Uusimmat

Kamera ja suorituskyky

31.03.2020 20:00 Ilari Hauhia

Kamera ja suorituskyky

Samsung Galaxy A51:n takapuolelta löytyy peräti neljä kameraa, jotka on aseteltu L-kirjaimen muotoon suorakulmion malliseen kameramoduuliin ja niiden rinnalla sijaitsee myös LED-salama. Kameramoduuli sijaitsee puolestaan puhelimen vasemmassa ylänurkassa ja se ulkonee hieman muusta rungosta.

Pääkameran virkaa hoitaa 48 megapikselin kennollinen kamera, jonka aukkoarvo on f2.0. Sitä tukevat 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (f2.2), viiden megapikselin makrokamera (f2.4) ja viiden megapikselin syvyyskamera (f2.2).

48 megapikselin pääkamera hyödyntään pixel binning -teknologiaa ja pienentää kuvat 12 megapikselin kuviksi. Pääkamera esiintyykin edukseen varsinkin kun pidetään mielessä, että kyseessä on alle 400 euron puhelin.

Pääkameralla otetut kuvat ovat keskimäärin hyvin onnistuneita. Kuvat ovat tarkkoja, värit toistuvat tarkasti ja kontrasti sekä valkotasapaino ovat kohdallaan. Myös hämärässä otetut kuvat onnistuvat usein kohtalaisen hyvin.

Kameraohjelmisto aukeaa nopeasti ja se toimii kiitettävän hyvin. Saatavilla olevia kuvaustiloja ovat muun muassa suljinnopeuden ja valkotasapainon säätämisen mahdollistava ammattilaistila, videokuvaustila sekä erillinen yökuvaustila. Puhelimessa on erillinen makrokamera, mutta silti makrotila on asetettu lisävalikkoon, josta siihen käsiksi pääseminen vaatii muutaman lisäklikkauksen.

12 megapikselin ultralaajakulmakamera on sekin varsin käyttökelpoinen, vaikka sillä otetut kuvat eivätkään yllä aivan pääkameran tasolle. Niissä tilanteissa, kun kuvaan täytyy mahduttaa enemmän asioita, laajakulmakamera on kuitenkin hyvä lisä.

Sen sijaan viiden megapikselin makrokamera on lievä pettymys. Ensinnäkin makrokameralle on vaikeampi keksiä käyttökohteita kuin Galaxy A51:sta puuttuvalle telekameralle. Sen lisäksi makrokamera on vaikea saada tarkentamaan kunnolla kohteeseen, jonka myötä myös sen ottamat kuvat epäonnistuvat usein ja jäävät sumeiksi.

32 megapikselin etukameran ottamat kuvat ovat nekin pääsääntöisesti onnistuneita ja aivan tarpeeksi hyviä esimerkiksi sosiaalista mediaa varten. Etukameran aukon koko on f2.2.

Hämäräkuvaus onnistuu, mikäli kameran saa pidettyä kuvaushetkellä paikallaan. Hämäräkuvauksessa kannattaa käyttää pääkameraa, jonka jälki hämäräkuvauksessa on parhaimmillaan hyvinkin onnistunutta.

Videokuvaa Galaxy A51 tallentaa joko 2160p-tarkkuudella ja 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 1080p-tarkkuudella nopeuden voi nostaa aina 120 FPS:n tasolle saakka. Videokuvan laatu on valokuvien tavoin varsin hyvää.

Galaxy A51:n suorittimena toimii Samsungin oma kymmenen nanometrin prosessilla valmistettu Exynos 9611. Se muodostuu neljästä 2,3 gigahertsin taajuudella toimivasta Cortex-A73 -ytimestä sekä neljästä 1,7 gigahertsin taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Mali-G72 MP3 -grafiikkapiiri.

Suorituskykytesteissä Galaxy A51 ei menestynyt kovin hyvin, kuten alta voi huomata.

Yleistä suorituskykyä mittaavassa testissä Galaxy A51 jäi Motorolan One Hyperin taakse, mutta molemmat laitteet ovat vielä kaukana OnePlus 7T:n takana.

Graafista suorituskykyä mittaavassa testissä Galaxy A51 suoriutui hieman Motorola One Hyperiä paremmin, mutta se jäi silti selvästi parin vuoden takaisen Honor 20 Pron taakse suorituskyvystä. OnePlus 7T johti testijoukkoa jälleen selvästi.

Geekbench 4:ssä Galaxy A51 jäi testijoukon hännille, mutta erot Motorola One Hyperiin eivät olleet kovin valtavia. Kuten totuttua, olivat OnePlus 7T ja Honor 20 Pro kaukana edellä.

Muistien nopeutta testaavassa Androbench 5:ssä Galaxy A51:n ja Motorola One Hyperin väliset tulokset olivat lähellä toisiaan, eikä tuloksissa ollut huomattavissa mitään kovin erikoista.

Yleistä suorituskykyä mittaavassa PCMarkissa Galaxy A51 jäi jälleen viimeiseksi ja ero Motorola One Hyperiin oli jo varsin merkittävä. OnePlus 7T johti edelleen koko testijoukkoa, kuten kaikissa aiemmissakin testeissä.

Suorittimen teho ei ole lippulaivatasoa, mutta tavalliseen arkikäyttöön se riittää hyvin. Valikoissa ei ole havaittavissa nykimistä ja suurin osa peruskäytöstä hoituu mallikkaasti. Myös ainakin kevyemmät pelit toimivat täysin ilman valittamista.

Geekbenchin akkutestissä Galaxy A51 sai yllättävän heikon tuloksen. Aluksi epäilimme kehnon tuloksen johtuvan mittavirheestä, mutta testiohjelmisto antoi kerrasta toiseen saman tuloksen. Tosielämässä akkukesto ei nimittäin ole lainkaan huono.

Samsung Galaxy A51:n 4000 milliampeeritunnin akku kestää kestää helposti peruskäytössä yhden päivän ajan kohtuullista käyttöä, eikä akku ole päivän lopussa välttämättä vielä edes aivan lopussa. Kevyellä käytöllä akusta voinee tiristää virtaa jopa kahdeksi päiväksi.

Vaatimattomalla 15 watin teholla lataaminen on moniin kilpailijoihin verrattuna hieman hidasta, ja puhelimen lataaminen täyteen viekin noin kaksi tuntia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat