Uusimmat

Käyttökokemukset

21.11.2018 18:00 Osku Kannisto

Käyttökokemukset

OnePlus 6T lunastaa näyttävyydellään ja muotoilullaan paikkansa puhelinten lippulaivaluokassa. Tyylikkäästi kaartuva lasinen takakuori ei ole niin liukas kuin miltä se näyttää. Puhelimen reunat ovat mukavan kapeat, jotta niistä saa tukevan otteen.

Virtapainike asettuu täydellisesti oikean käden peukalon alle puhelimen käteen ottaessa. Sen yläpuolelle on sijoitettu fyysinen mykistyskytkin, jolla puhelimen saa nopeasti ja selkeästi värinälle ja äänettömään tilaan käymättä valikoissa.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu äänenvoimakkuussäädin, johon ylettää etusormella helposti. Kaikkia näppäimiä yhdistää matalaprofiilisuus sekä kuoren kanssa yhtenevä väritys, joten näppäinten toimivalla asettelulla on selkeä merkitys käytettävyyteen.

OnePlus 6T -mallin suurin uudistus käytettävyydessä on näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka sijaitsee noin pari senttiä alalaidan yläpuolella. Miehen kädessä peukalo ylettää painamaan näppäintä normaalista asennosta kättä liikuttamatta.

Sormenjälkitunnistimen toimintavarmuus vakuutti testeissä. Itse tunnistukseen kuluu aikaa noin sekunti, mikä on pidempi aika kuin fyysisellä näppäimellä. Ylimääräisen ajan kuitenkin säästää, kun peukun paikan löytää välittömästä näytöstä valon avulla eikä sitä tarvitse hapuilla puhelimen takaa tai venyttää peukaloa aivan puhelimen alalaitaan.

Biometrinen tunnistus onnistuu puhelimessa myös kasvojen avulla. OnePlussan kasvojentunnistus toimii ihailtavan nopeasti ja yllättävän vähässä valossa. 2D-kasvojen tunnistus ei kuitenkaan luotettavuudeltaan vastaa sormenjälkeä tai Huawein ja Applen käyttämiä 3D-tunnistusmenetelmiä. Puhelin voi aueta valokuvan tai sisaruksen kasvojen avulla.

Iso 6,4-tuumainen AMOLED-näyttö peittää puhelimen etuosan kattavasti (86 % pinta-alasta). Ylälaidan lovi on kooltaan kilpailijoita pienempi, koska siinä on vain etukamera. Kaiutin on siirretty puhelimen yläosaan. Loven ympärille mahtuu kattavasti kaikki infografiikka kellonajasta akkukestoon.

Näyttö on laadultaan hyvä ja esikalibroitujen väritilojen ansiosta kuvaa katselee mielellään. Perus sRGB-väriavaruuden ohella 6T tukee laajempaa DCI-P3 -värimäärittelyä, joka mahdollistaa HDR-videoiden luonnollisemmat värit. Valitettavasti tuki on kuitenkin käytännössä melko merkityksetön, koska netin HDR-videoita tarjoavat palvelut eivät OnePlussaa tue. Käytännössä laajempaa väriavaruutta käyttäessä siis vain tehdään tavallisista SDR-väreistä ylikylläisiä ruudulle.

Viihde- ja varsinkin pelikäytössä OnePlussan heikkous on monoäänentoisto. Kaiutin on sijoitettu pystyssä puhelimen vasempaan alalaitaan. Kun puhelimen kääntää vaaka-asentoon ja pitää puhelinta kädessä tukevasti, peittyy kaiuttimen suuttimet ja ääni jää täysin puhelimen sisään. Tilannetta voi yrittää korjata kääntämällä puhelin toisin päin, mutta usein tuloksetta. Äänenvoimakkuutta kuitenkin puhelimesta löytyy riittävästi, eikä ääni särje kovemmillakaan voimakkuuksilla.

OnePlus 6T:n käyttöjärjestelmänä on OxygenOS 9.0, joka on rakennettu uuden Android 9 -version päälle. Se miellyttää puritanisteja minimaalisuudellaan, sillä varusohjelmien määrä on todella vähäinen ja sovellusten asennus on jätetty täysin käyttäjän harteille.

Sovellusvalikko aukeaa ruudun alaosasta ylös sormella sipaisten. Valikossa sovellukset ovat aakkosjärjestyksessä, mikä hieman rasittaa esimerkiksi WhatsAppia tai Wordia käyttäessä. Luonnollisesti käyttöliittymän pääsivuille voi koota vapaasti omat suosikkisovelluksensa juuri haluamaansa järjestykseen sovellusvalikon rinnalle.

Asetusvalikko on poikkeuksellisen selkeä. Säädöt löytyvät sieltä helposti ja loogisesti ilman lukuisissa alivalikoissa seikkailua. OxygenOS:n erikoisuus on kattava eleohjaus, jolla voi pikakäynnistää ohjelmia, ottaa ruutukaappauksia ja tauottaa mediaa. Kokonaisuutta laajentavat Android 9:n eleet, joilla pääsee halutessaan täysin eroon alareunan kolmesta hallintanäppäimestä.

Pelitilassa voi määritellä tarkasti puheluiden ja ilmoitusten käytöksestä kesken pelailun. Puhelut voi halutessaan ohjata suoraan kaiuttimeen, ja ilmoituksista esittää vain valkoinen teksti kuvan päällä. Lisäksi voi kytkeä pois päältä automaattikirkkauden ja priorisoida verkkoliikenteen pelille muiden sovellusten sijaan. Erityisesti moninpelissä pelitilan käyttö tuntuisi hyvinkin mielekkäältä.

Tämän lisäksi puhelimessa on Smart Boost -tekniikka, joka nopeuttaa raskaiden sovellusten käynnistymistä pitämällä osaa niistä RAM-muistissa valmiina. Testikäytön aikana ei käytännössä tullutkaan vastaan yhtään ohjelmistojen nykimistä tai muutakaan hidastelua käynnistymisissä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto