UUSIMMAT

Olemus ja perusominaisuudet

15.05.2020 11:00 | Ilari Hauhia

Olemus ja perusominaisuudet

Ulkoisesti Xiaomi Mi 10 5G on perustyylikäs. Laite istuu käteen mukavasti ja testilaitteen sinertävä pinta näyttää hillityn tyylikkäältä. Puhelimen etu- ja takapuolet on valmistettu lasista ja runko on alumiinia.

Laitteen ulkomitat ovat 162,5 x 74,8 x 9 millimetriä, ja puhelin painaa 208 grammaa. Koko tuntuu kätevään sopivalta. Näyttö on suurikokoinen, mutta ainakin isokätiselle puhelimen käyttäminen yhdellä kädellä on edelleen mukavaa.

Lasipinta ei ole erityisen liukas, vaan puhelin pysyy kädessä varsin hienosti. Lasipinta vetää kuitenkin sormenjälkiä melko tehokkaasti puoleensa.

Myyntipakkaus sisältää myös läpinäkyvän silikonisen suojakuoren. Se ei ehkä ole valtavan tyylikäs verrattuna kuorettomaan puhelimeen, mutta suojaa laitetta hyvin.

Koska silikoni ulottuu hieman näyttöä korkeammalle, pitäisi silikonikuoren suojata myös näyttö alaspäin tipahtavaa puhelinta. Kuoret peittävät osaksi myös puhelimen sivuille kaartuvan näytön, minkä voi tulkita hyväksi tai huonoksi asiaksi riippuen siitä, pitääkö näytön kurvista vai ei. Silikonikuoret naarmuntuivat hieman jo parin viikon arkikäytössä, mutta on toki parempi että naarmut kerääntyivät kuoreen eivätkä itse puhelimeen.

Xiaomi Mi 10 5G:n oikealle reunalle aseteltujen nappien tuntuma on hyvä sekä kuorien kanssa että ilman.

Puhelimen näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, siinä missä esimerkiksi saman hintaiseen OnePlus 8 Pro -puhelimeen on saatu huomattavasti tarkempi 3168 x 1440 pikselin näyttö. Alhaisemmasta resoluutiostaan huolimatta Xiaomi Mi 10 5G:n näytön laatu on hyvä.

AMOLED-näyttö on kontrastikas, ja sen maksimikirkkaus riittää myös kirkkaassa auringonvalossa. Myös väritarkkuus näyttäisi olevan kunnossa ja esimerkiksi videoiden ja kuvien katselu puhelimelta on miellyttävää.

Näytön alle on asetettu sormenjälkitunnistin, joka tunnistaa sormet kiitettävällä nopeudella. Puhelin tukee myös etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta. Myös se tunnisti kasvot hyvin – ainakin hyvässä valaistuksessa ja  riippumatta siitä, olivatko silmälasit käytössä. Etukameraan perustuva lukitus ei kuitenkaan ole yhtä turvallinen kuin esimerkiksi sormenjälki, salasana tai muut lukitusmenetelmät.

Xiaomi Mi 10 5G:n alareunasta löytyy USB-C-liitin. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole, mutta myyntipakkaus sisältää USB-C-liittimeen sopivan adapterin.

Kaiuttimia puhelimessa on kaksi ja ne tuottavat kohtalaista ääntä esimerkiksi satunnaiseen videoiden katseluun. Ääni kuulostaa hieman purkkimaiselta, kuten monet muutkin puhelimien kaiuttimet. Myöskään bassoäänet eivät toistu kovin komeasti, mikä ei ole varsinainen yllätys.

Xiaomi Mi 10 5G pysyy verkossa hyvin myös esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä, jossa signaali on helppo hukata. Puhelimesta löytyy myös WiFi 6 -tuki, mistä voi olla hyötyä esimerkiksi kotioloissa tai työpaikoilla.

Ohjelmiston puolesta Xiaomi Mi 10 5G tarjoaa Android 10 -käyttöjärjestelmä höystettynä MIUI 11 -käyttöliittymällä. Testijakson aikana puhelimeen saapui päivitys, joka optimoi kameran toimintaa ja päivitti Androidin tietoturva-asetukset huhtikuun tasolle. Puhelin pyyttää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonnut puhelin.

Snapdragon 865:n tuottama teho ja 90 hertsin virkistystaajuudella toimiva näyttö tekevät puhelimen käyttämisestä hyvin sulavaa. Animaatiot toimivat ilman hidastelua ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisinnapit. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin. Oletusasetuksilla puhelimeen asennetut sovellukset asentuvat Huawein käyttämän EMUI-käyttöliittymän tavoin aloitusnäytölle ja sitä seuraaville sivuille.

Tavallisempaa sovellusvalikkoa ei ole oletuksena mahdollista vaihtaa päälle asetuksista, mutta ominaisuutta testataan tällä hetkellä MIUI:n alpha-versiossa ja se on mahdollista asentaa puhelimeen erikseen.

Muuten käyttöliittymä toimii ihan hyvin siinä missä muutkin Android-käyttöliittymät. Oletusteema näyttää hyvältä ja sen muokkaaminen on helppoa. Myös asetusvalikon ryhmittely tuntuu selkeältä. Käyttöliittymän mielekkyys on silti toki aina henkilökohtainen mielipide, joten mikäli mahdollista, kannattaa käyttöliittymää testata etukäteen esimerkiksi myymälöiden esittelylaitteilla.

Yleisesti ottaen Xiaomi Mi 10 5G -puhelimen arkikäyttö on sulavaa. WhatsAppin, sosiaalisen median sovellusten ja selainten käyttö on nopeaa ja saumatonta. Niiden lisäksi Xiaomi Mi 10 5G toimii loistavasti myös pelipuhelimena. Teho ei lopu kesken edes raskaimmissa peleissä ja esimerkiksi monia heikompitehoisempia puhelimia kyykyttävä Asphalt 9: Airborne toimi mallikkaasti. Testipeleistä myös Legends of Runeterra ja PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile toimivat ilman ongelmia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja perusominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto