Uusimmat

Kamera

19.06.2019 21:00 Kai Taipale

Kamera

OnePlus 7 Pro sisältää valmistajan tähän mennessä selvästi kehittyneimmän kameran. Ihan ensimmäiseksi tämä näkyy jo etukamerassa, joka on malliltaan puhelimen rungosta ulosliukuva.

Etukamera on siis piilossa silloin kun sitä ei tarvita, ja selfie-kuvaustilaan siirryttäessä tai kasvontunnistusta käytettäessä liukuu kamerayksikkö nopeasti esiin. Itse etukamera perustuu 16 megapikselin kennoon, ja siinä on käytössä sähköinen vakautus.

Selfiekameran kuvanlaatu on parempaa perustasoa. Se kykenee uskottaviin HDR-kuviin, ja tarkkuus on oikein mukava. Kuvakulma on riittävän laaja myös ryhmäkuviin. Parhaan kilpailijat yltävät silti terävämpiin ja hieman luonnollisempiin otoksiin. Tälläkin saralla valmistaja on kuitenkin selkeästi kehittynyt.

OnePlus 7 Pro -mallissa on nyt takana kolmoiskamera, jonka pääkamerana toimii Sonyn IMX586-kennoon perustuva 48 megapikselin yksikkö. Pääkameran aukkoarvo on kiitettävä f1.6, ja siitä löytyy niin optinen kuin sähköinen kuvanvakautus.

Kaksi muuta kameraa tuovat mukanaan eri polttovälit. Laajakulmakamera tuo kuvaajalle käyttöön 117 asteen kuvakulman, ja se tallentaa kuvat enintään 16 megapikselin tarkkuudella. Laajakulman aukkoarvo on maltillinen f2.2.

Laajakulma on kameroiden heikoin lenkki. Laajan kuvakulman myötä reunoilla esiintyy reipasta vääristymää, ja kuvien tarkkuus ei yllä aivan kiitettävälle tasolle edes hyvissä valaistusolosuhteissa. Jälki toki täysin käyttökelpoista some-tarpeisiin.

Kameravarustuksen täydentää kolminkertaisen zoomin mahdollistava telekamera. Telekamerassa tyydytään kahdeksan megapikselin kennoon ja selvästi vaatimattomampaan f2.4-aukkoon. Kamerassa on kuitenkin käytössä optinen vakautus, josta on selkeää iloa.

Kolme polttoväliä tuovat mukanaan mukavasti käyttömahdollisuuksia, joten tässä OnePlus on ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Aivan Samsungin Galaxy 10 -sarjan ultralaajakulman kuvakulmaan ei OnePlus yllä, ja toisaalta zoomipuolella Huawei toi P30 Pro’n myötä toimivamman ja ulottuvamman zoomin, joten mitään mullistavaa ei OnePlus tällä rintamalla tarjoa.

Ensituntumien ottamisen jälkeen puhelin on saanut useamman päivityksen, joiden myötä kamera on parantunut. Tämä myös vaikeutti osaltaan kameran arviointia. Siinä missä aluksi puhelin tuntui jopa toivottomalta kuvauskumppanilta, erityisesti hämärässä, osoittautui se loppua kohti oikeinkin mukiinmeneväksi tapaukseksi.

OnePlus 7 Pro kärsii silti hieman vastaavasta ilmiöstä kuin esimerkiksi Honor View20. Ajoittain kuvat onnistuvat, ja ovat oikein näyttäviä, lähes erinomaisia. Toisinaan taas vastaavissa oloissa lopputulos on heikko. Ottamalla useita kuvia, hyvän lopputuloksen todennäköisyys kasvaa. Tämäkin ilmiö on päivitysten myötä selvästi mennyt parempaan suuntaan.

Pääkameralla saa hyvässä valossa edellismalleja tarkempia kuvia, joissa myös värimaailma on kohdallaan. Erityiskiitosta kameralle voi antaa nopeasta ja varmasta tarkennuksesta.

Myös kuvien valotus on miellyttävä, ei liioitteleva, ja sävytoiston luonnollisuus miellyttää silmää. Ero ei puhelinmaailman parhaisiin kameroihin ole helpoissa kuvausolosuhteissa iso, joskin edelleen esimerkiksi Samsung S10+ tekee työnsä luontevammin.

Eniten OnePlus 7 Pro’n kamerasta saisi irti Pro-tilassa, mutta silloinkin raw-kuvilla. Tämä taas teettää lisätyötä. Parhaat kilpailijat, Huawei P30 Pro ja Samsung Galaxy S10+ etunenässä, tekevät tämän käyttäjän puolesta.

Pääkameralla saa tallennettua suurimmillaan 48 megapikselin kuvia, mutta ero 12 megapikselin kuviin ei ole niin iso kuin numeroista voisi kuvitella. Muotokuva tilassa taustaa pehmenee nyt luontevasti, eikä vastaan tullut mitään merkittäviä ongelmia.

Myös pääkameran tilanne muuttuu olosuhteiden heiketessä. Valon vähetessä pääkameraa myöten kuvat pehmenevät ja niissä on värikohinaa. Viimeisimmällä ohjelmistoversiossa parhaissa tapauksissa kuvat ovat vaikeissakin oloissa täysin käyttökelpoisia. Eivät edelleenkään parhaiden kilpailijoiden tasolla, mutta kertovat OnePlussan kehityksestä oikeaan suuntaan.

Videokuvauksessa suurin tarkkuus on 4K/60FPS, ja tuolloinkin käytössä on kuvanvakain.

Videokuva on odotetun tarkkaa hyvässä valossa, mutta valon vähetessä tilanne heikkenee tuttuun tapaan. Kuvaan ilmestyy samalla reilusti kohinaa. Tarkennus ja valotus toimivat kumpainenkin mainiosti. Toistoon kuvanvakain tuo mukanaan lievää hyytelöefektiä. Kokonaisuutena OnePlus 7 Pro edustaa kuitenkin videokuvauksessa puhelinpuolen kärkipäätä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat