UUSIMMAT

Olemus ja ominaisuudet

19.06.2019 21:00 | Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

OnePlus 7 Pro -mallin olemusta leimaa sen näyttö. Siitä ei löydy esimerkiksi näyttölovea tai -reikää, ja näyttö kaartuu reunoille tehden siitä reunattoman. Näillä eväillä näytön koko on peräti 6,67 tuumaa. Ero muihin isompiin huippumalleihin, kuten vaikka Samsung Galaxy S10+ -versioon, ei ole mitenkään suuri, mutta silti selkeästi havaittavissa.

Isokokoisen näytön tarkkuus on kasvanut. Nyt pikseleitä ruudulla on peräti 3120 x 1440. Tämä tekee piksetiheyden arvoksi jo 516 PPI. Kuvasuhde on pitkulaisen mallinen 19,5:9.

Amoled-tekniikkaan perustuva näyttö on kaikin puolin erittäin hyvä. Sen kirkkaus riittää ongelmitta aurinkoisena päivänä, ja kontrasti on näyttöpaneelitekniikalle ominaisesti aivan huippuluokkaa.

Myöskään väritoistossa ei ole mitään käyttöä häiritsevää ongelmaa. Esiasetuksista voi hienosäätää näytön asetuksia, jotta kuvan saa osumaan juuri omaan makuun, mutta oletuskaan ei ole liian räikeä. Aivan väritarkimpana mahdollisena ei näyttöä silti voi pitää.

Näyttö toistaa myös HDR-sisältöä esimerkiksi Netflixistä tai YouTubesta. Kuva näyttää hienolta. Kuvankäsittely ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Ilman videoiden tehostustoimintoa kirkkaat äärisävyt pyrkivät palamaan puhki, ja niistä katoaa sävyjä. Tehostetta käyttäessä taas tummimman pään sävyt pyrkivät tukkeutumaan. Valinta kannattaakin tehdä ensisijaisten katseluolosuhteiden mukaan.

Näytön 90 hertsin päivitysnopeutta hyödyntää esimerkiksi Googlen Chrome-selain, muttei esimerkiksi Firefox. Chromella selailu onkin poikkeuksellisen miellyttävää, samoin kuin valikoissa pyöriminen. Tämä pätee myös peleihin, jotka pikapelailuilla näyttivät poikkeuksellisen sulavaa.

Reunoilta kaartuva näyttö luo puhelimeen sekä modernia ilmettä että miellyttävää käytettävyyttä. Tyyli viestii puhelimen asemoinnista yläluokkaan. Näyttö peittää kiitettävästi etupinnan, joten hukkapintaa ei juuri ole. Etukamera on sijoitettu ulostyöntyvään kelkkaan.

Testipuhelimen sininen väri on satiininhohtoisena näyttävä, tyylikäs ja arvokkaan oloinen. Lasipinta kerää sormenjälkiä, muttei läheskään yhtä pahasti kuin monet kiiltäväpintaiset kilpailijansa.

Takapuolen lasipinta on sen verran liukas, että jonkinlainen suojakuori on suositeltava. Tämä on tavallaan harmi, sillä toimivimmat suojakuoret piilottavat puhelimen näyttävän värin.

Kolmiasentoinen käyttötilan liukusäädin on OnePlus-tyyliin edelleen mukana oikeassa kyljessä. Sen avulla saa puhelimen todella kätevästi perustilasta äänettömään tai värinätilaan. Säädin on edelleen riittävän jämäkkä, joten vahingossa se ei kovin herkästi ajaudu väärään tilaan.

Erilliset painikkeet ovat myös virralle ja äänenvoimakkuudella. Jälkimmäinen löytyy vasemmasta kyljestä, virta oikeasta. Perinteinen kuulokeliitäntä ei ole tehnyt paluuta. OnePlus 7 Pro pitää nyt sisällään stereokaiuttimet, joista lähteekin yllättävän kelvollinen ääni. Äänenpainetta riittää isommassakin huoneessa kuuntelemiseen.

Kaiutinääni on myös kohtuullisen tasapainoinen. Mitään matalia bassoja on toki turha odottaa, mutta stereoäänet toimivat erityisesti vaakakäytössä mainiosti. Äänet osuvat keskelle ruutua, ja puheäänestä on helppo saada selvää. Myös musiikkia niistä kuuntelee ilman että ääni välittömästi ärsyttäisi.

Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija on sijainniltaan järkevä, mutta toiminnaltaan ajoittain hapuileva. Parhaassa tapauksessa, oikeastaan aika useinkin, se lukee sormenjäljen nopeasti ja luotettavasti. Mutta vastaavasti hieman turhan usein sormea joutuu hieman kääntämään lukijalla, jotta tunnistaminen onnistuisi.

Paljon nopeampi, mutta samalla myös turvattomampi, vaihtoehto on etukameran mahdollistama kasvojentunnistus. Esiin liukuva kamera tuntuu ajatuksena hitaalta, mutta käytännössä etukamera käy vain pikaisesti kurkistamassa rungon sisältä, ja tunnistaa käyttäjän kiitettävän nopeasti. Kameraa voi kuitenkin huijata käyttäjän kuvalla, joten tietojansa arvostava tyytynee turvallisempiin vaihtoehtoihin.

OnePlus 7 Pro -puhelimen käyttöjärjestelmänä on OxygenOS, joka pohjautuu Android 9.0 -käyttöjärjestelmään. Se miellyttää monia Android-käyttäjiä lähellä perusversiota olevalla olemuksellaan. Varusohjelmien määrä on todella vähäinen.

Aakkosjärjestettty sovellusvalikko aukeaa ruudun alaosasta ylös sormella sipaisten. Asetusvalikko on selkeä, ja säädöt löytyvät helposti ja loogisesti ilman turhaa alavalikkoseikkailua.

OxygenOS:n varustukseen kuuluu toimiva eleohjaus, jolla voi pikakäynnistää ohjelmia, ottaa ruutukaappauksia ja tauottaa mediaa. Kokonaisuutta laajentavat Android 9:n eleet, joilla pääsee täysin eroon alareunan hallintanäppäimistä.

Testijakson aikana puhelin päivittyi useaan otteeseen, joten valmistaja tekee ainakin alkuvaiheessa reipasta kehitystyötä.

Lataus hoidetaan alalaitaan sijoitetun USB-C-liitännän kautta. Sen vieressä on yksi laitteen rungon kuudesta antennikatkoksesta.

Ison ja näyttävän puhelimen kääntöpuoli on sitten sen koko ja paino. Jälkimmäistä on kertynyt peräti 206 gramman verran, mikä alkaa olla liikaa. OnePlus 7 Pro on yhdellä kädellä raskas käsiteltävä, sillä tasapainoilu vaatii tarkkuutta, ettei puhelin pyri kellahtamaan yhden käden otteesta. Vaakatasossa, kahden käden otteella puhelinta on mukavampi käyttää.

Myös 162,6 x 75,9 x 8,8 millimetrin mitat alkavat olla yhden käden käyttöön miellyttävän käytettävyyden rajoilla, pienikätiselle jo selkeästi sen väärällä puolella.

Puhelimen kaikinpuolinen viimeistely on hyvällä tasolla, liitokset ja reunat tuntuvat miellyttäviltä. Puhelin vaikuttaa myös erittäin tukevalta. Sininen väritys on tyylikäs, jopa ihastuttava. Hieman mattasävyisenä siinä on satiinimaista hohtoa, joka luo viimeistelylle arvokkuutta.

Jos laitteen pinta onkin tyylikäs, on se myös kiusallisen liukas. Mihinkään hiemankaan kaltevalle tasolle sitä ei ole syytä jättää, ja jopa kuivilla sormilla saa käsittelyssä olla tarkkana. Onneksi OnePlus tekee ja myy erittäin toimivia suojakuoria, jollaisen hankintaa voi tämän mallin kanssa vilpittömästi suositella.

Matkapuhelinverkkoyhteydet toimivat OnePlus 7 Pro -mallissa aivan mallikkaasti 4×4 MIMO -toteutuksen myötä. Puhelin ei kuitenkaan hankalissa verkko-oloissa esitä mitenkään poikkeuksellista kykyä yhteyksien ylläpitoon, muttei toisaalta herkästi tipahda verkosta. WiFi-yhteydet toimivat poikkeuksellisenkin hyvin, mikä lienee laitteen 2×2 MIMO -antenniratkaisun ansiota. Myös VoLTE-puhelut kuuluvat puhelimessa toimiviin ominaisuuksiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto