Uusimmat

Kamera ja suorituskyky

11.01.2021 20:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Kamera ja suorituskyky

Sony Xperia 5 II ottaa harppauksen eteenpäin kameroiden osalta Xperia 1 II:n tavoin. Mitään megapikselihirmuja ei ole tälläkään kertaa tarjolla, vaan kyseessä on kolme 12 megapikselin kameraa, jotka ovat sijoitettuna puhelimen takakuoren vasempaan yläkulmaan. Kamerat tulevat aavistuksen ulos takakuoresta, mutta hyvin maltillisesti verrattuna muihin huippupuhelimiin.

Pääkameran polttovälinä onkin siis 24 mm, ja aukkoarvo on f1.7. Se on myös optisesti vakautettu. Ultralaajakulman polttoväli on 16 mm, ja sen aukkoarvo on f2.2. Telekameran polttoväli on 70 mm eli tarjoaa noin kolminkertaisen polttovälin (zoomin), ja sen aukkoarvo on f2.4. Se on myös optisesti kuvanvakautettu. Jokaisesta optiikan pinnassa on ZEISS T -pinnoite, jonka luvataan vähentävän heijastuksia. Xperia 1 II -mallista löytyvä syvyyskamera jää uupumaan.

Kameraohjelmistoja puhelimessa on kaksin kappalein. Perinteisempi kamerasovellus on tarkoitettu arkisimpiin kuvaustilanteisiin, joissa tilanne halutaan tallentaa mahdollisimman helposti. Sovellusta onkin päällisin puolin helppo käyttää, mutta sama pieni ärsytyksen aihe siitä löytyy kuin Xperia 1 II:sta: Kun puhelimella halutaan zoomata pidemmälle, tapahtuu zoomaaminen vain valitun kameran maksimimäärään, joka on jokaisella kameralla kolminkertainen. Joten jos haluaa zoomata mahdollisimman pitkälle, on muistettava ensin valita telekamera ja vasta sen jälkeen zoomata. Sama pätee myös päinvastaiseen suuntaan. Nopea tilanne voikin jäädä tämän vuoksi tallentamatta.

Sama ongelma vaivaa myös videokuvausta. Videokuvatessa optiikkaa ei voi vaihtaa kesken kaiken esimerkiksi laajakulmasta teleoptiikkaan, vaan videokuvaaminen on pysäytettävä ennen optiikan uudelleenvalintaa. Videokuvaus onnistuu vakiosovelluksella 4K 30fps -laadulla.

Toinen kameraohjelmisto eli Photo Pro onkin tarkoitettu niille kuvaajille, jotka haluavat ottaa kaiken irti kameroistaan. Photo Pro tarjoaakin runsaat manuaalisäädöt, ja ulkoasu muistuttaakin paljon Sonyn järjestelmäkameroiden valikoita sekä säätöjä. Asetuksista on mahdollista valita myös tallentaa kuvat RAW-muodossa. Photo Pro -tilassa näytössä ei ole ollenkaan suljinnäppäintä, joten kuvan ottaminen tapahtuu ainoastaan fyysisestä kameranäppäimestä. Zoomaus voidaan kytkeä toimimaan äänenvoimakkuusnäppäimistä.

Myöskään videokuvaajia ei ole unohdettu, sillä tarjolla on Cinema Pro -sovellus, joka tarjoaa Photo Pro -sovelluksen tapaan todella laajat säätömahdollisuudet manuaalisesta tarkennuksesta erilaisten tyylien käyttöön.  Cinema Pro -sovellus tarjoaa myös mahdollisuuden kuvata 4K 60fps -tarkkuudella, jota perinteinen kamerasovellus ei tarjoa. Tarkkuus on kuitenkin käytettävissä vain pääkameralla. Sen lisäksi tarjolla on myös 4K 120fps hidastustarkoituksiin, sillä puhelin ei tallenna ääntä tällä resoluutiolla videokuvatessa.

Kaikki kolme kameraa tuottaa kuvanlaadultaan laadukkaita kuvia. Sony on selvästi keskittynyt kuvaprosessoinnissaan mahdollisimman luonnolliseen ja todentuntuiseen tulokseen, jonka takia kuvat voivat jonkun silmään näyttää ajoittain jopa tylsiltä. Sen lisäksi kamera tuntuu usein sortuvan aivan pienoiseen alivalotukseen.

Usein eri kameroiden välillä voi nähdä selviä värieroja, mutta Sony on onnistunut Xperia 5 II:ssa kalibroimaan kolmen kameran värit hyvin lähelle toisiaan. Näistä suurin ero nähdään ultralaajakulman sekä pääkameran välillä.

Suitsutusta ansaitsee myös kolminkertaiseen polttoväliin kykenevä telekamera, joka tuottaa kuvanlaadultaan todella hyviä kuvia, kunhan ei sorru käyttämään telekameran digitaalista zoomia.

Myös pimeän laskeutuessa telekameran laatu alkaa kärsiä muita kameroita enemmän.

Sony Xperia 5 II:ssa ei ole erityistä yökuvaustilaa, joka ottaisi automaattisesti kohteesta pitkän valotuksen ja toisi asioita kuvassa esille jopa hämärässä jälkikäsittelyn avulla. Sen lisäksi hämäräkuvaus tuntui olevan puhelimen akilleen kantapää, sillä kuvissa kirkkaimmat kohdat palavat lähes poikkeuksetta puhki.

Kuvauskokemusta avittaa erillinen kameranäppäin, joka sijaitsee puhelimen oikealla reunalla. Näppäin toimii kuin oikeissa kameroissa: hieman painettaessa kamera tarkentaa, ja pohjaan painettaessa kuva tallennetaan. Valitettavasti näppäimen tuntuma voisi olla parempi, sillä usein pohjaan painettaessa jää epävarma olo, ottiko kamera kuvan. Osasyynä tähän oloon on näppäimen lyhyt liikerata eikä painamisesta saa minkäänlaista vastetta muuta kuin äänen muodossa puhelimen äänien ollessa päällä.

Etukameran osalta ei nähdä suuria muutoksia, sillä sen virkaa toimittaa edellismallista tuttu 8 megapikselin kamera, jonka aukkoarvo on f2.0. Samaa panostusta ei selvästikään ole nähty tarpeelliseksi etukameran suhteen, sillä etukamera jättää paljon toivomisen varaa.

Xperia 5 II:n suorituskyvystä vastaa yksi viime vuoden huippusuorittimista, Qualcommin Snapdragon 865. Grafiikkapuolella hommista vastaa Adreno 650. RAM-muistia puhelimessa on 8 gigatavua, ja tallennustilaa on tarjolla kohtuulliset 128 gigatavua. Mukana on myös Snapdragon X55 -5G-modeemi, jonka avulla hoidetaan nopeat 5G-yhteydet. Tallennustilaa on mahdollista laajentaa microSD-muistikortin avulla. Sonyn mukaan puhelin tukee jopa yhden teratavun MicroSDXC -muistikortteja.

Vaikka Snapdragonista ollaankin jo nähty tehokkaampaa 865+ -mallia ja uudet Snapdragon 888 -suorittimella varustetut mallit alkavat jo pikkuhiljaa kolkuttelemaan ovella, ei Xperia 5 II:sta puutu puhtia. Kuten muillakin samalla suorittimella varustetuilla huippupuhelimilla, kaikki toiminnot toimivat jouhevasti ja nykimättä. Erityisesti uusi 120 hertsin virkistystaajuudella päivittyvä näyttö korostaa tätä nopeuden tuntua.

Sony tarjoaakin pelaajille vielä erillisen pelioptimoinnin, jonka avulla pelikokemusta voidaan parantaa entisestään. Pelioptimoinnin kautta voidaan poistaa esimerkiksi kameranäppäin toiminnasta, jottei kesken tiiviin pelisession tule vahingossakaan avattua kameraa. Samalla pelisession tallentaminen onnistuu joko pelkästään äänen tai jopa videon kera.

Suorituskykymittausten verrokeiksi poimittiin tällä kertaa puhelimet, jotka edustavat tiukasti samaa luokkaa, vaikka ovatkin näytön kooltaan ja ulkomitoiltaan hieman suuremmat. Samsung Galaxy S20 FE ja OnePlus 8T ovat kumpikin katuhinnallaan Sonyn kanssa lähellä samaa tasoa, mutta kuitenkin hieman sitä edullisempia. Molemmat verrokkipuhelimet perustuvat myös samaan Snapdragon 865 -alustaan kuin Sony.

Kuten odottaa saattaa, pärjää Sony Xperia 5 II Geekbench 5 -testissä erittäin hyvin. Tulokset ovatkin hyvin samaa luokkaa muiden Snapdragon 865 -suoritinta käyttävien puhelimien kanssa, ja Sony pystyy jopa kellottamaan niitä hieman paremman tuloksen erityisesti useamman ytimen käytössä.

PCMark -testissä menestys jatkuu, mutta ei aivan yhtä loistokkaana. Nyt Samsung onnistuu nappaamaan ykköspaikan, mutta OnePlus pysyy edelleen takana.

Jostain syystä kuitenkin Xperia 5 II:n Androbench -tulokset eivät ole yhtä kaunista katseltavaa, varsinkaan kirjoitusnopeuden osalta. Xperia 5 II:n pitäisi käyttää UFS 3.0 -tason muistia, kilpailijoissa taso on UFS 3.1. Testissä Sony jää jälkeen erityisesti Samsungille.

Yksi puhelimen suurimmista uutuuksista sen näytön virkistystaajuuden lisäksi on sen akku. Vaikka puhelimen mitat onkin pysyneet lähes ennallaan, on puhelimen sisälle saatu mahdutettua jopa 4000 milliampeeritunnin akku. Akku onkin siis kasvanut noin 860 milliampeerituntia edellisestä mallista.

Ensisijaisesti graafista suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja 3DMark Slingshot Extreme -testeissä Sony pärjää hyvin, vaikka pientä hajontaa onkin: 3DMarkissa tuloksena on kärkipaikka niukalla erolla, mutta yhtä niukasti tulee vastaavasti takkiin Antutussa.

Puhelimen akunkesto onkin myös yksi puhelimen vahvuuksista. Vaikka 5G-yhteydet sekä näytön suurempi 120 hertsin virkistystaajuus vähentääkin jonkun verran akunkestoa, pärjäsi puhelimella helposti päivän, hieman säästelemällä jopa toisen päivän puolelle. Geekbench 4:n akkutestissä puhelin kesti tasan 12 tuntia. Samaan tulokseen ei yllä OnePlus 8T edes 60 hertsin päivitysnopeutta käytettäessä.

Sen sijaan puhelimen latausnopeus jättää nykypäivänä jo ehkä hieman toivomisen varaa. Vakiona mukana tulee 18 watin lataustehoon kykenevä laturi, joka lataa puhelimen tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa. Nykyään kalliimman hintaluokan puhelimissa lataustehot yltävät jopa 65 wattiin sekä pelkästään tunnin latausnopeuksiin, joten Sonyn suoritusta ei voi pitää mitenkään erityisen hyvänä. Sen lisäksi puhelimesta puuttuu kokonaan langaton lataus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, näyttö ja ominaisuudet
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat