Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

05.07.2020 11:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

Ilman silikonikuoria muovista ja Gorilla-lasista valmistetun Moto G8 Powerin ulkoinen olemus on kohtalainen, joskaan se ei ole aivan yhtä tyylikäs ilmestys kuin vaikkapa alumiinista ja  polymeerikomposiitista valmistettu Nokia 7.2 -puhelin.

Motorolan muotokieli eri mallien välillä on hyvin samankaltainen, joten eri mallien erottaminen toisistaan saattaa olla haastavaa pelkän ulkonäön perusteella.

Motorola on kuitenkin tehnyt viisaan ratkaisun, ja puhelin on valmiiksi silikonikuorissaan jo myyntipakkauksessa. Mitään täydellistä suojaa ei ole tarjolla, mutta kuori on melko huomaamaton. Kuoret sopivat puhelimeen täydellisesti, mutta ne voi toki halutessaan ottaa myös pois.

Varsinkin kuorien kanssa puhelin istuu mukavasti käteen. Silikonisesta kuoresta saa myös erittäin tukevan otteen, sillä se ei luista käsissä lainkaan. Ilman kuoriakaan puhelimen pinta ei ole lainkaan huono, ja kiiltävä pinta on tyylikäs.

Silikonikuori ei kerää puoleensa sormenjälkiä kovinkaan herkästi, joten puhelin pysyy kauniina myös käytössä. Ilman kuoria muovipinta kerää kuitenkin huomattavasti enemmän sormenjälkiä, jotka erottuvat selvästi.

Puhelimen reunoja kiertää alumiinikehys. Moto G8 Powerilla ei ole virallista IP-luokitusta, mutta valmistajan mukaan se hylkii vettä, eikä roiskeiden pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia.

Kameroita puhelimen takapuolelta löytyy yhteensä neljä ja ne on aseteltu päällekkäin takapuolen vasempaan ylänurkkaan. Kameroiden rinnalla on myös LED-salama. Sormenjälkitunnistin löytyy kameroiden ja salaman tavoin puhelimen takaa. Mukavana lisänä Moto G8 Powerissa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä stereokaiuttimet.

Kaiuttimien äänenlaatu on aavistuksen purkkimainen, mutta satunnaiseen videoiden katseluun tai musiikin kuunteluun se riittää silti hyvin. Äänenlaatu onkin monia muita hintaluokan puhelinkaiuttimia edellä. Myöskään fyysisten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimien tuntumassa ei ole valitettavaa. Ne toimivat mainiosti sekä kuorien kanssa että ilman.

Ulkomitoiltaan 161,8 x 76,6 x 8,9 millimetrin puhelin on kohtalaisen iso, mutta varsinkin isompikätiselle testaajalle sen käsittely onnistui joten kuten vielä yhdelläkin kädellä. Laitteen paino on 200 grammaa.

Moto G8 Powerista löytyvä LCD-näyttö on hintaluokassaan hyvin toimiva. Näytön kontrasti on hyvä ja maksimikirkkaus riittää hyvin kirkkaassakin päivänvalossa. Myöskään väritoistossa ja valkotasapainossa ei ole juuri valitettavaa kun ottaa huomioon puhelimen hintaluokan. Myös katselukulmat ovat laajat. Puhelimen asetuksista voi säätää puhelimen värimaailmaa omaan makuun sopivaksi kolmella eri profiililla, jotka ovat värikäs, luonnollinen ja saturoitunut.

Puhelin sai taannoisen päivityksen yhteydessä tuen myös Widewine L1:lle, jonka myötä esimerkiksi Netflixin katselu onnistuu nyt myös HD-tarkkuudella.

Laitteen sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle. On tietysti varsin yksilöllistä, mikä sormenjälkitunnistimen sijoittelu tuntuu itsestä parhaalta, mutta ainakin testikäytössä etusormi osui sormenjälkitunnistimeen ilman ongelmia. Sormenjälkitunnistin myös toimi kiitettävästi ja perusvarmasti, joskin kostealla sormella joutui usein tukeutumaan PIN-koodin näpyttelyyn, salasanaan tai salasanana toimivaan kuvioon.

Ohjelmistopuolella Moto G8 Power tarjoaa käyttäjelle puhtaan Android 10 -käyttöjärjestelmän. Sen käyttöliittymä on minimalistisen toimiva ja kauniin pelkistetty, mutta osa käyttäjistä saattaa jäädä kaipaamaan valmistajien omia lisäyksiä käyttöliittymään. Toisaalta mukana ei ole myöskään mahdollisesti käyttöä helpottavia lisätoimintoja.

Puhtaan Androidin hyvänä puolena Moto G8 Poweriin ei ole esiasennettu Googlen omien sovellusten lisäksi ylimääräisiä ohjelmia, siinä missä esimerkiksi Huaweillä on tapana täyttää EMUI-käyttöliittymällä varustetut puhelimet monien yhteistyökumppaneiden sovelluksilla.

Käyttöliittymää ohjataan kosketuseleisiin perustuvien valikkojen avulla. Näin ruudun alareunassa näkyy tavallisesti pelkkä pilleriä muistuttava virtuaalinäppäin, jota painamalla pääsee takaisin kotinäytölle. Joissain sovelluksissa pillerin rinnalle ilmestyy takaisin vievä nuolinäppäin. Aiemmin käytetyt sovellukset aukeavat alhaalta ylös pyyhkäisemällä, kun taas pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Arkikäyttöön Snapdragon 665 riittää hyvin. Valikot toimivat pääsääntöisesti sulavasti, netin selaaminen onnistuu ja esimerkiksi pikaviestimet toimivat jouhevasti. Silloin tällöin jokin sovellus saattaa miettiä tarpeettoman kauan, mutta mikäli satunnaista hidattelua kestää, ei suorituskyvyssä ole valittamista.

Myös keveät pelit, kuten vaIkkapa Candy Crush tai Angry Birds, toimivat hienosti ja myöskin Legends of Runeterra ja PUBG Mobile olivat täysin pelattavissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat