Testi: Täyslangattomat JBL Live 300TWS -nappikuulokkeet – Iso kotelo, hyvä akkukesto ja mukavaksi muokattava istuvuus

13.09.2020 10:00 Kai Taipale

JBL on tänä vuonna tuonut myyntiin useammatkin täyslangattomat kuulokkeet. Muropaketin testiin otetut JBL Live 300TWS -kuulokkeet edustavat valmistajan valikoimissa kalliimpaa päätä. Niissä ilahdutti erityisesti runsaat muokkausmahdollisuudet, joilla napit saa istumaan useimpiin korviin.

Aiemmin testaamamme, JBL:n selvästi edullisemmat Tune 220TWS -kuulokkeet osoittautuivat rennoiksi ja värikkäiksi. Niiden viimeistelyssä oli toivomisen varaa, mutta äänestä ei löytynyt isommin vikaa. JBL Live 300TWS edustaa hillitympää, voisi jopa sanoa aikuisempaa, lähestymistä aiheeseen. Testikuulokkeet ovat nimittäin tummanharmaat aina koteloa myöten, vaikkakin virallisesti väri on musta. Muuta värivaihtoehdot ovat sininen ja valkoinen.

JBL:n malli ehti myyntiin jo keväällä. Muropaketin testikuulokkeet ovat olleet olleet satunnaisessa kuuntelussa jo kesästä, joten nyt on korkea aika julkaista myös arviomme tuotteesta. Kuulokkeiden suositushinta on 169 euroa, mutta on käytännössä asettunut 150 euron paikkeille.

Läheisiä kilpailijoita ovat esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds+ -kuulokkeet, mutta myös vaikkapa Jabre Elite 65t tai Beat Powerbeats Pro. Vastamelutoiminnolla varustetut mallit nousevat pääsääntöisesti kalliimmiksi, toisaalta enemmän tai vähemmän tunnetuilta merkeiltä löytyy jo lukuisia halpavaihtoehtoja.

Myyntipakkauksessa varustukseen kuuluu itse JBL Live 300TWS -kuulokkeiden lisäksi toiminnalle välttämätön latauskotelo, runsaasti soviteosia (korva S/M/L ja siivekkeet SS/S/M/L), USB-C-kaapeli sekä käyttöohje.

JLB Live 300TWS -kuulokkeiden kotelo on pitkulainen, mutta kulmistaan hyvin pyöristetty. Taskuun se sujahtaa muotonsa puolesta erittäin näppärästi, mutta on kooltaan turhan iso. Esimerkiksi Jabra Elite 75t -kuulokkeiden kotelo on noin puolet pienempi, samoin kuin Galaxy Buds -kuulokkeiden. Laukussa tai takin taskussa kotelo kulkee mukavasti, ehkä vielä löysien shortsienkin, mutta tiukempien farkkujen tasku on jo tekemätön paikka.

Pintaviimeistely on muovinen, mutta sävyltään hieman metalliseen vivahtava – ihan tyylikäs, mutta samalla hieman halvan oloinen. Vaikutelmaa vahvistaa kotelon kansi, joka kyllä napsahtaa kiinni vauhdilla, mutta tuntuu muuten kovin heppoiselta erityisesti auki ollessaan. Liukkaasta pinnasta voi olla vaikea saada pitävää otetta.

Latausliitäntä sijaitsee kotelon pohjassa ja on tyypiltään USB-C. Liitännän ympärillä on havainnollinen led-valo.

Kuulokkeet sujahtavat koloihinsa magneetin vetämänä, ja ne pysyvät siellä kohtuullisen tukevasti. Suurimpien korvasovitteiden kanssa kolot tuntuvat aika niukoilta, jolloin asettelussa saa olla huolellinen, jotta lataus varmasti alkaa. Pienimmillä sovitteilla istuvuus on moitteeton. Kuulokkeista on helppo saada ote niitä kotelosta poistettaessa. Kuulokkeiden välissä on led-merkkivalo. Kuulokkeet ovat vedenkestävät (IPX5), eli niitä voi pitää kevyessä sateessa, muttei esimerkiksi uidessa.

Ensimmäistä kertaa pois latauskotelosta otettaessa kuulokkeet ovat automaattisesti paritettavissa esimerkiksi puhelimesta. Napit voi parittaa useamman laitteen kanssa, mutta käyttää samanaikaisesti vain yhden kanssa. Testikäytössä kuulokkeet paritettiinkin useamman Android-puhelimen kanssa. Tämä toimi helposti ja loogisesti.

Myös virran sammuttaminen hoituu asettamalla kuulokkeet koteloon. My JBL Headphones -mobiilisovelluksesta voi valita onko nappien korvista ottamisen yhteydessä automaattitoisto ja -pysäytys käytössä. Samasta paikasta voi myös valita käyttöön virtuaaliapurin, joista tuettuina ovat Amazon Alexa ja Google Assistant. Oletuksena vasemman napin painalluksilla ohjataan virtuaaliapuria, oikealla toistoa. Toimintoja voi osittain muokata, mutta esimerkiksi peruspainallukset on esiasetettu.

Sovelluksesta voi säätää myös äänen sävyä, sillä käytössä on EQ, jossa tosin on vain kolme eri esiasetusta (Jazz, Vocal ja Bass) – omia voi toki luoda melko vapaasti ja monipuolisesti.

Nappikuulokkeiden käyttömukavuuden, ja osittain äänenlaadunkin, ratkaisee se, miten ne istuvat korviin. JBL Live 300TWS -kuulokkeiden kohdalla istuvuutta pystyy muokkaamaa hyvin. Käytössä on kolmet erikokoiset korvasovitteet, mutta myös neljät evä- tai siivekevaihtoehdot. Jälkimmäisillä saadaan erityisesti kuulokkeen takaosalle tukea, jolloin paine korvakäytävän suuntaan voi jäädä vähäisemmäksi.

Omaan korvaan tällä kertaa pienin sovite yhdessä isoimman siivekkeen kanssa osoittautui miellyttävimmäksi yhdistelmäksi. Tällöin nappi ei painanut korvassa, ääni toistui kohtuullisesti ja napit pysyivät tukevasti paikallaan. Pieninkin sovite on kohtuullisen iso.

JBL:n nimikkoääniprofiili on tarkoituksellisen bassovoittoinen. Kaiuttimissa tämä voi häiritä kuulokkeita helpommin. Mitä tiukemmin nappikuulokkeet istuvat korvakäytävässä, sitä varmemmin bassotoisto säilyy napakkana. JBL Live 300TWS -kuulokkeiden kohdalla äänen bassotoisto oikeastaan mahdollistaa sen, ettei kuulokkeiden ole pakko olla aivan tiukimmin korvassa istuvat ilman että bassotoista täysin katoaisi. JBL:n tapauksessa basso toistui myös ulkokäytössä.

Alaäänien toistoa ei voi pitää alimpiin ääniin ulottuvana tai napakimpana mahdollisena. Modernisti tuotettuun musiikkiin tämä on ihan toimiva ratkaisu, mutta vanhemmassa rytmimusiikissa tilanne on toinen. Taajuuskorjaimesta voi laskea ylempiä alaääniä, mikä tasapainottaa ja napakoittaa sointia.

Ylä-ääniä leimaa lievä epätarkkuus, ehkä jopa epäpuhtaus. Ongelma ei ole suuri, mutta havaittavissa. Ääntä kannattaa säätää taajuuskorjaimesta oman maun mukaiseksi – tällä saa soundin riittävän miellyttäväksi.

JBL Live 300TWS -kuulokkeita voi hallita kosketuksilla. Napautukset menevät useimmiten perille ensimmäisellä määrätietoisella yrityksellä, mutta puolihuolimattomat napautukset voi joutua toistamaan.

Ambient Aware -toiminto auttaa päästämään ympäristön äänet kuulokkeiden läpi. Tätä voi vilpittömästi suositella esimerkiksi ulkoillessa. Toinen käyttöä helpottava toiminto on TalkThru, joka vaimentaa toistettavat äänet, jotta keskustelut muiden kanssa onnistuvat ottamatta kuulokkeita päästä. Tämä tapa on toimiva, mutta voi tuntua vastapuolesta epäkohteliaalta.

Kuulokkeiden käyttöominaisuuksissa on kuitenkin pari pientä heikkouttakin. Kuulokkeiden mikrofoniääntä ei nimittäin voi pitää hintaluokassaan erityisen hyvänä. Lisäksi videokuvaa katsottaessa häiritsee äänessä ilmenevä viive.

JBL Live 300TWS -kuulokkeiden akkukesto osoittautui käytännössä kokonaisuutena oikeinkin hyväksi. Kuulokkeita käytettiin useampaan otteeseen yli viiden tunnin pätkä ilman akkujen lataamista kotelostaan. Luvattu kuusi tuntia tuntuu pitävän hyvin paikkaansa, sillä kertaakaan ei viidessä tunnissa akun loppumisesta varoiteltu, ja akkutasoksi kerrottiin jopa 30 prosenttia – tosin lopussa taso tuntui hupenevan paljon alkua vauhdikkaammin.

Kotelosta irtoaa lisälatausta 2-3 kertaa, joten kokonaistoistoaika yltää 20 tuntiin.

JBL Live 300TWS edustavat hyvää keskiluokkaa. Mikään ei ole pahasti pielessä, mutta ahkeraan puhelu- tai videokäyttöön löytyy parempiakin vaihtoehtoja. Nykymusiikin ahkeraan kuunteluun malli on sen sijaan ihan omiaan. Äänen saa säädettyä riittävän miellyttäväksi, kuulokkeiden istuvuus on hyvin muokattavissa ja akku kestää käytössä pitkään. Painikkeiden käyttöönkin tottuu kyllä, ja ympäristön ääniä läpipäästävä äänitila tekee kuulokkeiden käytöstä turvallisempaa liikenteessä tai kaupunkiympäristössä.

Hyvää

 • Istuvuuden monipuoliset säätömahdollisuudet
 • Akkukesto

Huonoa

 • Kookas latauskotelo
 • Heppoinen latauskotelon kansi
 • Äänen viiveet

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Live 300TWS

 • Hintaluokka: 150 €
 • Elementin koko: 5,6 mm
 • Elementin herkkyys (1kHz/1mW): 95 db
 • Impedanssi: 16 ohmia
 • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Kuulokkeiden akunkesto: 6 tuntia, latauskotelosta 14 tuntia lisäaikaa
 • Paino (koteloineen): 67,3 g
 • Bluetooth-versio, koodekit: 5.0 (A2DP 1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.6), SBC/AAC
 • Akku, kuulokeosa: 55 mA
 • Akku, latauskotelo: 450 mA
 • Ilmoitettu latausaika: alle 2 tuntia