Testi: Nokia 9 PureView – Monsterikameran paluu takeltelevassa puhelimessa

29.03.2019 12:00 | Osku Kannisto

Nokia 9 PureView yrittää mullistaa puhelinmaailmaa uudella megakamerallaan. Muropaketin testin perusteella kyseessä on huippupuhelin, jonka hinta on tasapainossa ominaisuuksiin nähden. Takelteluakin valitettavasti esiintyy.

Nokia 9 PureView -puhelinmalli on todella odotettu uutuus HMD Globalilta. Se sijoittuu valmistajan Nokia-puhelinten malliston kärkeen niin ominaisuuksiltaan kuin hinnaltaan.

Käytännössä puhelin edustaa aitoa lippulaivaluokkaa.

Nokian 9 Pureview:n käänteentekevä erikoisuus on sen takakamera. Yhä kasvavien megapikselimäärien sijaan nyt panostetaan useampaan kameraan. Kuvat otetaan yhdistämällä viiden fyysisen kameran näkymät yhteen kuvaan. Kamerat on tehty yhteistyössä monikameraosaaja Light:n kanssa, ja linssit ovat saaneet Zeiss-brändäyksen.

Nokian 9 Pureview haastaa 599 euron suositushinnallaan selkeimmin Muropaketin testeissä hyviksi havaitut OnePlus 6T– ja Honor View20 -puhelimet. Hintaluokan ohella Nokiaa ja OnePlussaa yhdistää sama piirisarja. Honorin kanssa se saa vastaansa toisenlaisen huippuluokan kameran. Kovan vastuksen tarjoavat myös viime vuoden lippulaivamallit niin Huaweilta kuin Samsungiltakin.

Nokian 9 Pureview’n suorituskyky vastaa viime vuoden huippupuhelimia. Kahdeksanytiminen Snapdragon 845 -piirisarja koostuu neljästä 2,8 gigahertsin Kryo 385 Gold ja neljästä 1,7 gigahertsin Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkakiihdytyksestä vastaa Adreno 630. Valitettavasti Nokia ei ole saanut uusinta Snapdragon 855 -piirisarjaa käyttöönsä. Se tekisi Nokian 9 Pureview -puhelimesta vielä suorituskykyisemmän. Toki samalla hintakin varmasti nousisi.

Kuusi gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavun tallennustila riittävät tehokäyttöön. Valitettavasti muistikorttipaikkaa puhelimesta ei löydy, joten pilvitallennusta voi lämpimästi suositella ahkeralle kuvaajalle.

Käyttöjärjestelmänä on Android 9.0 Pie. HMD Globalin Nokia-puhelimet kuuluvat Googlen Android One -ohjelmaan, jonka myötä puhelimissa luotetaan Googlen palveluihin ja sovelluksiin valmistajan omien viritysten sijaan. Samalla puhelin saa Android-päivitykset nopeasti.

HMD Global lupaa Nokia 9 Pureview -puhelimen saavan myös kaksi seuraavaa Androidin isoa päivitystä, mikä lupaa hyvää laitteen käyttöikää ajatellen. Säännöllisiä turvapäivityksiä on luvattu kolmeksi vuodeksi.

Testipuhelimen mukana tuli 10 watin pikalatauslaite (alkuperäisissä tuotetiedoissa ilmoitetun 18 watin pikalaturin asemesta) sekä kuulokkeet. Kuulokkeita varten tarvitsee kytkeä mukana tullut USB-C -> 3,5 mm -sovitin puhelimeen, sillä aitoa kuulokeliitäntää puhelimesta ei löydy.

Suojakuorta paketissa ei ole, eikä puhelimessa ole suojakalvoa valmiiksi asennettuna.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset ja tuntuma
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto