Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

02.04.2021 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Samsung Galaxy S21 (kuvassa) ja Galaxy S21+ on helppo erottaa edeltäjästään, sillä malliston ulkonäköä on hiottu edellisestä mallista. Vaikka puhelimessa on onnistuttu säilyttämään tietynlainen Samsungille ominainen design, on muutos edelliseen malliin merkittävä erityisesti takapuolen osalta.

Myös etupuolella nähdään merkittävä muutos, sillä Samsung on päättänyt luopua S-sarjalaisille tyypillisestä hieman reunoille kaartuvasta näytöstä. Vaikka reunoille kaartuva näyttö onkin ehkä hieman arvokkaamman näköinen, on tasainen näyttö huomattavasti miellyttävämpi käyttää sekä vähemmän arka virhepainalluksille, ja siten mielestäni oikea ratkaisu.

Kaiken kaikkiaan uusien S-sarjalaisten muotoilua ja designia voi kuvailla erittäin onnistuneeksi. Vaikka kauneus onkin aina katsojan silmässä, ovat mielestäni Samsungin uudet S-sarjalaiset tämän hetken kauneimpia puhelimia. Samsung kutsuu uutta kamerakulman muotoilua Contour Cutiksi, ja se onkin yksi onnistuneimmista kameratoteuksista. Se sulautuu tyylikkäästi puhelimen reunojen kanssa, ja tekee puhelimesta arvokkaan näköisen.

Pienenä positiivisena yllätyksenä voinee pitää myös sitä, ettei puhelimien mitat ole kasvaneet merkittävästi, kuten myös näyttöjen kokojen pysymistä edellismalleihin verrattuna samoina. Galaxy S21:n näytön koko on siis 6,2 tuumaa, ja Galaxy S21+ (kuvassa) tarjoaa hieman isomman 6,7 tuuman näytön.

Galaxy S21:n mitat ovat 71,2 x 151,7 x 7,9 millimetriä, eli puhelimelle on tullut paperilla muutama milli leveyttä, joka mahdollisesti voi johtua kaarevan näytön puuttumisesta. Galaxy S21+:n mitat on sen sijaan 75,6 x 161,5 x 7,8 millimetriä, joten myös puhelimen pituudesta on saatu napsaistua muutama millin osa pois verrattuna edellismalliin.

Sen sijaan painoa uutuuksille on kertynyt muutama kymmenen grammaa lisää, vaa’an osoittaessa Galaxy S21:n kohdalla 171 grammaa ja Galaxy S21+:n tapauksessa hypätään jo eri sataluvulle, eli piirun verran yli 200 grammaa. Paino molempien kohdalla on kuitenkin jakautunut hyvin, eikä kumpikaan malli tunnu mitenkään erityisen raskaalta.

Käsituntuma molemmissa laitteissa on enemmän kuin kohdallaan. Hieman pyöristetyiden reunojen ja kulmien ansiosta puhelinta on mukava käyttää yhdellä kädellä pidemmänkin aikaa.

Erityisesti pienempikätiselle Galaxy S21:n pienempi olemus helpottaa oikealla sivulla oleviin painikkeisiin ylettämistä, eikä puhelinta tarvitse niin sanotusti hypyttää kädessä. Omaan makuun näppäimet voisi olla ehkä vielä piirun verran alempana, joka viimeistelisi käyttökokemuksen.

Sim-kortin kelkka sijaitsee molemmissa puhelimissa puhelimen pohjassa USB-C-liittimen vieressä. Sim-kortteja puhelimet hyväksyy kaksin kappalein, sekä käytössä on myös eSIM -mahdollisuus.

Eroja kuitenkin näiden kahden mallin laatutuntumassa kuitenkin on, sillä jostain syystä Galaxy S21 -mallissa on päädytty käyttämään takakuoren materiaalina polykarbonaattia eli suomeksi muovia, kun taas Galaxy S21+:ssa takapinta on perinteisempää lasia. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta mielestäni takakuorten ero ei ole niin merkittävä kuin saattaa kuulostaa. On kuitenkin oikein kyseenalaistaa, miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty, varsinkin tämän hintaluokan puhelimessa.

Valehtelisin jos väittäisin ettei eroa huomaa. Jopa takakuoren värisävyssä huomaa aivan pienoisen eron, lasisen Galaxy S21+:n ollessa aavistuksen vaaleampi ja Galaxy S21:n värin ollessa mattapintaisempi. Sormenjälkiä molemmat pinnat tuntuvat keräävän yhtä paljon, mutta violetti värivalinta onnistuu piilottamaan ne kiitettävän hyvin.

Molempia puhelimia kuitenkin käytettäessä eroon ei kuitenkaan enää kiinnittänyt pidemmän päälle huomiota, ja ajoittain Galaxy S21:n muovinen takakuori miellytti enemmän sen ollessa vähemmän liukas, kuin Galaxy S21+:n lasinen takakuori. Myös vahingon sattuessa voi vain veikata, kumpi takakuori selviää mahdollisesta pudotuksesta paremmin. Sen lisäksi useat ihmiset asettavat puhelimensa jonkinmoisiin suojakuoriin, jolloin takakuori jää piiloon eikä täten materiaalivalinnalla ole niin suurta väliä.

Vaikka näyttöjen koot ovat pysyneet edellismalleihin verrattuna samoina, on itse näytöissä tapahtunut muutosta, eikä välttämättä kaikkien mielestä parempaan suuntaan. Haukansilmillä varustetut saattavat huomata, että maksimiresoluutio on nyt molempien mallien tapauksessa pudonnut Full HD+ -tasolle eli 2400 x 1080 pikseliin. Suurimmalle osalle ihmisistä tästä on haittaa vain paperilla, sillä jo edellisessä Galaxy S20:ssä näytön 120 hertsin virkistystaajuus vaati resoluution laskemista samalle Full HD+ -tasolle.

Molemmissa malleissa on siis edelleen AMOLED-paneeli, jota Samsung itse kutsuu Dynamic Amoled 2X:ksi. Näytöissä on käytössä adaptiivinen virkistystaajuus, joka säätelee näytön virkistystaajuutta 48-120 hertsin välillä tilanteen mukaan. Tällä tavalla vältetään näytön tarpeetonta päivittämistä, joka vaikuttaisi akunkestoon. Pikseleitä tuumalle S21:n tapauksessa kertyy 421, ja S21+ saa tyytyä vähän vähempään 394:n.

Galaxy S21:n oled-näytön huippukirkkaus ylsi kiitettävään 1100 kandelaan neliömetrille, ja kontrastisuhde näyttötekniikalle ominaiseen yli 20000:1. Väritoisto ja eri kirkkaustasot seuraavat tarkasti alan normeja. Vain HDR-materiaalin tummat sävyt toistuvat vihertävinä.

Sormenjälkilukijat sijaitsevat molemmissa malleissa näytön alla edellismallien tapaan, mutta sen tunnistuspinta-alaa on kasvatettu Samsungin mukaan 1,7-kertaisesti. Tämä myös tuntuu käytännössä sormenjälkilukijaa käytettäessä, sillä sormen asettelun kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkka kuin aikaisemmin. Pieniä ongelmia aiheuttavat pakkasten sekä käsidesien kuivattamat sormet, mutta se on oletettavaa. Puhelimen lukituksen voi avata myös kasvojentunnistuksella, mutta tunnistus tapahtuu etukameran kautta eikä täten ole välttämättä se turvallisin vaihtoehto.

Kuten jo lähes kaikki uudet huippumallit, ovat myös Galaxy S21 sekä Galaxy S21+ varustettu 5G-yhteyksillä. Molemmat tukevat sekä 6 gigahertsin taajuuksia että millimetritaajuuksia. Parhaimmissa olosuhteissa Elisan 5G-liittymällä päästiin Vantaalla S21:n kanssa latausnopeuksissa 930 megatavun sekuntinopeuksiin, lähetysnopeuden jäädessä 50 megatavun sekuntinopeuden tuntumaan. Sen lisäksi mitään suuria ongelmia ei 5G-yhteyksissä havaittu.

Pieni ero löytyy myös näiden kahden mallin välillä, sillä isompi S21+ tukee myös UWB-tekniikkaa (Ultrawide Band). Tällä hetkellä kuitenkin sen käyttötarkoitukset ovat hyvin vähäisiä. Samsung on kuitenkin julkaissut esimerkiksi SmartTag+ -älypaikantimen, joka hyödyntää UWB-yhteyttä. Sen lisäksi kovasti on ollut puhetta myös mahdollisuudesta käyttää puhelinta auton avaimena UWB:n avulla.

Molemmat puhelimet tulevat uusimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmäversiolla, jossa on Samsungin oma One UI 3.1 -käyttöjärjestelmä. Tietoturvapäivityksiä puhelimiin tulee todella ripeällä nopeudella, sillä aivan testin loppupuolella S21:n ilmestyi jo maaliskuun tietoturvapäivitykset.

Sen lisäksi aivan tolkuttomasti ylimääräisiä sovelluksia ei tule esiladattuna, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kuten Facebookkia, Spotifyä tai Netflixiä. Myös Microsoftin palvelut tulevat esiasennettuna. Suurimman riemunhuudon uusimmassa käyttöjärjestelmässä aiheuttaa Googlen oman syötteen saaminen aloitusnäytölle Bixbyn sijaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto