Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

19.07.2020 10:05 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Kamera ja suorituskyky

Suurin panostus uudessa Sony Xperia 1 II -mallissa on tehty sen kameratekniikkaan. Tässä kohtaa Sony on hyödyntänyt osaamistaan järjestelmäkameroissa.

Kameroiden kohdalla Sony ui myös hieman vastavirtaan, sillä se ei ole lähtenyt mukaan megapikselikilpailuun. Sen sijaan se luottaa kolmeen 12 megapikselin kameraan, joiden polttovälit on valittu mahdollisimman monipuolisiksi. Linssit ovat ZEISSin käsialaa, joissa on ZEISS T* -pinnoite, jonka pitäisi valmistajan mukaan vähentää heijastuksia.

Pääkameran polttovälinä on 24 millimetriä ja sen aukkoarvo on f/1.7. Pääkamera on myös optisesti vakautettu. Sen 1/1,7 -tuuman sensori on 50 prosenttia suurempi kuin edellismallissa. Ultralaajakulman polttoväli on 16 millimetriä ja aukkoarvo on f/2.2. Telekameran polttoväli on 70 millimetriä eli se tarjoaa noin kolminkertaisen polttovälin, aukkoarvon ollessa f/2.4. Myös telelinssi on optisesti vakautettu. Linssien yhteydessä on myös 3D iToF -sensori jonka pitäisi auttaa tarkennuksessa, erityisesti hämärässä.

Sony painottaa kamerassa sen nopeutta. Xperia 1 II:n luvataan laskevan automaattitarkennuksen ja valotuksen jopa 60 kertaa sekunnissa. Sen lisäksi kamera kykenee tallentamaan jopa 20 kuvaa sekunnissa. Kamerassa on myös Sonyn järjestelmäkameroista tuttu silmätarkennus, joka toimii sekä ihmisten että eläinten kanssa.

Kameraohjelmistoja puhelimessa on kaksi. Perinteisempi kamerasovellus on tarkoitettu arkisempiin kuvaustilanteisiin, joissa tilanne halutaan tallentaa mahdollisimman helposti. Sovellusta onkin päällisin puolin helppo käyttää, mutta pieni ärsytyksen aihe siitä löytyy. Kun puhelimella halutaan zoomata pidemmälle, täytyy käytettävä linssi valita erikseen. Sovellus zoomaa vain valitun kameran maksimimäärään, joka on jokaisella linssillä kolminkertainen. Joten jos haluaa zoomata mahdollisimman pitkälle, on muistettava ensin valita telekamera ja vasta sen jälkeen zoomata. Sama täytyy tehdä myös päinvastaiseen suuntaan.

Toinen kameraohjelmisto eli Photo Pro on suunnattu kuvaajille, jotka haluavat ottaa kaiken irti kameroista. Photo Pro tarjoaa runsaat manuaalisäädöt ja sovelluksen käyttöliittymä muistuttaa hieman Sonyn järjestelmäkameroiden valikoita.

Merkittävä puute todelliselle valokuvaajalle on RAW-kuvauksen puute, mutta tämän ominaisuuden on luvattu tulevan ohjelmistopäivityksen mukana. Photo Pro -tilassa näytössä ei ole ollenkaan suljinnäppäintä, joten kuvan ottaminen tapahtuu ainoastaan joko äänenvoimakkuusnäppäimistä tai fyysisestä kameranäppäimestä.

Molemmat kameraohjelmistot kärsivät ongelmasta, jossa kameran kuvanlaatu näyttää todella suttuiselta kuvaushetkellä. Jälkeenpäin tarkastellen otetut kuvat ovat kuitenkin laadukkaita. Ongelma korostuu erityisesti hämärässä. Lisäksi perinteinen kamerasovellus onnistui kaatumaan muutaman kerran testin aikana.

Kaikkien kolmen kameran kuvanlaatu on enemmän kuin kohdillaan. Sony ei ole lähtenyt leikkimään ylikylläisillä väreillä, vaan panostanut mahdollisimman todentuntuiseen värimaailmaan. Sen lisäksi kaikkien kameroiden värimaailma on todella lähellä toisiaan, joka ei ole itsestäänselvyys. Tavallisimmin ero näkyy selvästi ultralaajakulman ja pääkameran välillä. Sonyn tapauksessa ero on isoin telekamerassa, mutta sekään ei ole suuren suuri.

Vaikka ultralaajakulmainen kamera tuottaakin aavistuksen pehmoisempia kuvia kuin pääkamera, on kuvanlaatu silti erinomainen. Ajoittain kamera taipuu pienoiseen yliterävöitykseen eikä kuvakulma ole laajin mahdollinen.

Myös kolminkertaiseen polttoväliin kykenevä telekamera tuottaa teräviä, luonnollisia kuvia. Ehkä pienenä miinuksena voi pitää sitä, että telekamera kykenee kolminkertaisen polttovälin lisäksi vain kolminkertaiseen digitaaliseen zoomiin, joka vastaa Samsung Galaxy S20 Ultra -puhelimessa noin 8x-zoomia. Kilpailijat kykenevät nykyään jopa 100-kertaiseen zoomiin, jonka hyödystä voi tietenkin olla montaa mieltä. Sonyn maksimizoomilla otettujen kuvien kuvanlaatu kärsii todella rajusti.

Hämärässä pääkamera sekä ultralaajakulmakamera tuottavat kiitettävää kuvanlaatua, kun taas telekamera alkaa näyttämään heikon puolensa.

Kuvausta helpottaa erillinen kameranäppäin puhelimen sivussa. Näppäin toimii kuin oikeissa kameroissa: hieman painettaessa kamera tarkentaa, ja pohjaan painettaessa kuva tallennetaan. Valitettavasti näppäimen tuntuma ei ole aivan täydellinen, sillä usein pohjaan painettaessa jää epävarma olo, ottiko kamera kuvan. Osasyynä tähän oloon on näppäimen lyhyt liikerata.

Videokuvaajia ei ole unohdettu. Puhelimessa on Cinema Pro -sovellus, joka tarjoaa Photo Pro -sovelluksen tapaan todella laajat säätömahdollisuudet manuaalisesta tarkennuksesta erilaisten tyylien käyttöön. Videokuvaus onnistuu lisäksi perinteisellä kamerasovelluksella, jossa on käytettävissä myös HDR-videokuvaus. Cinema Pro -sovellus tarjoaa mahdollisuuden kuvata 4K 60FPS -tarkkuudella, jota perinteinen kamerasovellus ei tarjoa. Tarkkuus on kuitenkin käytettävissä vain pääkameran kanssa.

Puhelilmen etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä, aukkoarvolla f/2.0. Kuvanlaadultaan etukamera tuottaa kiitettäviä kuvia, mutta ei välttämättä markkinoiden parhaimpia.

Rautapuolella Sony Xperia 1 II luottaa tämän hetken Qualcommin kahdeksanytimiseen huippusuorittimeen, Snapdragon 865:een. Grafiikkasuoritin on Adreno 650. Keskusmuistia puhelimessa on kahdeksan gigatavua ja UFS 3.0:n tallennustilaa 256 gigatavua. Puhelin on Snapdragon X55 -modeemin ansiosta 5G-yhteensopiva.

Tallennustilaa on mahdollista laajentaa microSD-muistikortin avulla. Sonyn mukaan puhelin tukee jopa yhden teratavun MicroSDXC -muistikortteja.

Kuten arvata saattaa, suorituskyky ei jää puhelimen pullonkaulaksi. Käyttö on todella jouhevaa eikä tahmaile käytössä. Pelit pyörivät puhelimessa kiitettävästi. Puhelin kuitenkin lämpeni merkittävästi jo lyhyen Call of Duty -pelisession jälkeen.

Sony tarjoaa pelaajille vielä erillisen pelioptimoinnin, jonka avulla pelikokemusta voidaan parantaa entisestään. Pelioptimoinnin kautta voidaan poistaa esimerkiksi kameranäppäin toiminnasta, jottei kesken tiiviin pelisession tule vahingossakaan avattua kameraa. Samalla pelisession tallentaminen onnistuu joko pelkästään äänen tai jopa videon kera.

Suorituskykymittausten verrokit valikoituivat Muropaketissa aiemmin tänä vuonna testatut huippumallit. Kunnian saivat Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro sekä Samsung Galaxy S20 Ultra. Niiden hintahaarukka osuu sopivasti tuhannen euron molemmille puolille ja pellin alta löytyy eri valmistajien tämän hetkiset tehokkaimmat mobiilialustat.

Geekbench 5 -testissä Sony Xperia 1 II pärjää arvatenkin erinomaisesti, eikä huimia eroja nähdä laitteiden kesken yhden ytimen suorituskyvyssä. Useamman ytimen testissä Sony Xperia 1 II ottaa niukasti ykköspaikan.

PCMark -testissä Sony Xperia 1 II ei loista, sillä sen tulos jää huomattavasti jälkeen muista lippulaivapuhelimista. Joukon hännille jää kuitenkin Huawei P40 Pro.

Sama tulos jatkuu myös graafista suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja GFXBench -testeissä. Antutussa Sony Xperia 1 II sijoittuu joukon keskelle, päihittäen Huawei P40 Pro:n sekä Samsung Galaxy S20 Ultran, mutta jää merkittävästi jalkoihin OnePlus 8 Pro:lle sekä Motorola Edge+:lle. GFXBenchissä erot eivät ole yhtä suuret, mutta järjestys pysyy lähes samana. Mahdollisena syynä heikommille tuloksille voi olla Sonyn suurempiresoluutioinen näyttö.

Androbench-testissä Sony Xperia 1 II sijoittuu taas puhelimien välillä keskivaiheille. Kirjoitusnopeudessa se jää Huawein kanssa hännille verrattuna muihin puhelimiin.

Vaikka puhelimen mitat ovatkin pienentyneet, on puhelimen sisään saatu ahdettua entistä suurempi akku. Isompi akku tuleekin tarpeeseen, sillä 4K-näyttö sekä 5G-yhteydet syövät paljon virtaa. Uusi 4000 milliampeeritunnin akku on merkittävä parannus, mutta kilpailijoiden puhelimien akkukapasiteetit lähentelevät jo 5000 milliampeerituntia.

Puhelimen akkukesto on kohtalaista keskiluokkaa. Kevyellä käytöllä puhelimen kanssa selviää yhden päivän, mutta toisesta päivästä on turha haaveilla. Full HD -tason YouTube-videota puhelin jaksoi pyörittää noin 11 tuntia WiFi-verkossa ja reilut viisi tuntia 5G-verkossa.

Myös Geekbenchin akkutesti paljastaa Sony Xperia 1 II:n heikkouden, sillä puhelimen akku kesti 9 tuntia ja 33 minuuttia. Toisaalta jos tätä verrataan esimerkiksi Samsung Galaxy S20 Ultraan, jossa akkukapasiteetti on huomattavasti isompi sekä resoluutio Sonya pienempi, on tulos yllättävänkin hyvä. Sonyn kanssa samoihin aikoihin yltää OnePlus 8 Pro QHD+ -resoluutiolla ja 120 hertsin virkistystaajuudella.

Puhelimen lataus jättää toivomisen varaa. Vaikka vakiona paketissa tulevalla 18 watin laturilla puhelin latautui puolessa tunnissa 44 prosenttiin, lataavat kilpailijoiden puhelimet samassa ajassa lähes 80 prosenttia kapasiteetista. Täyteen puhelin latautui noin tunnissa ja 50 minuutissa. Mitenkään erityisen huonoksi tulosta ei voi sanoa, mutta ei erinomaiseksikaan. Puhelin tukee jopa 21 watin lataustehoa, mutta tehokkaampi laturi on hankittava erikseen.

Uutuutena puhelimessa on nyt langaton lataus, jota se tukee nopealla 11 watin teholla. Käänteistä langatonta latausmahdollisuutta puhelimessa ei ole.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, näyttö ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto