Uusimmat

Käyttöönotto ja käyttäminen

18.03.2020 19:00 Ilari Hauhia

Käyttöönotto ja käyttäminen

Kun Xiaomi Amazfit GTS kaivaa ensimmäistä kertaa laatikosta ja käynnistää,  ilmestyy näytölle QR-koodi, joka ohjaa asentamaan Amazfitin hallintaohjelman. Sovelluksen avulla kellon yhdistäminen puhelimeen Bluetoothin avulla käy sangen jouhevasti. Käyttöönoton lopuksi ohjelma ehdottaa vielä kellon ohjelmiston päivittämistä uusimpaan versioon.

Päivittäminen on kuitenkin varsin työläs prosessi. Järjestelmäpäivityksiä voi joutua tekemään useita peräkkäin, ja käyttäjän täytyy aina manuaalisesti hakea uudet päivitykset. Kello ei siis osaa itse päivittää itseään kerralla uusimpaan järjestelmäversioon, vaan päivityskierroksia vaaditaan useita, ja ne ovat hitaita. Amazfit GTS:n käyttöönottoon kannattaakin varata reilusti aikaa.

Ensivaikutelma uudesta kellosta ranteessa voi olla hienoinen pettymys. Ulkoisesti Apple Watchista muotoilunsa lainaava kello on valmistettu muovista ja se tuntuu kädessä halvalta. Amazfit GTS:n keveyden voi ottaa joko hyvänä tai huonona asiana. Osa käyttäjistä varmasti pitää siitä, että kello on kädessä kevyt ja huomaamaton. Toisaalta kello tuntuu myös vähän rimpulalta.

Myyntipakkauksen mukana tulee silikoninen ranneke, joka ei juuri herätä tunteita suuntaan tai toiseen. Se ei ehkä ole kaikista tyylikkäin vaihtoehto, mutta toisaalta se ei kaikeksi onneksi hiosta ja sopii hyvin urheilukäyttöön. Myös säätövaraa riittää sekä ohuille että paksuille ranteille. Kello tai sen ranneke eivät ole kovin järeitä, joten Xiaomi Amazfit GTS sopii hyvin sekä miehille että naisille.

Positiivisena yllätyksenä Xiaomi Amazfit GTS:n 1,36-tuumainen näyttö on hyvin kirkas ja selkeä. Sen kirkkaus riittää hyvin myös kirkkaaseen päivänvaloon. Oletuksena käytössä olevan kellotaulun aloitusnäkymältä on helppo nähdä kerralla kellonaika, sääennuste, päivän aktiivisuus ja syke. Selaamalla aloitusnäytöltä sivusuuntaan pääsee näkemään helposti myös sykkeen tarkemmin sekä päivän aikana otetut askeleet.

Yläreunasta alas vetämällä pääsee käsiksi näytön lukitsevaan nappiin, älä häiritse -tilaan, näytön kirkkauden säätöön sekä näytön kirkkaan valkoiseksi muuttavaan ”taskulamppuun.” Sivunappia painamalla näytön voi klikata päälle tai pois, mutta nappiin voi vaihtaa myös jonkin muun toiminnon.

Vaihtoehtoisia kellotauluja on tarjolla Amazfitin sovelluksen kautta kohtuullisen runsas määrä, mikäli oletusvaihtoehto ei miellytä silmää. Näytön voi asettaa pysymään joko aina päällä tai heräämään kättä nostettaessa. Nukkumaan mennessä ongelmaksi muodostuu, että kello on hyvin herkkä kääntämään näytön päälle pienestäkin käden liikkeestä. Päälle rävähtävä näyttö voi olla pimeässä varsin häiritsevä. Ominaisuuden voi kuitenkin sammuttaa ajastuksella yöksi.

Amazfit GTS:n ColorOS-käyttöjärjestelmän käyttöliittymä on varsin kehno. Kaikki muut toiminnot löytyvät lisävalikosta, jonka voi muuttaa haluamallaan tavalla. Esimerkiksi ilmoituksiin asti päästäkseen ruutua täytyy rullata pitkä matka alaspäin, eikä myöskään esimerkiksi uuden harjoituksen aloittaminen ole aivan niin helppoa kuin voisi toivoa.

Käyttöliittymää ei ole tarjolla suomeksi.

Alas rullatessa ensimmäisenä on tarjolla kolmas tapa päästä näkemään oma syke – aivan kuin aloitusnäytöllä ja siitä sivulle selaamalla sitä ei olisi jo tarpeeksi helppoa tehdä. Sen sijaan esimerkiksi sangen hyödyllinen sekuntikello täytyy avata rullaamalla aivan valikon alimpaan kohtaa ja valitsemalla sieltä ”more” vaihtoehto, josta aukeaa vielä yksi lisävalikko, josta toivottu ominaisuus vihdoin löytyy.

Muita kellosta löytyviä ominaisuuksia ovat kompassi, herätyskello, sääennuste, muistutus, puhelimesta kuuluvan musiikin hallitsemiseen käytettävä ominaisuus, mahdollisuus saada hukassa oleva puhelin piippaamaan sekä ”PAI”, joka arvioi, kuinka paljon käyttäjä on liikkunut viimeaikoina. PAI-mittari perustuu valmistajan mukaan tutkittuun tietoon ja siinä tavoitteena on saada sata pistettä. Lisäsovelluksia älykelloon ei ole mahdollista ladata.

Xiaomi Amazfit GTS kykenee seuraamaan myös unen laatua ja määrää, mutta ainakaan itse en löytänyt mitään tapaa tarkistaa tilastoja suoraan kellosta, vaan ne näkyvät ainoastaan puhelimen kautta.

Unen määrää seuraava toiminto tekee muutenkin välillä melko epätarkkoja tutkintoja, eikä se tunnu osaavan arvioida, milloin käyttäjä on oikeasti herännyt tai nukahtanut ja milloin vain esimerkiksi katsonut leffaa sohvalla. Kello yrittää myös vertailla nukuttujen unien laatua muihin käyttäjiin toteamalla, että ”tänä yönä nukuit paremmin kuin X% muista ihmisistä”.

Xiaomi Amazfit GTS:n hallintaohjelmasta pystyy valitsemaan mitkä sovellukset saavat lähettää kelloon ilmoituksia, ja esimerkiksi pidemmät WhatsApp-viestit voi lukea kellon näytöltä kokonaan kelaamalla viestiä. Viesteihin vastaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista eikä niitä voi kuitata kellon näytöltä.

Ilmoitukset tärisyttävät kelloa varsin voimakkaasti ja kuuluvasti, mikä voi olla ärsyttävää esimerkiksi sellaisille ihmisille, jotka kuuluva aktiivisiin WhatsApp-ryhmiin, sillä käyttäjä ei voi erikseen valita mistä chateista hän haluaa värinäilmoitukset.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöönotto ja käyttäminen
  3. Liikuntakäyttö
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat