Uusimmat

Olemus ja näyttö

07.05.2020 20:00 Kai Taipale

Olemus ja näyttö

OnePlus 8 Pro on tutun oloinen, ainakin mikäli on käyttänyt valmistajan aiempia puhelimia. Muotoilua ei ole lähdetty liikaa muokkaamaan, vaan se uskollinen edellisille versioille.

Kädessä puhelin on jämäkkä, laadukas ja vähintään isohko.

Uusi malli on kasvanut edeltäjäänsä nähden muutaman millimetrin pituutta, mutta on pitkulaisempi eli hitusen kapeampi ja ohuempi. Tämä auttaa käsituntumassa, mutta toisaalta aiheuttaa ajoittaista kurottelua. Ilmoitukset saa kuitenkin auki kotiruudun alaspyyhkäisyllä, joten suurin osa ongelmasta on tältä osin taklattu.

Koko kuitenkin tuntuu esimerkiksi puhelinta taskuun tunkiessa, pituutta alkaa olla liikaa. Ja vaikka paino on saatu puristettua juuri ja juuri alle 200 gramman, ei puhelinta voi pitää kevyenä.

Vasemmassa laidassa sijaitsee äänenvoimakkuuden säädin. Oikealla on aiemmista OnePlus-malleista tutuksi tullut, kolmiasentoinen äänitilan valintakytkin. Sen alta löytyy virtapainike. Jälkimmäinen nimitys tosin on aavistuksen hieman hämäävä, sillä virran katkaiseminen vaatii lisäksi äänenvoimakkuussäätimen painamista. Painikkeiden tuntuma on jämäkkä ja selkeä.

Selkein muutos edelliseen Pro-versioon löytyy etukamerasta, jolle on nyt näytössä reikä. OnePlus on siis luopunut moottorisoidusta etukamerasta, joka nousi ylös puhelimen yläosasta. Tämä on askel kohti tavanomaisuutta, mutta toisaalta nousevan kameran rakenne on taatusti syönyt arvokasta tilaan laitteen rakenteesta.

Näyttö myös kaareutuu edellisiä malleja jyrkemmin ja pidemmälle puhelimen reunoille. Tämä antaa puhelimelle hieman omaleimaisuutta. Pyöristetyt reunat myös toimivat mukavasti sivulta lähtevissä pyyhkäisyissä, mutta ovat myös alttiit virhepainalluksille.

Näytön ylä- ja alareunat ovat miellyttävän kapeat, joten puhelin on tältäkin osin täysin modernin oloinen ja näköinen. Yläosaa koristaa myös mielenkiintoinen pieni railo, joka tuntuu lähinnä muotoilulliselta kikalta.

Testipuhelimen sininen väri on todella syvä – ja hyvin näyttävä. Silkinhimmeä pintaviimeistely tuntuu käteen miellyttävältä, ja antaa olemukselle omaa arvokkuuttaan.

Runkokin noudattaa taustan väriä, mikä antaa puhelimelle miellyttävästi ilmettä. Näyttö ja tausta on kumpikin sulautettu runkoon maltillisin saumakohdin. Käsituntuma on tältäkin osin kunnossa, mutta samalla laitteen poimiminen pöydältä aiheuttaa puhelimen ajoittaista liukastelua.

Se missä OnePlus poikkeaa tämän vuoden trendeistä, löytyy puhelimen takaa. Kamerat sijaitsevat nimittäin pitkittäin keskellä laitteen yläosaa – eivätkä siis ole niputettuna yläkulmaan. Ja kameroissa löytyy: isohkoon ja erityisesti kohollaan olevaan kamerakyhmyyn on sijoitetty kolme kameraa, sen viereen vielä yksi sekä salama.

Kamerakyhmy lähestulkoon pakottaa käyttämään puhelimen kanssa suojakuorta. Tämä auttaa tasoittamaan kyhmyn.

Myös puhelimen alakulman kaiutinritilä on muuttunut pienistä pyöreistä aukoista kahdeksi isommaksi aukoksi. Sen vieressä sijaitsevat niin USB-C-liitin kuin SIM-korttien kelkkakin.

Yksi kehityskohteista puhelimessa on sen ehkä tärkein yksittäinen elementti eli näyttö. OnePlus haluaa kilpailla tosissaan lippulaivaluokassa, joten valmistajan on tarjottava parasta tekniikkaa mitä siihen löytyy.

Eikä OnePlus 8 Pro tuota pettymystä. Näyttö on yksi uutuuspuhelimen vakuuttavimmista ominaisuuksista.

Fluid Amoled -näytön koko on kasvanut 6,78 tuumaan. Sen tarkkuus on on QHD+ -tasolla (3168 x 1440), ja kuvasuhde on nyt 19,8:9. Pikseleitä on siis tuumalla jopa 513. OnePlus lupaa näytön toistavan värejä jopa huikealla 1300 nitin kirkkaudella.

OnePlus toi jo viime vuonna näyttöihinsä 90 hertsin päivitystaajuuden, mutta nyt tämäkin nousee. Uuden 8 Pro -mallin näyttö toimii nyt 120 hertsin päivitystaajuudella ja vieläpä täydellä QHD+ -tarkkuudella. Esimerkiksi Samsung Galaxy S20 Ultran näyttö toimii sekin parhaimmillaan 120 hertsin päivitysnopeudella, mutta joutuu tyytymään FHD+-tarkkuuteen.

Myyntipakkauksesta käyttöön otettaessa 8 Pro -puhelimen asetukset ovat FHD+ -resoluutiolla ja 120 hertsin päivitystaajuudella. Vaikka teoriassa tarkkuus kärsii, on tämäkin yhdistelmä erittäin toimiva myös käytössä. Itse en kokeilujen jälkeen jäänyt peruskäytössä QHD+ -tarkkuutta kaipaamaan.

Erityisesti 120 hertsin päivitystaajuus tekee puhelimen käytöstä sulavamman tuntuista. OnePlus on oman ”OnePlus Smooth Chain” -optimointijärjestelmän myötä tehnyt järjestelmään yli 280 näyttöön liittyvää parannusta. Tämä tuntuu käytännössä, sillä kosketukset, pyyhkäisyt ja siirtymiset toimivat luotettavammin ja reagoivammin kuin ennen. Myös 240-hertsiseksi päivitetyllä kosketustunnistuksella on positiivinen vaikutuksensa tähän.

Näytön kuvatiloista ”Luonnollinen” vastaa mukavasti nimeään, ja päätyi omaan käyttöön ilman tarkemman hienosäädön tarvetta. Väritoistoa voikin pitää oikein hyvänä. Myöskään keväinen auringonpaiste ei ole puhelimen näytölle mikään ongelma – laite kykenee kompensoimaan paisteen ja pitää hienosti näytön lukukelpoisena. Kirkkauttakin siis riittää.

OnePlus on ottanut parannuskohteekseen myös liikkuvan kuvan. Puhelimeen on lisätty erillinen MEMC-piiri (Motion Estimation/Motion Compensation), jonka avulla voidaan muuttaa pienemmän kuvataajuuden videoita toistamaan korkeammalla kuvataajuudella. Tämä tosin toimii vain tietyissä sovelluksissa, kuten YouTubessa tai Netflixissä.

Vastaava liikkeenparannus on tuttua nykypäivän televisioista. Tämän toimivuus ja mielekkyys on usein henkilökohtainen mieltymys. Piiri kuitenkin tekee mitä lupaa, eli pääosin sulavoittaa hitaammalla kuvataajuudella taltioiden materiaalin nopeammalle näytölle soveltuvaksi. Itse en ole erityisen ihastunut saippuaooppera-efektiin, jollaista siis myös OnePlus tarjoaa. Ajoittain materiaali näytti sulavan asemesta pikemminkin jännittävältä efektin toiminnan vaihdellessa kohtauksesta toiseen, joten itse totesin paremmaksi kytkeä ominaisuuden pois käytöstä.

Näyttö tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa. Se tekee laitteesta mainion myös mediakäytössä. HDR-sisältö toistuu näyttävänä isolta näytöltä, sillä kirkkautta riittää. Amoled-näyttö tuo mukanaan totutun syvän mustan, joten kontrasti on huippuluokkaa.

Äänentoistosta vastaavat Dolby Atmos -viritetyt stereokaiuttimet, joiden äänenlaatu on puhelimeksi täysin kelvollinen. Äänenpainetta riittää isompaakin tilaan. Kuulokeliitäntää ei edelleenkään laitteessa ole. Bluetooth-versio on 5.1, ja puhelin tukee myös laadukkaampia aptX HD- ja LDAC-koodekkeja.

Puhelimen sormenjälkilukija on sijoitettuna näytön alle. Se toimii tästä huolimatta suorastaan kiitettävästi. Käytettävissä on myös kasvojentunnistus. Sen turvallisuus ei ole samalla tasolla, mutta se toimii hyvässä valossa käytännössä täysin viiveettä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja näyttö
  3. Kamera ja käyttöjärjestelmä
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat