Uusimmat

Käyttö ja näyttö

20.11.2019 20:00 Samuli Herttua

Käyttö ja näyttö

Samsung Galaxy Fold -puhelin on perinteisiä älypuhelimia painavampi, ja myös suljettuna huomattavasti kapeampi.

Monelle puhelimen fyysinen olemus tuotti haikeita muistoja, sillä lähes poikkeuksetta ensimmäinen kosketus toi mieleen muistot vanhoista Nokian kommunikaattoreista.

Puhelin on kohtuullisen painava 276 grammallaan, mutta se ei kuitenkaan käyttökokemusta häirinnyt. Laite on myös huomattavasti muita älypuhelimia paksumpi, lähes kahden älypuhelimen verran. Siitä huolimatta Galaxy Fold sujahtaa vielä farkkujen taskuun mukavasti.

Sormenjälkilukija ei ole uusien huippumallien tapaan sijoitettuna näytön alle, vaan se sijaitsee hieman perinteisesti oikeassa kyljessä. Sormenjälkilukija toimii luotettavasti ja ripeästi.

Puhelimen lukituksen avaamiseen voi myös käyttää kasvojentunnistusta. Tunnistus tapahtuu kuitenkin etukameran kautta, jolloin sen turvallisuus ei ole parhaimmasta päästä.

Sormenjälkilukijan yläpuolelta löytyy Bixby-painike, jonka saa asetuksista vaihdettua myös virtanäppäimeksi. Äänenvoimakkuuden säätimet löytyvät Bixby-näppäimen yläpuolelta. Perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole.

Puhelimessa on siis kaksi näyttöä, joista toinen sijaitsee puhelimen etukannessa ja toinen piilotettuna puhelimen kansien sisäpuolelle.

Etukanteen on sijoitettu 4,6 tuuman ja 21:9 -kuvasuhteella varustettu Super AMOLED -näyttö, jonka kautta voi hoitaa suurimman osan päivän puhelinaskareista.

Valitettavasti näyttö on aavistuksen liian pieni siihen, että kaikki hoituisi mukisematta. Erityisesti näytön kapeuden takia kirjoittaminen nakkisormilla on tuskallisen hankalaa. Sen lisäksi näytön ympärille jäävät suuret reunukset saavat sen näyttämään hieman kömpelöltä muuten tyylikkäässä puhelimessa.

Etunäyttö toimiikin paremmin vilkaisunäyttönä, josta voi katsoa pikaisesti uusimmat ilmoitukset tai nopeasti selata kävellessä vaikka päivän uutiset.

Kun puhelimen avaa kuin kirjan tai vanhan kommunikaattorin, paljastuu sisältä suuri 7,3 tuuman näyttö.

Koska näyttö taittuu auki, jää keskelle pieni epätasainen taitoskohta, jonka voi huomata kulmasta katsellessa tai tuntea sormella. Täysin kohtisuoraan katsottaessa ja tovin puhelinta käytettyään taitoskohtaan ei kuitenkaan enää kiinnitä niin paljon huomiota.

Koska näytön pinta ei ole lasia vaan muovia, sitä on käsiteltävä äärimmäisen varovaisesti.

Esimerkiksi terävillä kynsillä painettaessa tarpeeksi lujaa voi saada aikaan ikävää jälkeä.

Suuri näyttö tarjoaakin lähestulkoon tablettimaisen kokemuksen. Sitä voi hyödyntää jakamalla useita sovelluksia rinnakkain näytölle, jolloin esimerkiksi sosiaalisen median selaaminen ja videonkatselu onnistuvat erinomaisesti samaan aikaan. Puhelimen ylä- ja alaosaan sijoitetut kaiuttimet toistavat äänet kirkkaasti, eikä niitä edes helposti peitä pidettäessä puhelinta molemmilla käsillä.

Ainoastaan videonkatselussa etukameroille tehty lovi häiritsee hieman viihdekokemusta. Kaikki sovellukset eivät skaalaudu vielä täydellisesti suurelle näytölle. Esimerkiksi Instagramissa skaalautuminen aiheutti ongelmia. Nämä ovat kuitenkin korjattavissa myöhemmin sovelluspäivityksillä.

Yksi miellyttävimmistä ominaisuuksista on sovelluksien jatkuvuus kansinäytöltä sisemmälle suuremmalle näytölle. Jos tietty sovellus on auki pienemmällä näytöllä, avatessa suuremman näytön sovellus siirtyy automaattisesti sisänäytölle. Tällöin esimerkiksi sähköpostin lukeminen onnistuu nopeasti kansinäytöltä, ja kun tulee tarve vastata sähköpostiin, voi läväyttää suuremman näytön auki, jolloin näppäimistöpinta-alaa on enemmän.

Ominaisuuden saa halutessaan sovelluskohtaisesti toimimaan myös toiseen suuntaan, jolloin suurella näytöllä olevat sovellukset siirtyvät etunäyttöön, kun puhelimen suuri näyttö lyödään kiinni.

Samsung on saanut tehtyä saranamekanismista todella jykevän ja tukevan tuntuisen, eikä saranasta kuulu mitään ylimääräisiä ääniä. Näyttö aukeaa suoraksi tyydyttävällä naksahduksella ja kiinni laitettaessa magneetit imevät laitteen tiukasti kiinni.

Mittasimme Samsung Galaxy Fold -puhelimen näytön Tekniikan Maailman testilaboratoriassa. Mittaukset tehnyt näyttöasiantuntija Risto Niska luonnehtii tuloksia ja näyttöjä:

”Oled-näytön ansiosta sRGB-valokuvien kontrasti on erinomainen ja eri kirkkaustasotkin (gamma) toistuvat hyvin lähelle alkuperäisinä. Värilämpötila vaihtelee jonkin verran ja kuva poikkeaa neutraalista viileään suuntaan. Voimakkaat pää- ja välivärit toistuvat normin mukaisina. Kirkkaus on hyvän ja erinomaisen rajalla. Laajasävyisten HDR10-videoiden eri kirkkaustasot toistuvat erinomaisesti. Voimakkaat päävärit (punainen, vihreä ja sininen) ovat lähes normin mukaisia, mutta välivärit poikkeavat tavoitteesta. HDR10-toiston, ja koko näytön teknisen suorituskyvyn suurin kompastuskivi on reipas värilämpötilan vaihtelu ja selvästi liioitellun lämminsävyinen kuva.”

”Valokuvien toiston mittaustulokset arvioitiin sRGB- ja videon HDR10/DCI-P3-normiin verraten. Mittaukset tehtiin pääosin sisänäytöstä, jonka kokonaisuus kallistuu erinomaisen puolelle. Suorituskyky jää kuitenkin selvästi Samsungin parhaiden puhelimien jälkeen. Kannen näytöstä mitattiin ainoastaan suurin kirkkaus, joka on hyvän ja erinomaisen rajalla.”

Kahden viikon testiajan jälkeen oli kuitenkin havaittavissa saranan selvää löystymistä. Magneetit pitivät näytöt selvästi yhdessä, mutta taivuttaminen näytön suoraksi oli huomattavasti vaivattomampaa.

Löystymisen huomasi selvästi puhelinta roikottaessa näyttö auki, jolloin näyttö hieman heilui löysästi. Tämä asettaa todella ison kysymysmerkin saranamekanismin ylle, jos löystymistä on havaittavissa jo näin lyhyen jakson aikana. Samsung itse lupaa saranamekanismin kestävän jopa 200 000 avauskertaa. TM:n puolella on käynnissä käyttötesti, missä seurataan Foldin kestämistä kolmen kuukauden ajan.

Uudet innovaatiot eivät tule ilman kompromisseja. Laite ei ole roiske- eikä pölytiivis. Lisäksi jo puhelimen asennusvaiheessa tulee liuta varoituksia puhelimen ja erityisesti näytön herkkyydestä. Nämä varoitukset kerrotaan myös myyjän toimesta puhelinta ostettaessa.

Suuren saranamekanismin takia näytöt eivät mene aivan tasaisesti kiinni, vaan väliin jää pieni rako. Raon välistä voi lipsahtaa pölyä tai hiekkaa, jotka voivat pahimmassa tapauksessa naarmuttaa näyttöä. Isoa näyttöä käyttäessä on myös hyvä muistaa, että pienempi etunäyttö jää tällöin selkäpuolelle. Esimerkiksi pöydälle puhelinta laskettaessa on hyvä tarkistaa, että laskettava pinta ei naarmuta näyttöä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö ja näyttö
  3. Suorituskyky, akkukesto ja kamera
  4. Yhteenveto