Uusimmat

Suorituskyky, akkukesto ja kamera

20.11.2019 20:00 Samuli Herttua

Suorituskyky, akkukesto ja kamera

Koska kyseessä on lippulaivatuote, ei puhelimen käyttö voi jäädä suorituskyvystä kiinni. Eikä se Foldin tapauksessa jääkään, sillä suorittimena toimii kevään julkaisun aikaan huippua ollut Snapdragon 855 -suoritin.

Ehkä pienenä yllätyksenä voidaan pitää sitä, ettei Samsung ole päätynyt käyttämään omaa Exynos-suoritinta, joita se suosii erityisesti Euroopan sekä Aasian markkinoilla.

Foldin harmiksi syksyllä ollaan nähty puhelimia, jotka käyttävät jo uudempaa Snapdragon 855+ -suoritinta, jonka suorituskyky on piirun verran parempi.

Tämä ei kuitenkaan tuntunut ollenkaan normaalikäytössä, sillä pienintäkään hidastelua testiperiodin aikana ei tullut vastaan.

RAM-käyttömuistissa ei olla säästetty, sillä sitä löytyy kiitettävät 12 gigatavua. Myös UFS 3.0- tyypin tallennustilaa on runsaasti, jopa 512 gigatavua. Pienenä poikkeuksena muihin Samsungin lippulaivapuhelimiin, muistia ei ole kuitenkaan mahdollista laajentaa jälkikäteen, sillä muistikorttipaikkaa puhelimesta ei löydy.

Geekbench 5 -testissä Samsung Galaxy Fold pärjääkin hyvin, mutta syksyllä ilmestyneet uutuusmallit vetävät kuitenkin pidemmän korren lähes poikkeuksetta sekä yhden- että useamman ytimen suorituskyvyssä. Ainoana erona on Foldin ja Note 10+:n useamman ytimen suorituskyky, jossa Fold pieksee uudemman Note10+:n.

Antutu-testin perusteella erot ovatkin huomattavasti pienemmät. Tässä testissä Galaxy Fold peittoaakin Samsungin oman Galaxy Note 10+:n, mutta jää iPhonen sekä OnePlussan varjoon.

Yksi positiivisimmista yllätyksistä oli Foldin akunkesto. Vaikka 4380 milliampeeritunnin akku kuulostaakin edelleen nykypäivänä kohtuullisen suurelta, niin epäilykset sen riittävyydestä liittyvät suurempaan näyttöön, jonka olettaisi kuluttavan enemmän virtaa.

Epäilykset olivat kuitenkin turhia, sillä akku kesti helposti normaalikäytössä koko päivän, jättäen virtaa myös seuraavalle aamulle. Normaalikäyttöön kuului aimo annos sosiaalisen median käyttöä, sähköpostien lähettelyä sekä videoiden katselua. Nämä kaikki tapahtui lähes poikkeuksetta suuremmalta näytöltä.

Videotoistoa WiFi-verkossa puhelin jaksoi noin 14 tuntia näytön ollessa kirkkaimmillaan, mikä on todella kova suoritus.

Kritiikin aihetta antaa kuitenkin Foldin myyntipakkauksessa tuleva laturi, joka on vain 15 watin tehoinen. Latausta ei voi missään nimessä kutsua erityisen hitaaksi, sillä se lataa tunnissa tyhjään puhelimeen noin 60 prosenttia virtaa. Täyteen puhelin tulee hieman yli kahdessa tunnissa.

Samsung kuitenkin on tuonut nyt syksyllä markkinoille esimerkiksi uuden Note10+ -sarjan, joissa vakiona tulee mukana 25 watin laturi, ja lisävarusteena on tarjolla jopa 45 watin laturi. Vertailun vuoksi Note10+ latautuukin vakiolaturillaan tyhjästä täyteen alle tunnissa. Saman tehoinen laturi nähtiin jo keväällä myös Samsung Galaxy S10 5G -puhelimessa. Siksi olisikin ollut ehkä suotavaa nähdä kyseisiä pikalatureita vakiona myös jo huomattavasti kalliimmassa Galaxy Foldissa.

Puhelin tukee myös Qi-standardin langatonta latausta. Myös jo Galaxy S10 -malleista tuttu käänteinen langaton lataus löytyy Foldista, joten mukana tulevien langattomien nappikuulokkeiden lataaminen onnistuu myös tätä kautta. Tämä kuitenkin vaatii ladattavan esineen tarkkaa sijoittamista oikeaan kohtaan takakuorelle.

Kameroiden osalta Fold luottaa tuttuun ja turvalliseen. Takakamerat ovat identtiset Samsungin S10-mallin kanssa. Poikkeuksena on se, että ne on asetettu pystyasentoon.

Takana on siis kolme kameraa, jotka kattavat polttovälit ultralaajakulmasta kaksinkertaiseen telepolttoväliin. 16 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvakulma avautuu jopa 123 asteeseen. Pääkamerana eli laajakulmakamerana on 12 megapikselin kenno, jonka aukko on vaihtuva f1,5:n ja f2,4:n välillä. Näiden kaverina on vielä 12 megapikselin telekamera, joka kykenee kaksinkertaiseen polttoväliin. Laajakulmassa ja telekamerassa on optinen kuvanvakaaja, kun taas ultralaajakulmasta se puuttuu.

Koska takakameroiden kuvanlaatu on lähes identtinen Galaxy S10+ -puhelimen kanssa, pätevät myös samat kommentit kuvienlaadusta Foldiin. Hiuksenhienoja eroja voi olla eri kuvaprosessoinnista johtuen. Samsung Galaxy S10+-kameroiden arvostelun voit lukea tästä.

Etukameroita puhelimeen on sijoitettu jopa kolme kappaletta, ja nekin kahteen eri paikkaan puhelimessa. Aivan puhelimen etukannessa sijaitsee kymmenen megapikselin kamera, joka toimii myös kasvojentunnistuksessa. Kansien sisäpuolelta paljastuu kaksi etukameraa, joista toinen on täysin identtinen kymmenen megapikselinen kamera kuin etukannessa. Sen lisäksi mukaan on saatu vielä kahdeksan megapikselinen kenno, joka auttaa syvyysmittauksessa. Molemmat on sijoitettu näytön kulmassa sijaitsevaan loveen.

Kuvaamiskokemus Foldilla on hieman ristiriitainen. Kameraa voi siis käyttää joko pieneltä etunäytöltä tai nauttia suuresta avautuvasta näytöstä.

Etunäytön pienuus tekee kuvaamisesta tuskallista tihrustamista, joten sen kautta onnistuvat pikaiset tilanteen tallennukset. Isommalta näytöltä kuvaaminen kuulostaa ensiksi houkuttelevalta ajatukselta, mutta nopeasti olo muuttuu hieman kiusalliseksi. Kuvaaminen suurelta näytöltä tuntuu kuin kuvaisi tabletilla. Periaatteessa siinä ei ole mitään vikaa, mutta moni varmasti tietää, miltä se erityisesti ulkopuolisen silmään näyttää.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttö ja näyttö
  3. Suorituskyky, akkukesto ja kamera
  4. Yhteenveto