Uusimmat

Kamera

29.03.2019 12:00 Osku Kannisto

Kamera

Nokia 9 PureView -puhelimen selkeästi mielenkiintoisin ominaisuus on se takakamera. Kuvia otetaan viidellä takakameralla samaan aikaan, mistä saadaan kuviin lisää dynamiikkaa, syvyystietoa ja laatua. Kuvatessa hyödynnetään puhelimen reipasta suorituskykyä, joka erottaa sen edukseen järjestelmäkameroista.

Kaikki kamerat ovat valovoimaltaan f1.8 ja tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Kamerassa ei ole eri polttovälejä, kuten monissa kilpailijoissa. Kuvat siis otetaan aina samasta 27 millimetrin kinovastaavasta laajakuvakulmasta. Zoom on toteutettu digitaalisesti 2x ja 5x-kertoimin, mutta sen laatu on vaatimaton.

Monikameran käyttö ei poikkea normaalista puhelinkuvauksesta. Tosin kuvausohjelmien välillä siirtyminen on Nokiassa ajoittain verkkaista. Kuvausohjelmista löytyy suoraan manuaalisäädöt sisältävä Ammattilainen. Muita huomionarvoisia ohjelmia ovat Monochrome mustavalkokuvaukseen ja Bokeh automaattiselle taustan pehmennykselle.

Kuvatessa pärjää hyvin peruskäyttöön suunnatulla valokuvatilalla. Jotta puhelimen erikoisominaisuudet saa käyttöön, tulee reunasta valita käyttöön syvyystoiminto, joka tallentaa kuviin syvyyskartan käsittelyä varten. Tarkennuspistettä ja syvyystehosteen voimakkuutta ei siis säädetä kuvatessa, vaan se tehdään jälkeenpäin.

Automatiikka toimii melko ripeästi sekä tarkennuksen että valotuksen säädön osalta. Valotus näyttää käytännössä tapahtuvan luotettavasti kuvan kirkkaimman kohdan ehdoilla, joten vaaleat taustat eivät pala puhki. Tarkennus tapahtuu huomaamattomasti – tosin jälkeenpäin muutettavan kohdan takia sillä ei ole niin väliä. Puhelin lämpenee kuvatessa, mutta tästä ei aiheutunut ongelmia.

Kamerassa on lyhyt laukaisuviive, ja kuvia ottaessa on odotettava hetki ennen seuraavaa kuvaa. Pienestä odotuksesta on hyötyä siinä mielessä, että kamera ehtii valottaa kuvan paremmin, mikäli kuvattava kohde tai kamera liikkuu. Kamerassa ei ole ymmärrettävistä syistä optista vakainta, joten on tärkeää, ettei kamera tärähdä kuvatessa. Nopeasti liikkuvia kohteita varten on syytä olla runsaasti valoa.

Syvyysefektin voimakkuuden säätö jälkikäteen ei ole uusi ominaisuus, sillä se löytyy monista lippulaivapuhelimista. Sen sijaan tarkennuspisteen valinta jo otetusta kuvasta on Nokian erikoisuus, jota kilpailijoilta ainakaan näin hyvin toteutettuna vielä löydy.

Kuvien tarkennuspisteen valinta ja taustan sumennus jälkikäteen tehdään hieman yllättäen suoraan Googlen omassa Kuvat-sovelluksessa. Kuvia selatessa niiden yläpuolella oleva Syvyys-täppä ilmaisee, että nämä kuvat on otettu syvyyskartan kanssa. Näissä kuvissa voi tarkennuskohdan valita sormella suoraan kuvasta. Syvyystehosteen voimakkuus säädetään liukusäätimestä. Kun ne on säädetty, tallennetaan kuvasta kopio.

Taitavissa käsissä tarkennuksen ja syvyyden säädöillä pääsee hyviin lopputuloksiin, jossa digitaalinen käsittely ei näy yhtä selkeästi kuin kilpailevilla tekniikoilla. Kolikon kääntöpuolena kuvat on aina käsiteltävä, mikä vie aikaa.

Laiska kuvaaja saattaa helposti tyytyä kilpailijoita vastaavaan Bokeh-tilan kuvaan, jossa syvyystietoja ei kuvassa ole. Testeissä tuli kuitenkin selväksi, että itse säädettynä pääsee Bokeh-tilaa selkeästi parempiin tuloksiin, joten käsittely kannattaa. Aivan virheetöntä toiminta ei ollut haastavammissa kuvissa tosin säätämälläkään.

Kuvanlaatu on yleisesti erittäin hyvä, kunhan valoa on riittävästi. Kuvien dynamiikka yllättää, sillä otetuista kuvista löytyi myös sävyjä, joita ei etsimessä näkynyt kuvaa ottaessa. Valkoiseksi palanut taivas saattoikin olla käyttökelpoinen, kun kuvan otti tarkasteluun. Kuvia tarkastellessa niiden selaus vaatii aikaa jopa useita sekunteja ensimmäisellä kerralla, kun kuvat koostetaan.

Värit ovat kuvissa luonnolliset ja automaattinen valkotasapaino suoriutuu tehtävästään hyvin. Kuvissa viehättää niiden levollinen yleisilme, missä terävöitys ja kuvankäsittely pysyy hyvin piilossa.

Kuvien dynamiikka ansaitsee kiitosta. Äärisävyjen yksityiskohtien toistuminen on mallikelpoista kontrastiltaan haastavissakin kuvissa valoisissa olosuhteissa.

Hämäräkuvaus ei ole PureView:n vahvuuksia. Käytännössä kuvia saa vielä pienessä huoneenvalossa, mutta niissä yksityiskohdat pehmenevät selkeästi. Kohina kuvissa ei pienellä ruudulla häiritse, mutta erottuu isolta näytöltä.

Pimeämpään siirryttäessä valotus ei enää riitä. Kuvausmahdollisuudet jäävät selkeästi Samsungin ja Huawein huippumallien taakse pimeässä.

Puhelimen toinen erikoisuus on aidot mustavalkokuvat, joita voidaan ottaa kameran Monochrome-tilassa. Niiden ilmaisuvoima on varsin viehättävä hyvän dynamiikan ja erinomaisen tarkkuuden ansiosta. Testeissä kävi hyvin ilmi, että mustavalkokuvilla sai kiinnostavia kuvia myös sateisina ja pilvisinä päivinä, jolloin värikuvat olivat lähinnä masentavia.

Selfie-kamera tallentaa kuvat 20 megapikselin tarkkuudella. Erikoisuutena etukameralla voi tallentaa videoita 4K-tarkkuudella ja jopa HDR-värein. Etukameralla ei voi tallentaa syvyystietoja, mutta Bokeh-tila on käytettävissä. Etukameran dynamiikka ei pärjää alkuunkaan takakameralle, ja sen laukaisuviive sekä tarkennus olivat testeissä varsin hitaita.

Videoita Nokialla voi tallentaa aina 4K-tarkkuudella HDR-värein. Optisten vakainten puuttuessa puhelin käyttää ohjelmallista vakautusta – joskin kytkintä toiminnolle ei asetuksista löydy. Se ei tuota levollista lopputulosta, jos puhelinta liikuttaa kuvatessa. Videossa puhelimen liikkeet näkyvät selkeästi, joten tukeminen tolppaa tai seinää vasten on suositeltavaa.

Videoiden laatu ei yllä kuvien tasolle. Valokuvissa viehättänyt levollisuus on poissa. Valotusautomatiikka toimii aktiivisesti ja huolehtii, ettei kirkkaat kohteet pala puhki. HDR-värit eivät tuo merkittävää lisäystä videon ilmeeseen. Nokian erikoisuudet: kahden kameran yhteiskuva ja surround-ääni ovat käyttökelpoisia, mutta toimivat paremmin vasta isolta ruudulta katsellessa ja kuunnellessa.

Huomioiden puhelimen hyvät kuvausominaisuudet on harmittavaa, ettei puhelimessa ole muistikorttipaikkaa, jolla 128 gigatavun tallennustilaa saisi helposti laajennettua.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset ja tuntuma
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat