Suorituskyky ja akku

12.03.2020 19:00 Kai Taipale

Suorituskyky ja akkukesto

Testissä on selvästi Samsungin tehokkain puhelinmalli tähän mennessä. Galaxy S20 Ultra on saanut sisuksiinsa kahdeksanytimisen, seitsemän nanometrin prosessilla valmistetun Exynos 990 -mobiilialustan (ytimet: enintään 2,73+2,6+2,0 GHz), ja sen kaveriksi grafiikkaa pyörittämään Adreno 650:n.

Muistia on hulppeat 12 gigatavua, mutta tallennustilaa on taas jopa niukasti eli 128 gigatavua. Lisää tallennustilaa saa toki microSD-muistikortilla aina yhden teratavun verran.

Suorituskykyverrokeiksi valittiin tällä kertaa valmistajan edellinen huippumalli Galaxy S10+, sillä se antaa hyvän kuvan valmistajan huipputuotteen kehityksestä vuodessa. OnePlus 7T saa luvan edustaa Snapdragon 855+ -alustaisia puhelimia, ja Huawei P30 Pro edustaa valmistajan mallistosta laitetta, joka perustuu vielä Android-käyttöjärjestelmän lisäksi Googlen palveluihin.

Ensisijaisesti graafista suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja GFXBench-testeissä Samsung Galaxy S20 Ultra pärjää selvästi paremmin kuin edeltäjänsä Galaxy S10+. Antutu-testissä OnePlus on hyvin lähellä Samsungin uudempaa mallia, mutta sekä vanhempi Samsung että Huawei P30 Pro jäävät selvästi jälkeen. GFXBench-testissä tämän vuoden huippumalli on tasaisen varmasti yli 20 prosenttia nopeampi kuin valmistajan viime vuoden huippumalli. Tässäkin Galaxy S20 Ultra vie voiton myös OnePlus 7T-mallista. Huawei jää edelleen selvästi jälkeen.

 

Geekbench-testissä Samsung Galaxy S20 Ultra loistaa erityisesti yhden ytimen suorituskyvyllään. Kaikkien ytimien hyödyntäminen ei ole yhtä tehokasta, sillä siinä Snapdragon 855+ -mobiilialustainen OnePlus 7T kirii edelleen ohi. Uusin teho-Exynos on kuitenkin merkittävästi parantanut suoritustaan vuodessa. Useamman ytimen suoritus on kohentunut huimalla 30 prosentilla, ja yhden ytimenkin yli 20 prosenttia.

Muistin ominaisuuksia mittaavassa Androbench-testissä Samsung Galaxy S20 Ultra pääsee loistamaan. Se on kärjessä kolmessa neljästä testiosiosta, vain satunnaiskirjoitusnopeudessa se häviää niukasti Huawei P30 Pro -mallille. Kokonaisuutena Galaxy S20 Ultran muisti on hyvin vikkelää.

Monipuolisesti puhelimen yleistä suorituskykyä mittaava PCMark kertoo sekin Samsungin vahvasta kehityksestä. Testin piikkipaikka ja peräti 50 prosentin parannus edeltäjään nähden ovat mainioita osoituksia laitteen tehoista.

Niin käytön kuin testien perusteella puhelin on kaikissa käyttötilanteissa täysin ajan tasalla, mikään ei töki, ohjelmat avautuvat viiveettä. Puhelinta on tältä osin todella ilo käyttää. Laite onkin kuin luotu erinomaisen näytön ja huippuluokan potkun myötä pelikäyttöön.

Tehon kääntöpuolena on akun nopea tyhjentyminen. Geekbench-akkutestissä Samsungit jäävät selvästi OnePlus 7T:stä, mutta todella paljon Huaweista. Samsung Galaxy S20 Ultrasta mitattiin tällä kertaa akku kolmella eri tavalla, jotta nähtiin onko tarkkuudella tai nopeammalla ruudunpäivityksellä merkitystä akkukestoon.

Selvästi nopeimmin akku kului kun käytettiin nopeampaa 120 hertsin päivitystaajuutta. Testissä ero venähti reiluun puoleen tuntiin, joten käytännössä ero voi olla vielä tätä suurempi. Sen sijaan ero WQHD+ tai FHD+ -tarkkuuksien välillä jäi erittäin pieneksi, vain pariin minuuttiin.

Testien valossa akkukesto on kohtuullista luokkaa, muttei todellakaan mitään huippua. Käyttö tukee samaa.

Kevyessä käytössä yhdellä latauksella ei ole mitään ongelmia selvitä päivästä, illalla saattaa olla lähes puolet akusta jäljellä. Mutta jos ruutuaika nousee yli kolmeen tuntiin, osa käytöstä on vaikkapa videokuvausta ja dataa siirretään 5G-verkossa, tilanne muuttuu täysin. Silloin voi olla tarpeen kaivaa apuja laturista viimeistään myöhään illalla. Pääsääntöisessä käytössä puhelimella pääsi kuitenkin aamusta iltaan yhdellä latauksella, mitä voi pitää vähimmäisvaatimuksena tämän koko- ja hintaluokan laitteelle.

Onneksi akun saa kuitenkin todella vauhdilla täyteen. Tyhjään akkuun saa vartissa peräti 30 prosentin latauksen ja puolillaan se on jo 25 minuutissa. Akku on täynnä tunnin ja viiden minuutin latauksen jälkeen. Tämä on erinomainen suoritus kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun lataamisessa.

Hyvään lataussuoritukseen avittaa paketista löytyvä, tehokas 25 watin latauslaite. Myös langaton Qi-lataus on tuettuna, samoin kuin käänteinen langaton lataus, joten ominaisuutta tukevat kellot ja kuulokkeet latautuvat vaikka puhelimesta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus, näyttö ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto