Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

10.06.2020 11:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Motorola Edge+ on kohtuullisen kookas puhelin, erityisesti paksuudessa löytyy. Puhelin on myös pitkähkö, mutta silti kohtuullisen kapea. Ulkomitat ovat 161 x 71,4 x 9,6 millimetriä. Myös painoa on kertynyt aavistus turhan paljon eli 203 grammaa.

Näytön koko on 6,7 tuumaa ja sen kuvasuhde on 21:9. Puhelin on siis malliltaan pitkulainen, kuten jo mitatkin paljastavat. Nykyisten huippumallien tapaan näyttö tukee HDR10+-laajasävytoistoa. Ominaisuuslistalle kuuluu myös 90 hertsin virkistystaajuus, mikä alkaakin muodostua minimiksi parhaissa puhelinmalleissa. Sama taajuus on käytössä esimerkiksi OnePlus 8- ja Huawei P40 Pro -malleissa.

Näyttö myös leimaa puhelimen olemusta. Motorola onkin antanut sille hienolle kalskahtavan Endless Edge -nimen. Näyttö kaartuukin miltei 90 asteen kulmassa laitteen reunoilta alaspäin. Paksu puhelin tarkoittaa samalla sitä, että ruutu jatkuu poikkeuksellisen pitkälle alaspäin – se siis kaartuu reippaasti reunojen yli. Useimmissa puhelimissa, joissa näyttö kaartuu reunoille maltillisemmin, ei tämä itseäni häiritse.

Motorolan tapauksessa niin merkittävä osa näytöstä ulottuu reunalle, että osa tekstistä tai siirtymäpalkeista katoaa jo kaartumisen myötä pois näkyvistä. Käytössä oleville sovelluksille voi määrittää myös reunattoman näytön, joka vähentää tätä ongelmaa, muttei poista sitä kokonaan.

Kaarevuus voikin nopeasti kääntyä ärsyttäväksi piirteeksi. Reunat aiheuttavat paljon tavanomaista useammin virhepainalluksia. Toisaalta pyöristetyn reunan myötä esimerkiksi paluupyyhkäisyt toimivat erittäin luontevasti. Näytön kaartuvia reunoja hyödynnetään latauksen etenemisen havainnollistamisessa, mutta myös ilmoituksissa.

Motorola Edge+:n kapeus auttaa laitteen istuvuudessa käteen. Paksuuskaan ei tässä kohtaa niin haittaa, vaan puhelinta on kohtuullisen helppo käyttää yhdellä kädellä.

Virta- ja -äänenvoimakuuspainike sijaitsee oikeassa kyljessä. Alas kaartuvan näytön myötä ne sijaitsevat melko alhaalla, mutta paksuuden ansiosta ne osuvat hyvin peukalolle. Virtapainike on selvästi karhennettu, joten sen erottaa käsituntumallakin hienosti. Painikkeiden tuntuma on napakka.

Kamerakyhmy on iso ja korkea. Pöydällä puhelin keikkuukin sen varassa melkoisesti. Mukana tuleva silikonisuojus auttaa asiassa, mutta lisää entisestään laitteen paksuutta.

Ylä- ja alareunus kumpikin on miellyttävän kapea. Näyttösuhteeksi muodostuukin 92 prosenttia. Etukameran näyttöreikä on kohtuullisen pieni, eikä erityisemmin häiritse käytössä. Kaikki pyöristykset ja reunat on viimeistelty todella hienosti. Kokonaisuus on tältä osin hintaluokkaa vastaava.

Näyttö itsessään on täysin pätevä. 90 hertsin päivitysnopeuden myötä käyttö on sulavaa. Näytön väritoisto on muuten miellyttävä, mutta reunojen kohdalla vaaleat sävyt toistuvat vääristyneinä.

Motorola Edge+:n näyttö on tarkkuudeltaan “vain” 2340 x 1080 pikseliä. Se riittää kyllä, muttei näytä mitenkään erikoisen tarkalta nykyisten huippumallien mittapuulla. Kirkkaus riittää kesän kirkkaassa auringossa, mutta pimeässä näyttö säätyy automaatilla hieman turhan tummaksi. Näyttö tukee HDR10+ -laajasävytoistoa esimerkiksi YouTubesta.

Stereokaiuttimien laatu on puhelimeksi täysin mukiinmenevä. Äänenpainetta riittää pienehkön huoneen täytteeksi pienessä taustamelussakin. Diskantit ovat selkeät, keskiäänetkin toistuvat vielä kohtuullisesti mutta matalat äänet puuttuvat aika tyystin. Ääni ei kuitenkaan ole riipivä tai muutenkaan erityisen rasittava. Erityisesti puheääntä kuuntelee jopa ilokseen, ja taustamusiikkikin voi jäädä soimaan ilman että sen laatu kävisi häiritsemään.

Kuulokkeiden käyttökin on Edge+:n kanssa joustavaa, sillä puhelimessa on myös harvinaiseksi käynyt 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Se mitä ei kuitenkaan ole, on IP-luokitus – aivan huolettomin käytettävä puhelin ei siis sääsuojauksen suhteen ole, vaikka laite on pinnoitettu vettä hylkiväksi.

Puhelin tukee kattavasti 5G-yhteyksiä. Käytössä se kytkeytyikin herkemmin kiinni 5G-verkkoon kuin esimerkiksi OnePlus 8 Pro. Puhelin osasi myös sujuvasti vaihdella eri verkkojen välillä ilman jatkuvaa takeltelua. Reilun parin viikon testijakson aikana vain kerran oli tarvetta käyttää laitetta hetkellisesti lentotilassa yhteyksien palauttamiseksi. Aivan lennokkaimpiin 5G-nopeuksiin ei testin aikana päästy, mutta puhelinta ei myöskään kyetty käyttämään nopeimmiksi tiedetyissä paikoissa.

Käyttöjärjestelmä on luonnollisesti Android 10, mutta tietoturvapäivitykset jäivät testiaikana kahden saapuneen järjestelmäpäivityksen myötäkin vain tasolle 1. huhtikuuta.

Sovellusvalikoima on ensisijaisesti Googlen peruja, ja Motorola Edge+:ssa on käytössä valmistajan My UX -käyttöliittymä. Sen myötä on tarjolla lähinnä asetusmuokkauksia sekä muutamia lisätoimintoja eleohjaukseen. Hienosäätöä voi tehdä myös muun muassa fontteihin, ikoneihin ja vaikkapa sormenjälkitunnistimen animaatioon.

Moto Toiminnot on kokoelma pieniä, jopa elämää helpottavia eleitä, kuten heilauttamalla syttyvä taskulamppu tai kolme sormen näyttökuva. Näistä ensimmäinen on oikeinkin kätevä, mutta jälkimmäinen osoittautui epäluotettavaksi.

Valmistajan tuunauksista Moto Näyttö tuo käyttöön Reunakosketus-nimellä kulkevat pikavalinnat. Reunan napauttaminen ei tuntunut toimivan missään välissä luontevasti, mutta leveän näyttöreunuksen pyyhkäisyt kylläkin. Toimintopalkki taas tuo mukanaan ihan toimivat pikavalinnat toivottujen sovellusten avaamiseen.

Uudessa Moto Gametime -tilassa saa käyttöön puhelimen yläreunaan kaksi muokattavaa painiketta. Käytössä voi olla siis pelikonsolien tapaan neljä painiketta. Yläreunan tuntuma vaatii totuttelua, mutta idea on hyvä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat