Uusimmat

Olemus, näyttö ja ominaisuudet

11.01.2021 20:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Olemus, näyttö ja ominaisuudet

Sony ei ole lähtenyt muokkaamaan Xperia 5 II:n ulkonäköä lähes ollenkaan edelliseen malliin verrattuna, ja eroja edelliseen malliin saakin oikeastaan etsiä. Puhelimen kulmat eivät ole ehkä aivan yhtä jyrkästi muotoillut kuin edellismallissa. Se tarkoittaa myös sitä, että Sony on säilyttänyt puhelimessa oman tunnetun designinsa, joka varmasti jakaa mielipiteitä.

Jopa puhelimen mitat ovat pysyneet lähes millilleen ennallaan, mittojen ollessa 158 x 68 x 8,0 millimetriä. Painoa puhelimella on vaivaiset 163 grammaa, joka on yhden gramman vähemmän kuin edeltäjässään. Xperia 5 II onkin todella kevyen tuntuinen kädessä.

Toisin kuin 1 II:ssa, puhelimen reunat ovat hieman pyöristetyt, jonka ansiosta puhelin tuntuu mukavammalta kädessä, mutta vaikeuttaa ehkä hieman puhelimen kädessä pitämistä sillä sormet liukuvat helposti puhelimen reunoilta.

Näyttö ei täytä aivan kokonaan puhelimen etupuolta nykytrendien mukaisesti, vaan erityisesti näytön ylä- ja alapuolelle jäävät aikamoiset kaistaleet. Yläkaistaleelle on kuitenkin asennettu etukamera, joten minkäänlaista lovea ei näytössä nähdä. Myös etukaiutin on siirtynyt aivan etupuolen yläkulmaan.

Puhelimen etu- ja takapuoli on Gorilla Glass 6 -lasia, ja runko on tehty alumiinista. Kädessä se tuntuukin todella laadukkaalta ja jämäkältä. Sormenjälkiä laite kumminkin kerää lasikuorensa takia todella paljon.

Laitteen lasikuori tekee myös laitteesta todella, TODELLA liukkaan. Lähes mille alustalle tahansa puhelimen lasketkaan, se lähtee liukumaan johonkin suuntaan. Puhelin ei ole ikinä siinä kohtaa, mihin olet sen laskenut.

Sama ongelma vaivaa myös puhelimen käyttöä yhdellä kädellä, sillä puhelimen pienemmän koon takia puhelimesta ei saa tukevaa otetta reunoista, jolloin puhelin tuntuukin lähes liukkaalta saippuapalalta. Erityisesti puhelimen käyttö kävellessä tuntuukin jotenkin erityisen vaikealta. Suosittelenkin siis aivan ensiksi etsimään sopivat kuoret puhelimelle.

Reunoilla sijaitsevat näppäimet ovat säilyneet lähes ennallaan. Oikealla reunalla sijaitsevat äänenvoimakkuusnäppäimet, sormenjälkilukijana toimiva virtanäppäin, Google Assistant -näppäin sekä kameran suljinnäppäin. Puhelimen vasemmalta reunalla sijaitsee pelkästään SIM-kortin kelkka, joka aukeaa ilman SIM-työkalua.

Toisin kuin lippulaivamallissa Xperia 1 II:ssa, on tähän malliin mahdollista saada kaksi SIM-korttia samaan aikaan. Tallennustilaa on myös mahdollista laajentaa microSD-muistikortin avulla jopa teratavulla.

Sony luottaa ehkä jo tietyllä tavalla vanhanaikaisempaan tyyliin sormenjälkilukijassaan, joka ei sijaitse nykytrendin mukaisesti näytön alla vaan puhelimen reunalla. Sormenjäljenlukija toimii kuitenkin moitteettomasti, ja sijaitsee erityisesti oikeakätiselle hyvällä paikalla ja sopivalla korkeudella. Sony ei jostain syystä tarjoa mahdollisuutta kasvojentunnistukseen.

Takana suuria muutoksia ei ole tapahtunut, kameramoduuli on kasvanut hieman kokoa sekä sijainniltaan siirtynyt aavistuksen lähemmäs vasenta reunaa.

Kuten Xperia 1 II -mallissa, nähdään puhelimessa kuulokeliitännän paluu – se sijaitsee puhelimen yläkulmassa. Myös monista muista puhelimista jo poistunut ilmoitusvalo on tehnyt paluun puhelimen oikeaan yläreunaan, joka voi välkkyä esimerkiksi saapuneista viesteistä. Xperia 5 II on myös tuttuun tapaan roiske- ja vesitiivis IP65/68-standardin mukaisesti.

Sony Xperia 5 II:n kaiuttimet sijaitsevat näytön molemmissa päissä, suunnattuna kohti puhelimen käyttäjää. Tämä mukavoittaa kuuntelukokemusta erityisesti videoita katsellessa. Ääni on kuitenkin kohtuullisen ohut, sekä suuremmat äänenvoimakkuudet saavat puhelimen hieman resonoimaan. Puhelimessa on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.

Myös Xperia 5 II sisältää ominaisuuden nimeltä Dynaaminen värinä, joka tärisyttää puhelimen värinämoottoria musiikin tai elokuvan äänen tahdissa. Ominaisuuden voimakkuutta on mahdollista säätää kolmessa eri tasossa, tai ottaa kokonaan pois. Sen lisäksi puhelin yrittää tarjota ominaisuutta joka tilanteessa lähes ärsytykseen asti. Ominaisuus ei ole erityisen onnistunut, sillä tärinä tuntuu halvalta ja resonoi vain ikävästi.

Sony Xperia 5 II:n mielenkiintoisin uutuus on sen näyttö, joka on suurimmalta osalta pysynyt ennallaan. Kyseessä on siis 6,1-tuumainen OLED-näyttö, jonka resoluutio on 2520 x 1080 pikseliä.  Pikseleitä tuumalle tulee 449.

Näytön uusin ominaisuus onkin sen 120 hertsin virkistystaajuus, joka jostain syystä ei ole vakiona päällä, vaan se pitää käydä erikseen kytkemässä näyttöasetuksista päälle. Suurempi virkistystaajuus tekee puhelimen käytöstä entistä ripeämmän tuntuista sekä tekee puhelimella pelaamisesta huomattavasti nautinnollisempaa.

Puhelimen 21:9-kuvasuhdetta voi kutsua jo Sonyn tavaramerkiksi. Nykyään kuitenkin lähes kaikki tunnetuimmat sovellukset skaalautuvat hyvin pitkulaiselle näytölle. Pitkulainen näyttö toimii erinomaisen hyvin kahden sovelluksen samanaikaiselle käytölle.

Valontuotto ylsi mittauksissamme varsin hyvään 640 cd/m2 SDR-sisällöllä, kuten kuvilla ja normaalin sävyalan videoilla, sekä 770 cd/m2 HDR-videoilla. Lukemilla jäädään parhaista, mutta käytännössä ero näkyisi lähinnä kirkkaassa auringonpaisteessa. Kontrastisuhde on OLED-tekniikalle erinomainen itsevalaisevien pikselien myötä. Näytön asetukset pitävät sisällään erityisen luontitilan, jolla kuvasisällön kerrotaan toistuvat mahdollisimman luonnollisesti. Esimerkiksi elokuvan sävytoiston ja muiden kuvapiirteiden pitäisi vastata mahdollisimman tarkasti ohjaajan näkemystä.

SDR- eli HD- tai SRGB-materiaalilla päävärit toistuvat tarkasti, mutta välivärit poikkeavat normista. Yli 7000 kelvinin värilämpötila tuo kuvalle lievästi virheellisen sinertävän yleissävyn. HDR-materiaalilla väritoisto yltää sen laajempaan väritoistoon. HDR:n eri kirkkaustasot mustasta täysin valkoiseen toistuvat säntillisen hyvin puhelimen omaan maksimikirkkauteen asti, mikä ei ole sattumaa. Ainoa varsinainen miinus tulee kuvan erittäin kylmästä värilämpötilasta, joka on lähes 8000K! Kaiken kaikkiaan, katsoi Sonyn näytöltä mitä tahansa, on kuva keskimääräistä uskottavampi.

Puhelimen käyttöjärjestelmänä ei ole aivan uusin Android 11, vaan vielä on toistaiseksi tyytyminen Android 10:n. Päivityksen on luvattu kuitenkin tulevan vielä tämän kuun aikana. Testihetkellä puhelimen tietoturvapäivitykset olivat ajan tasalla.

Käyttöliittymä muistuttaa hyvin pitkälti puhdasta Android-kokemusta. Sony on kuitenkin tuonut joitain omia ominaisuuksia, kuten näytön reunan sivutunnistuksen. Näytön jompaakumpaa reunaa kaksoisnapauttamalla voi avata valikon, joka tarjoaa erilaisia sovelluksia ja ominaisuuksia. Valikon sisältöä on mahdollista muuttaa puhelimen asetuksista.

Jostain syystä tämän ominaisuuden käyttäminen tuntui toimivan huomattavasti paremmin kuin Xperia 1 II -puhelimessa. Joko sen käyttöä on parannettu, tai ajan mittaan sitä on oppinut näpäyttämään juuri oikeasta kohdasta.

Valitettavasti esiasennettuja sovelluksia tulee puhelimen mukana muutamia kappaleita, kuten AccuWeather. Sen lisäksi esiasennettuna tulee Call Of Duty -peli, jota ei saa edes poistettua kokonaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, näyttö ja ominaisuudet
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat