Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

02.04.2021 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Kameroiden osalta Galaxy S21 ja Galaxy S21+ jatkavat siitä mihin Galaxy S20 -sarjassa jäätiin, eikä mitään merkittäviä kehitysaskeleita ole tapahtunut ainakaan teknisellä puolella. Paperilla nimittäin uutuuksien kamerat muistuttavasti identtisesti edeltäjän kamerajärjestelmiä. Takana molemmissa onkin siis kolme kameraa, jotka kattavat polttovälit ultralaajakulmasta kolminkertaiseen hybridizoomiin. Galaxy S21+ joutuu siis luopumaan syvyyskamerastaan, joka oli vielä mukana Galaxy S20+ -mallissa.

12 megapikselin pääkameran polttovälinä on 26 mm, ja aukkoarvo on f1.8. Se on myös optisesti vakautettu. 12 megapikselin ultralaajakulman polttoväli on 13 mm, ja sen aukkoarvo on f2.2 ja tarjoaa 120 asteen kuvakulman. Telekameran virkaa toimittaa 64 megapikselin kamera, jonka aukkoarvo on f2.0. Se on myös optisesti kuvanvakautettu.

Vaikka Samsung tarjoaakin aivan parasta kuvanlaatua vaativille Galaxy S21 Ultra -huippumalliaan, täyttää S21:n ja S21+:n kamerat kuitenkin useimpien vaatimukset, sillä puhelimilla napatut otokset onnistuvat lähes poikkeuksetta ja kuvanlaatu on erinomaista. Vaikka Samsungin puhelimilla on ollut tapana hieman ylikorostaa värejä, niin uusissa malleissa korostusta ei ole häiritseväksi asti.

Ehkä pienenä heikkoutena voi pitää telekameroiden zoomikyvykkyyttä. Maksimissaan kamera kykenee jopa 30-kertaiseen zoomailuun, mutta kuvanlaatu on aikamoista puuroa. Kannattaakin siis pysyä maksimissaan noin 10-kertaisessa zoomailussa tai jopa vähemmässä jos vain mahdollista. Uusi Zoom Lock -ominaisuus tuo helpotusta zoomailuun, sillä se lukitsee etsimen haluttuun kohteeseen.

Puhelimet kykenevät jopa 8K-videotallennukseen 24 kuvan sekuntivauhdilla, mutta silloin kuvaaminen tapahtuu pelkästään isomman megapikselimäärän omaavalla telekameralla. Useimmat meistä tulee kuitenkin tyytymään vähän pienemmän resoluution videokuvaan ihan jo 8K-videoiden massiivisten tiedostokokojen takia. 8K-videoista on kuitenkin nyt mahdollista napata täyden 8K-resoluution kuvakaappaus videota katsellessa.

4K-videokuvaa 60 kuvan sekuntivauhdilla kuvatessa tarjolla on myös mahdollisuus kuvata ultralaajakulmalla, mutta kameraa ei ole mahdollista vaihtaa kuvauksen aikana. 30 kuvan sekuntivauhdilla käytössä ovat kaikki kamerat, ja kameroiden vaihtaminen kuvauksen aikana on mahdollista.

Samsung on panostanut entistä enemmän myös puhelimen video-ominaisuuksiin ohjelmistossa. Tarjolla on nyt uusi ominaisuus nimeltä Ohjaajan näkemys, joka mahdollistaa esimerkiksi etu- ja takakameran samanaikaisen tallennuksen. Ohjaajan näkemys tuo myös näkyville kaikkien eri kameroiden kuvat pienenä esikatseluna etsimeen.

Videotallennuksesta enemmän kiinnostuneille tarjolla on myös Pro-Video -tila, joka tarjoaa enemmän säätömahdollisuuksia sekä informaatiota ammattilaisille tai sellaseksi pyrkiville. Myös valokuvien puolella ollaan panostettu ohjelmistoon. Viime vuonna esiteltyä Yksi otos -tilaa on paranneltu ja se sisältää enemmän erilaisia tyylejä, kuten dynaamisia hidastusvideoita.

Myös etukameran suhteen asiat pysyvät samoina kuin viime mallissa, sillä etukameran virkaa toimittaa molemmissa malleissa kymmenen megapikselin kenno joka on omassa näyttöreiässään näytön yläosassa. Sen aukkoarvo on f2,2. Etukamera kykenee tallentamaan videota 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa.

Samsung on käyttänyt Euroopan malleissaan omia Exynos -järjestelmäpiirejään, eikä tämäkään vuosi tuo siihen poikkeusta – ei vaikka niiden suorituskykyä verrattuna Snapdragon -versioihin onkin kritisoitu vuosien varrella useaan otteeseen. Erityisesti viime vuoden Exynos 990 tuntui kärsivän joissain tapauksissa melkoisesta virrankulutuksesta.

Tällä kertaa asioiden pitäisi olla hieman paremmin. Uusi Samsung Exynos 2100 piiri on tuotettu viiden nanometrin EUV-prosessilla, jonka pitäisi parantaa erityisesti virrankulutusta. Piiri perustuu yhteen Cortex-X1 -ytimeen joka kellottuu parhaimmillaan 2,9 gigahertsiin, kolmeen Cortex-A78 -ytimeen sekä neljään Cortex-A55 -ytimeen. Grafiikkapuolen asioista vastaa ARM Mali-G78.

Jostain syystä Samsung on kuitenkin päättänyt jättää uusista malleistaan kokonaan muistikorttipaikan pois. Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Samsung on sen S-sarjassaan tehnyt. Aikaisemmin se on poistunut muun muassa Galaxy S6- sekä Galaxy S8 -malleista, joten voi vain toivoa että se tekisi seuraavassa mallissa paluun.

Erityisesti se aiheuttaa ihmetystä malleissa, jotka ovat selvästi videokuvaajien sekä valokuvaajien suosiossa. Muutaman 8K-videon kuvaaminen täyttää tarjolla olevat 128 gigatavun sekä 256 gigatavun tallennustilat hämmästyttävän nopeasti. On siis tärkeää puhelimen ostovaiheessa jo miettiä, mihin puhelinta käyttää, ja kumpi tallennustilavaihtoehto on järkevämpi.

Sen lisäksi molemmissa malleissa RAM-muistia on 8 gigatavua, kun S20:sta oli tarjolla myös 12 gigatavun varianttina, sekä isommassa S20+ mallissa 12 gigatavua oli vakiona. Vaikka 8 gigatavua onkin vielä riittävästi, on silti RAM-muistista nipistäminen ehkä hieman kyseenalainen teko erityisesti laitteen elinikää ajatellen.

Kaikesta huolimatta suorituskyvystä on vaikea löytää huomauttamisen aihetta. Laitteet hieman lämpenevät kovassa rasituksessa, mutta muuten suorituskyky on huippuluokkaa. Sen lisäksi suorittimesta on saatu edellistä mallia virtapihimpi, joka näkyi erityisesti laitteiden ollessa valmiustilassa.

Suoritinkykymittauksissa puhelimet pärjäsivät kiitettävästi, ja tulokset ovatkin lähes identtisiä jo aiemmin testatun Galaxy S21 Ultran kanssa. Huomattavasti kovemman vastuksen tarjoaakin Xiaomi Mi 11, jossa käytetetään Qualcommin uusinta lippulaiva-alustaa eli Snapdragon 888:aa.

Kaikki Galaxy S21 -testit ovat suoritettu mukautuva näytön virkistystila päällä, jolloin näyttö kykenee 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Ainoastaan outoa vaihtelua nähdään AnTutu -testissä, jossa pienempi Galaxy S21 jää lähes 100 000 pistettä jälkeen suuremmasta Galaxy S21+:sta. Testi suoritettiin useampaan kertaan, mutta tulos ei muuttunut. Xiaomi on tässä testissä kymmenisen prosenttia nopeampi kuin paremmin suoriutuneet Samsung-mallit

GeekBench 5 -testissä myös nähtiin kohtuullisen maltillisia eroja, Galaxy S21+:n keräten piirun verran paremmat pisteet kuin S21 ja jopa S21 Ultra. Yhden ytimen suorituskyvyssä myös Xiaomi on hyvin samalla tasolla, mutta useampaa ydintä kuormitettaessa se nappaa kärkipaikan kohtuullisen selvällä erolla.

Muistin nopeutta mittaavassa AndroBench-testissä testikaksikon tulokset ovatkin lähempänä toisiaan, mutta Ultra-versio vie niistä voiton. Tämä on Mi 11 -puhelimen heikointa osiota, sillä se jää jälkeen koko Samsung-kolmikolle.

Sama koskee myös Pcmark-testiä, jossa Galaxy S21+ pärjää aavistuksen paremmin muutaman kymmenen pisteen erolla pikkuveljeen verrattuna, mutta häviää saman verran isoveljelleen. Tästä testistä ei vertailukelpoista tulosta Xiaomista ole tarjolla.

Ensisijaisesti graafista suorituskykyä testaavissa 3DMark- ja GFXBench-testeissä on lievää vaihtelua. 3DMarkin kohdalla S21 Ultra jää hieman muista jälkeen, mikä on muiden testien valossa epäloogista, mutta tulos pysyi useista toistoista huolimatta kilpailojoitaan alempana. Kokonaisuudessaan Samsungit pärjäsivät hyvin Xiaomi Mi 11 -malliin verrattuna. GFXBenchissä   tilanne taas kääntyi Xiaomin eduksi kaikissa testiosioissa. Samsungien keskinäisissä tuloksissa esiintyy toistoista huolimatta hieman hajontaa, mutta käytännössä kolmikko on suorituskyvyssä lähellä toisiin.

Geekbench 4:n akkutestissä Galaxy S21+:n suurempi akkukapasiteetti auttaa vetämään testikaksikosta pidemmän korren, ja sama pätee myös Ultra-versioon. Galaxy S21:n tulosta ei silti voi huonoksikaan haukkua. Xiaomi Mi 11 on 60 hertsin virkistystaajuudella Samsung-kolmikon edellä, mutta 120 hertsillä se on Galaxy S21:n kanssa samalla tasolla.

Galaxy S21:n akun kapasiteetti on pysynyt 4000 milliampeeritunnissa, kun taas S21+:ssa sitä on nostettu 4800 milliampeerituntiin. Jopa S21:n pienempi akku pysyi menossa mukana erittäin kiitettävästi, eikä parhaimmassa tapauksessa laturia kaivannut kun vasta seuraavan päivän iltana tai aivan äärimmillään vasta siitä seuraavana aamuna.

Moni kuitenkin kaipaa jo laturia samantien puhelimen paketin avatessaan, sillä Samsung on ottanut oppia Applelta tässäkin tapauksessa, muistikorttipaikan poistamisen lisäksi. Paketissa ei tule enää mukana laturia, vaan se on ostettava erikseen. Mukana kuitenkin tulee vielä USB-C – USB-C -kaapeli esimerkiksi tiedonsiirtoon. Puhelimen lataamiseen kuitenkin käy lähes mikä tahansa USB-C -latauslaite, joten ilman virtaa sitä tuskin jää. Puhelimien lataus onnistuu myös langattomasti 15 watin teholla, ja puhelimet tukevat myös käänteistä latausta.

Molemmat puhelimet kuitenkin ladattiin Galaxy Note20 Ultran mukana tulleella Samsungin 20 watin laturilla. Tulokset olivat mielenkiintoiset, sillä molemmat puhelimet latautuivat lähes identtisen nopeasti, huolimatta siitä, että toisessa on isompi akku. Molemmat latautuivat 15 minuutissa 19 prosenttiin, ja puolessa tunnissa virtaa oli noin 56 prosenttia. Täyteen molemmat latautuivat useaan otteeseen lähes täsmällisesti tunnissa ja 12 minuutissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto