UUSIMMAT

Kamera

21.11.2018 18:00 | Osku Kannisto | 2

Kamera

Puhelimen takaa löytyy kaksoiskamera. Pääkamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, ja valovoimaa siitä löytyy f1.7. Pääkamerassa on sekä optinen että sähköinen kuvanvakain. Toinen kamera on 20 megapikseliä ja valovoimaa samainen f1.7. Kuvausvalona on tarvittaessa käytössä tupla-LED-salama.

Selfie-kuvia pääsee ottamaan 16 megapikselin tarkkuudella, mutta hieman hillitymmällä f2.0-valovoimalla. Etukamerassa on käytössä sähköinen vakain.

Kamera-sovellus on perustilassa yksinkertainen ja sopii näpsijöille. Kuvaustilojen välillä liikutaan ruutua sivusuunnassa sormella vetäen. Hieman hämäävää on samojen tilojen löytyminen myös laukaisinnäppäimen viereisestä nuolesta avaamalla. Tämä on ainoa reitti päästä itse kameran tarkempiin asetuksiin. Asetukset ovat jossain määrin epäselvät ja puutteelliset. Esimerkiksi kuvien tarkkuuden ja kuvanvakautuksen valintoja ei löydy.

Kuvanlaatu on tyydyttävä. Valotusautomatiikka toimii pääsääntöisesti luotettavasti, ja saa kuvat näyttämään siltä kuin ihmissilmä ne on kuvaushetkellä sävyjen osalta havainnutkin. Tietyissä tilanteissa, kuten puolihämärässä, kamera kuitenkin selkeästi ylivalottaa kuvia.

Uutuutena mukana on yötila, joka käyttää tekoälyä. Kuvaa valotetaan pitkä aika ja poistetaan tärinät ohjelmallisesti. Iltakuvat ovat selkeästi terävämpiä kuin aiemmin, mutta valoa on selkeästi tilanteissa edelleen oltava, sillä ihmeisiin kamera ei pysty.

Kuvissa pyritään maksimoimaan tarkkuus ja kontrasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuvien dynamiikka on viritetty aina tummasta valkoiseen, mikä tuo ongelmansa hennossa valossa kuvattuihin tunnelmakuviin, koska valkoisen kirkkaus on liian korkea.

Tummassa päässä sävyt ovat selkeästi tukossa, vaikka käytössä olisi HDR-tila. Hyvänä puolena ratkaisu poistaa häiritsevän kohinan, mutta samalla tuhoaa kaikki tummat yksityiskohdat kuvien varjokohdista. Tekoälyn hyödynnys ja kuvien näyttävyys ei pärjää vertailussa esimerkiksi Huawein ja Applen uusille puhelimille.

Normaaleissa valaistusolosuhteissa kuvien yksityiskohdat pyritään tuomaan korostetusti esiin. Kuvia terävöidään automaattisesti, eikä asetuksista pysty toimintoa hillitsemään. Terävöinti sopii hyvin mobiililaitteiden ruudulle, jolloin kuvia katsellaan pieninä. Isolta ruudulta tai zoomatessa havaitsee nopeasti terävöinnin kontrastirajapinnoissa, jossa tummien kohteiden vierellä on vaaleita ääriviivoja.

Videoita voi tallentaa aina 4K-tarkkuudella 60 FPS:n nopeudella. Sisätiloissa ja syys/talvihämärässä on kuitenkin järkevämpää käyttää 30 FPS -tallennusta, jottei videot jää hämäriksi.

Videoissa on käytössä vakain, joka poistaa käsien tärinän kuvasta. Sähköinen vakain luo kuvaan pientä nykimistä varsinkin vaakasuunnassa liikuteltaessa. Videoiden dynamiikka ei yllä valokuvien tasolle eikä HDR-laajasävyvideoita tueta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto
Keskustelu

Uutisessa voitaisiin mainita ja ottaa huomioon, että tämä puhelin saisi ominaisuuksien puolesta IP-luokituksen, mutta OnePlus ei halua maksaa jokaisesta puhelimesta parin kympin lisenssimaksua.

Toisin sanoen IP-luokituksen puute ei käytännössä ole miinus kuluttajalle.

Muropaketin uusimmat