Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

08.11.2020 10:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Nokia 8.3 5G:n olemusta hallitsee sen massiivinen näyttö. Vaikka puhelimien näytöt tuntuvatkin kasvavan vuosi vuodelta, on 6,81-tuumainen näyttö jo melkoinen harppaus koossa ylöspäin.

Näytön suuri koko jakaa varmasti mielipiteitä ja sopiva näytön koko riippuu käytännössä kokonaan käyttäjän omista mieltymyksistä.

Toisaalta suurikokoiselta näytöltä on mukava katsella esimerkiksi videoita ja se tekee pelien pelaamisesta mukavaa. Toisaalta isokätisellekin miehelle puhelimen käsittely yhdellä kädellä alkaa olla jo hyvin hankalaa.

Omasta mielestäni Nokia 8.3 5G:n näyttö alkaa olemaan jo liian suuri, mutta kyse on lähinnä omista mieltymyksistä. Esimerkiksi sovelluksissa näytön yläreunaan kurottaminen alkaa olla yhdellä kädellä jo lähes mahdotonta, ja kahdellakin kädellä toista kättä joutuu siirtämään ylemmäs että koko ruudun hyödyntäminen onnistuu.

Laite tuntuu myös taskuissa perin suurelta ja 220 grammaa painava puhelin on kevyempiin malleihin tottuneelle kohtalaisen painavan oloinen. Toki esimerkiksi elokuvien katselu suurelta näytöltä on kieltämättä mukava kokemus.

Näytön laatu vaikuttaa kaikeksi onneksi hyvältä ja sen maksimikirkkaus on mukavan korkea. Korkealla 20:9-kuvasuhteella varustetun näytön väritoisto on kirkas ja sen tarjoama kontrasti näyttää hyvältä.

6,81-tuumaisella näytöllä ja sen 2400 x 1080 pikselin tarkkuudella pikselitiheyden arvoksi tulee kuitenkin enää 386 PPI, joten näyttö häviää tarkkuudessa varsinkin kalliimpien puhelimien QHD-näytöille. Näyttö toimii myös vain 60 hertsin virkistystaajuudella, kun monista puhelimista löytyy jo 90 tai 120 hertsin virkistystaajuudella toimivia ja siten sulavammalta näyttäviä näyttöjä. Tavallisessa arkikäytössä Nokia 8.3 5G:n näyttö ajaa kuitenkin asiansa.

Ulkoiselta olemukseltaan Nokia 8.3 5G on niin ikään täysin pätevä. Alumiinirunkoinen ja lasisella taustalla varustettu ulkoinen tuntuma vastaa lippulaivatason viimeistelyä ja testilaitteen sininen väritys on hillityn tyylikäs.

Rungon saumat on piilotettu tyylikkäästi, ja puhelimen design on muutenkin kokonaisuudessaan tyylikäs. Edes sormenjäljet eivät tartu puhelimen lasiseen pintaan kovinkaan hanakasti.

Malliversiosta riippuen tallennustilaa on käytettävissä joko 64 tai 128 gigatavua. Sitä voi laajentaa enintään 400 gigatavun microSD-muistikortilla.

Nokia 8.3 5G:ssä on yhteensä neljä painiketta. Virtanappi sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen käytettävät painikkeet sijaitsevat puhelimen oikealla reunalla, kun taas Google Assistant -nappi löytyy vasemmalta reunalta. Näppäimien toiminnassa tai tuntumassa ei ole valittamista, olipa sitten käytössä puhelimen mukana tuleva silikonikuori tai ei.

Ainoastaan erillinen Google Assistant -näppäin saattaa jäädä vähälle käytölle. Sen voi kuitenkin ottaa asetuksista pois käytöstä, jonka lisäksi Play Storesta löytyy useita sovelluksia joiden avulla näppäimelle voi keksiä muuta käyttöä.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen oikealle reunalle virtapainikkeen yhteyteen. Oikeakätisillä käyttäjillä sormenjälki luetaan peukalosta, kun taas vasenkätisillä napille osuvat etu- tai keskisormi.

Itse sijoittaisin sormenjälkitunnistimen mieluummin puhelimen takapuolelle tai näytön alle, sillä välillä reunalle sijoitettuun sormenjälkitunnistimeen on hankala osua. Laite ei myöskään suostu lukemaan sormenjälkeä jos virtanäppäintä painaa esimerkiksi liiaksi peukalon reunalla.

Puhelimesta löytyy myös etukameraan perustuva kasvojentunnistus, joka kyllä toimii varsinkin valoisassa kohtalaisen hyvin, mutta joka ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto.

Akun puolesta puhelimeen on mahdutettu 4500 milliampeeritunnin akku. Se on toki mukavan kookas, mutta näin suureen laitteeseen olisi toivonut vieläkin suurempaa akkua, sillä jo huomattavasti pienemmissäkin laitteissa nähdään nykyään usein 5000 milliampeeritunnin akkuja. Akkua voi ladata 18 watin teholla. Akun lisäksi puhelimeen on mahdutettu myös 3,5 millimetrin audioliitäntä, joka alkaa olemaan varsinkin keskivertoa kalliimmissa puhelimissa jo melkoinen harvinaisuus.

Nokia 8.3 5G:n ainoa kaiutin sijaitsee laitteen alareunassa. Äänen maksimivoimakkuus on kiitettävän korkea, mutta jos voimakkuutta nostaa liiaksi, alkaa ääni särkeä ikävän paljon. Ääni myös kuuluu vain yhdestä laidasta, jolloin se on helppo vahingossa tukahduttaa vaikkapa kämmenpohjaan.

Puheluäänet toimivat hyvin ja ääni kuuluu selkeästi molemmissa päissä puhelua. Myös värinäpalaute on säädetty sopivan kovaksi.

Puhelin löysi testissä 5G-verkot mukavan tehokkaasti myös kuuluvuusalueen reunamilta ja nopeudeksi mitattiin asunnon ulkopuolella reilusti yli 500 megabittiä sekunnissa. Terassilta sisälle siirryttäessä latausnopeus laski kuitenkin merkittävästi noin kymmenesosaan ulkona mitatusta nopeudesta. 5G-käyttäjien kannattaakin muistaa, että 5G-signaalin vahvuus kärsii helposti sisätiloissa.

4G-verkossa puhelin pysyi vielä hissikuilussakin kiitettävän hyvin. Vaihtelu 4G- ja 5G -verkkojen välillä tuntui sulavalta, eikä verkon vaihtumista yleensä edes huomannut. 5G:n lisäksi Nokia 8.3 5G tukee myös NFC:tä.

Ohjelmiston puolella Nokia 8.3 5G tarjoaa puhtaan Android 10 -käyttöjärjestelmän. Käyttöliittymä on minimalistisen toimiva ja kauniin pelkistetty, mutta osa käyttäjistä saattaa jäädä kaipaamaan valmistajien omia lisäyksiä käyttöliittymään. Moni on kuitenkin tyytyväinen perus-Androidin olemukseen.

Puhtaan Androidin hyvänä puolena Nokia 8.3 5G -malliin ei ole esiasennettu Googlen omien sovellusten lisäksi muuta kuin Netflix ja HMD Globalin oma HMD Connect, joka on kylläkin hyvin turha sovellus. Sen avulla käyttäjälle kaupitellaan lähinnä vakuutusta puhelinta varten sekä ”suositeltuja sovelluksia”. HMD Connectia ei ikävä kyllä pysty edes poistamaan laitteelle.

Puhelimen arkikäyttö on sulavaa ja hidastelevia valikoita tai muita ikävyyksiä tulee vastaan vain harvoin. Snapdragon 765G:n teho riittää hyvin arkikäyttöön ja myös tavallinen pelaaminen onnistuu hyvin. Raskaammissa peleissä, kuten Asphalt 9: Airbornessa, huomaa kuitenkin pientä nykimistä verrattuna tehokkaampiin Snapdragon 865 -malleihin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamerat, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat