Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

27.07.2020 11:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

OnePlus Nordissa on panostettu tyylikkääseen ulkonäköön. Sinisenä hohtava testilaite erottuu massasta, mutta se on silti sopivan hillityn tyylikäs. Puhelimen runko on valmistettu muovista ja takakansi on lasia. Muovirunkoa ei kannata säikähtää, sillä sitä ei nopealla vilkaisulla meinaa edes erottaa metallisesta rungosta.

Itse näyttöpaneeli on tasainen, eikä reunoja kohti kaartuva kuten esimerkiksi OnePlus 8 Pro -puhelimessa. Painoa OnePlus Nord -puhelimella on 184 grammaa ja sen ulkomitat ovat 158,3 x 73,3 x 8,2 millimetriä.

OnePlus 8 -puhelimissa takakamerat olivat vielä aseteltu OnePlussalle tuttuun tapaan keskelle puhelimen yläreunaa. OnePlus Nordin tapauksessa neloiskameran paikka on vaihtunut vasempaan ylänurkkaan ja sen rinnalle on asetettu pieni LED-salama. Kamerakyhmy nousee hieman taustasta, mutta myyntipakkauksen mukana tulevat läpikuultavat silikoniset suojakuoret tasaavat eroa ja suojaavat näin kameraa.

Puhelimen etupuolella aiemmin mainitut suojakuoret nousevat näytön reunan yli, minkä vuoksi suojakuoret suojaavat näyttöä rikkoontumiselta myös siinä tapauksessa, että puhelin tippuu maahan näyttö alaspäin. Suojakuorista saa hyvän ja luistamattoman otteen, eivätkä ne kerää puoleensa sormenjälkiä. Puhelin tosin pysyy kädessä varsin hyvin myös ilman suojakuoria.

OnePlus Nordin virtanäppäin on puhelimen oikealla reunalla. Sen yläpuolelle on asetettu liukuvalitsin, jolla voi vaihtaa ääniprofiilia äänettömän, värinätilan ja äänellisen tilan välillä. Äänenvoimakkuutta voi säätää puhelimen vasemman reunan napeilla. Näppäimien tuntuma on hyvä, sekä suojakalvon kanssa että ilman.

Puhelimen näyttöä on ilo katsella. Se toistaa värejä tarkasti, kontrastit ovat kunnossa ja erityisesti 90 hertsin virkistystaajuus on ominaisuus, joka on hintaluokassa todellinen harvinaisuus. Responsiivisuus on kohdallaan ja korkeampi virkistystaajuus tekee esimerkiksi nettisivujen tai valikoiden selaamisesta sujuvan näköistä. Korkeammasta virkistystaajuudesta on hyötyä myös niissä peleissä, jotka osaavat ottaa siitä hyödyn irti.

Sormenjälkitunnistin on asetettu näytön alle ja se toimii hyvin, tosin vähänkin kostea sormi voi tehdä sormenjäljen lukemisesta mahdotonta. Puhelin tukee myös etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, mutta se ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto.

OnePlus Nordissa ei ole lainkaan 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, eikä mukana tule myöskään adapteria. OnePlus lanseerasi puhelimen ohella langattomat OnePlus Buds -nappikuulokkeet, joita OnePlus myy puhelimen oheistuotteena.

LUE MYÖS: Testi: Langattomat OnePlus Buds -kuulokkeet ovat houkuttelevat, jos ne sopivat korviin

Puhelimen kaiutin on asetettu alareunaan latausliittimen viereen. Ääni on puhelimen kaiuttimeksi kohtalaisen hyvä ja äänenvoimakkuus on riittävä, mutta ääni on hieman purkkimainen. Satunnaiseen videoiden katseluun se riittää kuitenkin hyvin.

Käyttöliittymänä OnePlus Nordissa on OnePlussan oma OxygenOS, käyttöjärjestelmä pohjautuu Android 10 -versioon. Puhelimelle on luvattu myös Android 11 -päivitys. Androidin tietoturvapäivitykset ovat testihetkellä kesäkuun tasolla.

Erilaiset käyttöliittymät Androidin päällä ovat aina pitkälti mielipide- ja tottumiskysymyksiä, mutta ainakin omasta mielestäni OxygenOS on kenties paras versio Androidista mitä on tarjolla. Se vastaa yksinkertaisuudessaan pitkälti puhdasta Androidia, mutta mukaan on liitetty muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia sekä laajasti muokattavuutta. OxygenOS on myös graafisesti tyylikäs.

Ohjelmiston kanssa ei tullut testijakson aikana vastaan lastentauteja ja yhteydet toimivat verrattain hyvin myös haastavissa paikoissa, kuten hisseissä. OnePlus Nord tukee 5G-yhteyksiä, mutta niitä emme päässeet tällä erää testaamaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat