Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

19.08.2020 21:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Motorola Moto g 5G Plus -puhelimen olemus jättää itsestään aavistuksen kahtiajakoisen tunteen. Periaatteessa kaikki on kuitenkin ihan hyvällä mallilla.

Sininen väritys on näyttävä, ja mukana on lievää liukusävytystä tummemmasta vaaleampaan. Rungon, näytön ja takakannen saumat on häivytetty miellyttävän huomaamattomiksi, eikä muotoilussa oikeastaan mikään pistä pahasti silmään. Jopa pinta-alaltaan kookas kamerakyhmy on riittävän matala, eikä sellaisenaan häiritse – puhelin ei edes keiku pöydällä.

Se mikä hieman jää häiritsemään, on muovinen kokonaisuus.

Takakuori ja runko ovat kummatkin muovia. Tämä tarjoaa kieltämättä lasia paremman pidon, eikä runko tunnu käytössä mitenkään joustavalta. Perusasiat ovat sinänsä kunnossa, mutta vastaava fiilis syntyy jo luokkaa halvemmistakin puhelimista. Laitteen kääriminen mukana tulevaan silikonikuoreen tosin peittää tämän tunteen, ja tarjoaa toki myös lisäsuojaa sekä -pitoa.

Painikkeita löytyy molemmilta kyljiltä. Vasemmalla on virtakytkin, joka toimii myös Google Assistantin aktivoijana. Vasemmalla puolella on äänenvoimakkuus ja sen alapuolella sijaitsee sormenjälkilukija.

Painikkeiden tuntuma on kautta linjan jämäkkä ja selkeä. Sormenjälkilukija on sijoitettu omaan makuuni juuri oikeaan kohtaan. Se myös toimii nopeammin ja luotettavammin kuin näytön alle sijoitetut versiot. Käytettävissä on myös kasvojentunnistus, mutta sormenjälkilukija on sen verran nopea, ettei kasvojentunnistukselle tuntunut olevan tarvetta.

Puhelimen yksi ehdottomista huippukohdista on sen näyttö. Motorola Moto g 5G -puhelimen CinemaVision-näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa, ja siinä käytetään 90 hertsin näytönpäivitysnopeutta. Paneelin tarkkuus on Full HD+ -tasolla (2520 x 1080 pikseliä), ja se tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa. Nimensä mukaisesti käytössä on 21:9-kuvasuhde.

Näyttö peilailee tarpeettoman paljon, mutta Luonnollinen-värivalinta pitää väritoiston miellyttävänä. Kirkkautta pitää pumpata ulkokäytössä hieman, eikä kontrastikaan aivan pärjää huippupuhelimien näytöille. Kokonaisuus on silti oikein miellyttävä käytössä, erityisesti 90 hertsin vaihtoehto tekee käytöstä sujuvaa.

Näytön kuvasuhde kertoo paljon myös laitteen muodosta: se on kapea ja pitkä. Tämä helpottaa käyttöä, sillä puhelimesta saa hyvän otteen. Puhelimen tarkat ulkomitat ovat 168 x 74 x 9 millimetriä, joten sitä voi pitää aavistuksen paksun puoleisena. Ilman koteloa tämä ei ole mikään todellinen ongelma, mutta kotelon kanssa paksuus alkaa jo tuntua käytössä.

Lievä paksuus on kuitenkin helppo antaa anteeksi, sillä puhelimeen on saatu mahdutettua peräti 5000 milliampeeritunnin akku. Sen lataaminen onnistuu 20-wattisella TurboPower-latauslaitteella. Painoa puhelimelle on kertynyt 207 grammaa, joka on sekin aavistuksen turhan paljon.

Malliversiosta riippuen tallennustilaa on siis käytettävissä joko 64 tai 128 gigatavua. Sitä voi laajentaa enintään yhden teratavun microSD-muistikortilla.

Puhelimen langattomiin ominaisuuksiin kuulu 5G-yhteyden lisäksi myös moderneja tekniikoita, sillä käytösäs on esimerkiksi NFC, ja Bluetooth edustaa 5.1-versiota. Tarjolla on myös uusinta standardia edustavat, nopeat ja virtapihit WiFi 6 -yhteydet.

Puhelimessa onkin vain yksi kaiutin, joka sijaitsee alaosassa. Vaakakäytössä ääni siis kuuluu vain toisesta laidasta, mikä on puhelimen muuten mainiossa käytössä pieni miinus. Parasta siinä on riittävä äänenvoimakkuus, joka on kuitenkin helppo tukahduttaa vaakakäytössä kämmeneen. Onneksi käytössä on myös kuulokeliitin, joten lähes jokaiselta löytynee käyttökelpoiset kuulokkeet, joilla saa myös stereoäänet käyttöön.

Puheluäänet ovat mainiot. Vastapuoli kuulee puheen selvästi, mutta ulkokäytössä tuuli ottaa tavanomaisesti mikrofoniin. Myös kuulokeääni on selkeä. Tältä osin äänentoisto on paremmalla tolalla kuin varsinaisessa kaiuttimessa.

Motorolan tapaan käytössä on puhdas Android 10 -käyttöjärjestelmä täydennettynä valmistajan omilla My UX -käyttöliittymälisukkeilla. Sen myötä joitain yksityiskohtia on hiottu järkevämpää suuntaan. Esimerkiksi virtuaaliapurin painikkeen tuplanäpäytykselle voi määrittää käynnistyvän sovelluksen. Käyttöliittymän tyyliä voin muokata monipuolisesti ja Motonäyttö tuo tiedot näytöllä. Käyttöjärjestelmän versiopäivityksiä on luvassa yksi. Testihetkellä suojauspäivitys oli tasolla 1. kesäkuuta.

Värinäpalaute on puhelimessa aavistuksen tavallista voimakkaampi. Itse pidän tätä hyvänä asiana, sillä värinähälytykset ja painallusten perillemeno on helppo havaita – myös käytettäessä varustukseen kuuluvaan suojakuorta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat