljoa resursseja.

Viiden megapikselin etukameraa voi käyttää esimerkiksi videopuheluissa, mutta huonona puolena sen tarkennus on kiinteä. Näin ollen kuvat ja video jäävät helposti epätarkoiksi.

Ohjelmiston puolella Tab M10 FHD Plus tarjoaa käyttäjelle lähes puhtaan Android 9 Pie -käyttöjärjestelmän, jota Lenovo on täydentänyt muutamilla lisäasetuksilla. Esimerkiksi näytön asetuksista on mahdollista kytkeä päälle värejä ylikorostava bright-tila. Asetuksista näyttö on myös mahdollista laittaa heräämään, jos tabletin nostaa käteen tai jos näyttöä napauttaa kaksi kertaa nopeasti. Valitettavasti tietoturvapäivitysten saralla tablettiin oli asennettu vain viime lokakuun tietoturvapaketti.

Käyttöliittymässä ruudun alareunassa näkyy tavallisesti pelkkä pilleriä muistuttava virtuaalinäppäin, jota painamalla pääsee takaisin kotinäytölle. Joissain sovelluksissa pillerin rinnalle ilmestyy takaisin vievä nuolinäppäin. Aiemmin käytetyt sovellukset aukeavat alhaalta ylös pyyhkäisemällä, kun taas pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Lenovon Tab M10 FHD Plus -tabletin suorituskyky on varsin kehnoa. Suorittimeksi on valittu heikkotehoinen MediaTek Helio P22T, joka koostuu neljästä 2,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä ja neljästä 1,8 gigahetsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A53:sta. Keskusmuistia testilaitteessa oli neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua. Laitteesta on myynnissä myös 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio.

Tabletin kehno suorituskyky näkyy jo arkikäytössä. Valikot tahmaavat varsin usein ja sovelluksien käynnistymistä voi joutua odottelemaan varsin pitkään. Silti tavanomainen käyttö, kuten netin selaaminen ja viestien lähettäminen, ei pääosin aiheuta ongelmia jos sietää pientä tökkimistä.

Kevyt pelaaminen, kuten vaikkapa Candy Crush tai Angry Birds, onnistuu vielä kohtuullisesti, mutta esimerkiksi Asphalt 9: Airborne oli jo varsin kamala kokemus sillä pelin tekstuurien tarkkuus laski hyvin alhaiseksi eikä ruudunpäivitysnopeus pysynyt kovin korkeana. Näin ainakaan kovin totiseen pelikäyttöön Tab M10 FHD Plussaa on vaikea suositella.

Aivan vastaavia tabletteja ei viime aikoina ole Muropaketissa testattu, mutta laitamme näytille Lenovon saavuttamat tulokset (Suluissa soveltuvin osin Huawei MediaPad M5:n tulokset). Kuten tuloksista voi huomata, hävisi Lenovon tabletti MediaPad M5:lle muistin nopeutta mittaavaa testiä lukuun ottamatta kaikissa suorituskykytesteissä.

PCMark

  • 5553 (5980)

Androbench 5

  • Sequential Read: 285,98 Mbit/s (288,01 Mbit/s)
  • Sequential Write: 227,3 Mbit/s (189,93 Mbit/s)
  • Random Read: 59,62 Mbit/s (44,93 Mbit/s)
  • Random Write: 25,04 Mbit/s (69,19 Mbit/s)

Geekbench 4

  • Single core: 908 (1651)
  • Multicore: 4271 (5988)

GFXBench

  • Car Chase ES 3.1 : 3,3 FPS (19 FPS)
  • Manhattan ES 3.0: 11 FPS (46 FPS)
  • T-rex ES 2.0: 21 FPS (98 FPS)

Antutu 

  • 108226

Suorituskyvyn lisäksi myös Tab M10 FHD Plussan akku on pettymys. Tablettiin on mahdutettu vain 5000 milliampeeritunnin akku, jollaisia löytyy tätä nykyä myös monista puhelimista. Yleensä puhelimia suurikokoisempiin tabletteihin on saatu asennettua reilusti suuremman kapasiteetin akkuja.

Arjessa ja tosielämässä tabletin akkukesto riippuu paljolti siitä, mihin tablettia käyttää ja kuinka usein. Jos laitteella selaa pari tuntia päivässä nettiä, voi akku kestää useampia päiviä, mutta esimerkiksi videoita katsomalla näytön kirkkaus tappiin asetettuna akku tyhjenee jo muutamassa tunnissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöominaisuudet, akku ja suorituskyky
  3. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat