Uusimmat

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

08.11.2020 10:00 Ilari Hauhia

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

Kameroiden puolesta Nokia 8.3 5G:n ominaisuuksiin kuuluvat 64 megapikselin pääkamera (f1.89), 12 megapikselin laajakulmakamera (f2.2), kahden megapikselin makrokamera sekä syvyyskamera. Erillistä telekameraa laitteesta ei löydy.

Etukameran tarkkuus on puolestaan 24 megapikseliä (f2.0), ja se on sijoitettu puhelimen näytön vasempaan ylänurkkaan.

Kamerat eivät ole Nokia 8.3 5G:n varsinainen vahvuus, vaikka 64 megapikselin pääkamera ottaakin onneksi kohtalaisen hyviä kuvia. 64 megapikselin kamera tuottaa pixel-binning-tekniikalla tuotettuja 16 megapikselin kuvia, joissa neljä pikseliä on yhdistetty yhdeksi ”superpikseliksi”. Tämä tekniikka onkin nykyään laajasti käytössä suuriresoluutioisissa pääkameroissa.

Pääkameran ottamat kuvat ovat päivänvalossa kelvollisia, mutta varsinkin puhelimen hintaluokan huomioon ottaen kuvat saisivat olla tarkempia. Myös värit jäävät helposti kylmiksi ja vaimeiksi varsinkin pilvisellä säällä kuvattuina. Erillisen yötilan avulla hämäräkuvat ovat kuitenkin mukavan onnistuneita.

Laajakulmakamera jatkaa samalla linjalla. Sen tuottamat kuvat ovat ihan kohtalaisia, mutta parempaakin on nähty. Myös laajakulmakamera tukee yötilaa, mutta sen ottamat kuvat jäävät laadussa pääkameran jalkoihin.

Makrokamera on yleisesti puhelimissa varsin hyödytön, eikä kahden megapikselin kamera loista tälläkään kertaa. Mukana ei ole edes automaattista tarkennusta, jonka vuoksi ainakin itse sain parempia lähikuvia pääkameralla kuin makrokameralla.

24 megapikselin etukameran tarkkuus puolestaan riittää ihan hyvin tavalliseen sosiaalisen median käyttöön.

Videokuvauksen saralla kuvaaminen onnistuu 4K@30fps, 1080p@60fps ja 1080p@30fps-laaduilla. Videon laatu vastaa still-kuvien tasoa, sillä videokuva on ihan kohtalaisen laadukasta, muttei tältäkään osin hintaluokan parhaimmistoa.

Suorituskyvystä Nokia 8.3 5G -mallissa vastaa Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, joka löytyy useammasta edullisemmastakin mallista, kuten 349 euron OnePlus Nordista.

Nokia 8.3 5G:n kenties pahimmat kilpailijat, OnePlus 8T (599 €) ja Samsung Galaxy S20 FE (679 €), on varustettu puolestaan huomattavasti tehokkaammalla Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä. Tämä on helppo huomata suorituskykytesteissä, joissa Nokia 8.3 5G jää pahasti Snapdragon 865 -mallien jalkoihin.

Yleistä suorituskykyä mittaavassa Antutussa Nokia 8.3 5G häviää Samsung Galaxy S20 FE:n ja OnePlus 8T:n lisäksi myös huomattavasti edullisemmalle OnePlus Nordille.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Snapdragon 865 -mallit hiihtävät yhdessä edellä ja Snapdragon 765G -mallit tulevat alle puolilla ruutunopeuksilla perässä.

3D Mark Slingshot Extreme -testissä kuvio jatkuu tuttuna. OnePlus Nordista ei vertailukelpoista tulosta ollut tällä kertaa käytettävissä.

Geekbench 5:ssä tuttu kuvio säilyy ennallaan. OnePlus 8T- ja Galaxy S20 FE -mallien tulokset ovat lähellä toisiaan, kuin ovat myös OnePlus Nordin ja Nokia 8.3 5G:n tulokset.

PCMark -testissä Nokia 8.3 5G jäi selvällä erolla koko testijoukon viimeiseksi.

Muistien nopeutta mittaavassa Androbenchissä Nokia 8.3 5G:n sequential write -nopeudet jäävät ikävän alhaisiksi.

Geekbenchin akkutestissä Nokia 8.3 5G ja kaikki kilpailijat pärjäävät mainiosti. 60 hertsin näytöllä varustettu Nokia 8.3 5G ei kuitenkaan aivan yltänyt kärkisijoille, mutta ollenkaan huonosta tuloksesta ei silti ole kyse. Kärkisijasta puhelin jää vain vajaan puoli tuntia.

Arkikäytössä Nokia 8.3 5G:n 4500 milliampeeritunnin akku kestää siis hyvin. Virtaa riittää aktiivisemmallakin käytöllä yleensä päiväksi, kun taas akkua säästelevä käyttäjä voi venyttää käyttöikää kahteen tai kolmeenkin päivään. 5G-yhteyksien jatkuva käyttö kuluttaa kuitenkin akkua nopeammin, jolloin puhelin saattaa kaivata lataustakin tavallista nopeammin.

Tyhjentyneen akun lataaminen täyteen mukana tulevalla 18 watin laturilla kestää noin kaksi tuntia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamerat, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat