Uusimmat

Suorituskyky ja akku

04.09.2019 19:00 Kai Taipale

Kamera

Samsung Galaxy Note 10+ jatkaa siitä mihin valokuvauksessa kykeni jo valmistajan edellinen huippumalli Galaxy S10+. Uutuusmallin neloskameran toiminta perustuu kolmeen eri polttovälin tarjoavaan kamerayksikköön ja niitä tukemassa on TOF-syvyyskamera.

Samsung Galaxy Note 10+:n kameravarustus on siis kattava. Kamerat on sijoitettu vierekkäin pystyriviin puhelimen takaosan yläkulmaan. Uloimpana sijaitseva laajakulmaobjektiivi on helppo peittää etusormella, jopa keskellä sijaitseva pääkameran objektiivi on vaarassa jäädä sormen alle.

Käytössä on vaihtuvalla aukolla (f1.5/2.4) varustetun pääkameran (77 astetta) rinnalla 2x-zoomaukseen kykenevä telekamera (45 astetta) ja erittäin avaran 123-asteen kuvakulman mahdollistava laajakulmakamera. Se siis vastaa kuvakulmaltaan ihmissilmän näkymää. Näitä täydentää vielä VGA-tasoinen syvyyskamera.

Kolme polttoväliä tuovatkin kuvaamiseen lisäulottuvuuksia. Ultralaajakulmakamera toimii mainiosti lähikuvauksessa, ja suuretkin kohteet tai ihmisryhmät saa mahdutettua kuvaan ilman panoraamakuvausta.

Pääkamerassa käytetään 12 megapikselin kennoa ja sen objektiivin suurin aukko f1.5, mutta se voidaan mekaanisesti himmentää arvoon f2.4. Ultralaajakulmainen 16 megapikselin kamerayksikkö kykenee kuvan tallentamiseen 123 asteen kuvakulmalla. Telekamerassa on käytössä 12 megapikselin kenno, ja kameran aukkoarvo on f2.1. Etukamerassa tyydytään kymmeneen megapikseliin ja aukkoon f2.2.

Kamerasovelluksen käyttö on helppoa, vaikka valinnanvaraa on todella runsaasti. Ainut moite on kuvaustilojen välillä siirtymiseen kuluva turhan pitkä aika niitä ruudulla selatessa. Harvimmin tarvitut kannattaakin ehdottomasti karsia asetuksista pois.

Käytettävän polttovälin valinta tapahtuu selkeästi omilla painikkeillaan ruudusta. Etu/takakameran vaihto onnistuu myös omalla napillaan. Manuaalisäädöt tarjoava ammattilaistila löytyy suoraan esitiloista.

Tarkennus tapahtuu viiveettä ja osuu kohdalleen luotettavasti. Kuvanlaatu on juuri niin hyvää kuin voi Samsungin huippumallilta odottaa.

Kuvien dynamiikka ja värit ovat luonnolliset, mutta silti näyttävät. Valotus osuus kohdalleen luontevasti, mutta hämärässä lievä säätäminen voi olla tarpeen.

Äärisävyt eivät herkästi pala puhki. Kuvia leimaa luonnollisuus, eikä esimerkiksi terävöinti pistä silmään. Samsungilla saa kuvia todella hämärässä, kunhan kohteet pysyvät paikoillaan. Automatiikallakin otoksen onnistuvat toimivan kuvanvakautuksen ansiosta hyvin.

Erillinen yökuvaustila tuottaa kuitenkin aikaan luontevampaan jälkeä, kunhan onnistuu pitämään kameran paikallaan hieman pidempään kestävän kuvausvaiheen ajan. Käsivaralta yökuvaustilan otokset saa helposti tärähtämään. Hämäräkuvissa ei ole erityisen pahaa kohinaa, mutta samalla päiväkuvien kaltainen tarkkuus jää kuitenkin saavuttamatta.

Kymmenen megapikselin kennoon perustuva etukamera onnistuu tallentamaan kasvojen sävyt hyvin, ja valotuskin osuu kohdalleen. Etukamera kuuluukin selvästi selfie-osaston paremmalle puolelle.

Samsung Galaxy Note 10+:n video-ominaisuudet ovat kiitettävät. Sillä pystyy tallentamaan 4K-tarkkuuden kuvaa 60 kuvan sekuntivauhdilla. Tällöin ei tosin ole käytössä kuin pääkamera, joten kuvakulmavaihtoehdoista joutuu tinkimään. Mikäli haluaa tallentaa HDR-laajasävykuvaa 4K-tarkkuudella, pitää tyytyä 30 kuvan sekuntinopeuteen. Näitä käyttävä kuvaaja tosin tietänee mitä kuvatessa haluaa, ja valitsee tallennustavan sen mukaan. Puhelin kykenee kuitenkin oikein näyttävään videokuvan tallennukseen, jota on isolta ruudulta mukava katsella.

Videoissa on mukavasti yksityiskohtia ja tarkkuutta, ja hyvässä valossa valotus tuntuu osuvan kauniisti kohdalleen. Myös värit ovat valokuvien tapaan järkevän luontevalla tasolla. HDR-kykyisen kameran dynamiikka on hyvä. Hieman hämärässä kuvatussa ei kohina häiritse, vaikka sitä jo löytyykin. Valon vähetessä kohinan määrä kasvaa, ja luonne muuttuu häiritsevämmäksi. Erityiskiitosta voi antaa luotettavalle tarkennuksella ja erityisesti tehokkaalle kuvanvakaajalle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttökokemukset
  3. Käyttöjärjestelmä ja S Pen
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat