Uusimmat

Käyttöönotto, olemus ja käyttöliittymä

06.02.2019 19:00 Ilari Hauhia

Käyttöönotto, olemus ja käyttöliittymä

Amazfit Stratoksen noin viisi minuuttia kestävä käyttönottoprosessi on varsin helppo ja nopea. Kun pakkauksesta kaivetun kellon käynnistää ensimmäisen kerran, ilmestyy näytölle QR-koodi, joka ohjaa käyttäjää asentamaan Amazfit Watch -hallintaohjelman. Sovelluksen avulla kellon yhdistäminen puhelimeen käy sangen jouhevasti. Käyttöönoton lopuksi ohjelma ehdottaa vielä kellon ohjelmiston päivittämistä uusimpaan versioon.

Ensivaikutelma uudesta kellosta ranteessa voi kuitenkin olla pettymys. Mainoskuvissa kellotaulu näyttää varsin hienolta, mutta tositilanne eroaa niistä huomattavasti. Amazfit Stratoksen 1,34-tuumaisen näytön kirkkaus, kontrasti ja väritoisto ovat kohtuullisen huonoja. Niinpä kellotaulu näyttää halvalta, ja varsinkin kirkkaassa päivänvalossa tai juostessa siitä voi olla vaikea tehdä säätöjä.

Kellon asetuksista löytyy kyllä viisiportainen asteikko näytön kirkkauden säätämiseen, mutta edes maksimikirkkaudella se ei ole järin selkeä. Lisäksi näytön katselukulmat ovat kehnot, eikä näytön taustavalo herää aina automaattisesti, vaikka ranteen kääntöön reagoivan asetuksen olisi kääntänyt päälle.

Tilannetta voi parantaa hieman vaihtamalla käyttöön jonkin toisen kellotaulun Amazfit Stratoksen 14 eri vaihtoehdosta. Esimerkiksi digitaaliset kellotaulut ”Prototype Source”, ”Sprint” ja ”Street Art” ovat jo huomattavasti oletustaulu ”Everestiä” selkeämpiä.

Ulkoisesti Xiaomi Amazfit Stratos on hyvin perinteinen urheilukello. Varsin kookas kello-osa on saanut parikseen silikonisen rannekkeen, ja kokonaisuus tuntuu varsin jämäkältä. Periaatteessa kyse on unisex-mallisesta kellosta, mutta ohuessa ranteessa varsin suurikokoinen kello saattaa näyttää hieman oudolta ja myös tuntua epämukavalta.

Silikonisen rannekkeen laadussa ei ole moitittavaa. Se ei ehkä ole kaikista tyylikkäin ratkaisu, mutta sopii urheilukelloon, sillä se ei tunnu kädessä hiostavalta ja se kestää hyvin myös upotuksen veteen. Myös säätövaraa riittää sekä ohuille että paksuille ranteille.

Amazfit Stratoksessa on oma käyttöjärjestelmänsä, jota voi hallita joko kosketusnäytön tai urheilukellon sivusta löytyvien fyysisten nappien avulla. Käyttöliittymä on jaettu eri toiminnoille omistetuille sivuille, joita on yhteensä 13. Sivuja joutuu kelaamaan yksitellen joko kosketusnäyttöä pyyhkimällä tai nappeja painamalla, mutta aloitusruutuun pääsee onneksi takaisin pitämällä virtanäppäintä hetken pohjassa.

Kosketusnäyttö reagoi kohtuullisen hyvin pyyhkäisyihin, mutta tukevan oloisella napsahduksella ja tuntumalla toimivat napit tuntuvat selkeästi mukavammalta tavalta selata sivuja läpi.

Käyttöliittymä on toteutettu varsin selkeästi ja kaikki toiminnot löytyvät kellosta varsin helposti. Sivujen kautta näkee edellisen yön unen määrän ja laadun, edellisen urheilusuorituksen, päivän aikana otetut askeleet, nykyisen sykkeen sekä aiemman sykekäyrän sekä viiden päivän sääennusteen. Unen määrää laskeva toiminto ei kuitenkaan vaikuta toimivan kovin hyvin. Välillä hyvät, yli kahdeksan tunnin yöunet rekisteröityvät parin tunnin torkuiksi.

Lisäksi sivuilta löyvät mahdollisuus aloittaa uusi aktiviteetti, ajastin, kompassi ja herätyskello. Kosketusnäyttöä ylös pyyhkäisemällä pääsee käsiksi pika-asetuksiin, kun taas alapyyhkäisyllä esiin tulevat kelloon saapuneet ilmoitukset.

Kellon asetuksista kannattaa käydä muuttamassa värinä kaikkein kovimmalle, sillä muuten värinäherätykseen ei välttämättä herää, eikä saapuvaa puhelua huomaa. Kannattaa myös huomioida, että kello on varsin helppo asettaa vahingossa äänettömään yötilaan. Tällöin ilmoitukset eivät tule perille asti, ja syyn löytäminen voi aiheuttaa hämmennystä.

Ilmoitukset toimivat muuten varsin hyvin. Hallintaohjelmasta pystyy valitsemaan mitkä sovellukset saavat lähettää kelloon ilmoituksia, ja esimerkiksi pidemmät WhatsApp-viestit voi lukea kellon näytöltä kokonaan kelaamalla viestiä. Ilmoitukset pystyy myös kuittaamaan kellosta käsin, jolloin ne katoavat myös älypuhelimen näytöltä. Viesteihin vastaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Myös saapuvat puhelut voi joko hylätä tai hiljentää kellosta käsin.

Monista muista älykelloista tuttua ”paikanna puhelin”-ominaisuutta Amazfit Stratoksessa ei ikävä kyllä ole.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttöönotto, olemus ja käyttöliittymä
  3. Liikuntakäyttö
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat