UUSIMMAT

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

15.05.2020 11:00 | Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Xiaomi Mi 10 5G -puhelimen takapuolelta löytyy yhteensä neljä kameraa, jotka on aseteltu päällekkäin. Näistä kiinnostavin on 108 megapikselin pääkamera, jonka aukko on  f1.7 ja koko 1/1,33 tuumaa. Kennon pikselikoko on 0,8 mikrometriä ja kamerasta löytyy optinen kuvanvakautus.

Pääkameran lisäksi kameravarustukseen kuuluu 13 megapikselin laajakulmakamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Lisäksi puhelimesta löytyvät kahden megapikselin makrokamera ja kahden megapikselin syvyyskamera, joiden aukkoarvot ovat niin ikään f2.4.

Xiaomi Mi 10 5G:n pääkameran laatu on loistava. Kameralla voi ottaa joko pixel-binning-tekniikalla luotuja 25,2 megapikselin kuvia tai aitoja 108 megapikselin kuvia. Pixel-binningin avulla neljä pikseliä yhdistyy yhdeksi, joka lisää kuviin esimerkiksi valoa.

Oletuksena otettavat 25,2 megapikselin kuvat toimivat hyvin. Kuvat ovat tarkkoja sekä yksityiskohtien että väritoiston ja kontrastin puolesta. Hieman hämärämmissä oloissa kannattaa suosia 25,2 megapikselin kuvia, sillä tällöin kuvat ovat valoisampia. Vielä pimeämmissä olosuhteissa kannattaa luottaa yötilaan.

Aidoista 108 megapikselin kuvista on kuitenkin hyötyä varsinkin silloin, jos kuviin haluaa zoomata sisään, sillä puhelimessa ei ole optista zoomia. 108 megapikselin tarkkuuden vuoksi kuviin voi kuitenkin zoomata kohtuullisen pitkälle myös digitaalisesti, ja kuvien laatu pysyy silti hyvänä.

Laajakulmakameralla otetut kuvat ovat kohtalaisia, mutta ne eivät yllä loistavan pääkameran tasolle. Laajakulmakamerasta on kuitenkin hyötyä silloin, kun kuvaa esimerkiksi maisemaa ja kuvaan haluaa mahduttaa enemmän asioita. Varsinkaan hämärässä otetut kuvat eivät pärjää pääkameralle ja myös tavalliset kuvat ovat pääkameraa hieman kehnompia, jos niitä katsoo tarkasti.

Makrokameralle voi kuitenkin olla vaikea keksiä käyttöä ainakaan kovin usein. Makrokameralla voi kyllä ottaa kohtuullisen hienoja kuvia esimerkiksi kukkasista, mutta pääsääntöisesti telekameralle olisi huomattavasti enemmän tarvetta jokapäiväisessä elämässä. Tarkat 108 megapikselin kuvat rajausvaroineen onneksi täyttävät hieman telekameran jättämää aukkoa.

Xiaomi Mi 10 5G kykenee varsin hyvään kuvanlaatuun myös hämärässä, kunhan muistaa käyttää pääkameraa ja erillistä yötilaa.

Xiaomi Mi 10 5G:n 20 megapikselin etukamera ottaa hyviä selfieitä, jotka sopivat hyvin sosiaalisen median käyttöön.

Videokuvan puolesta Xiaomi Mi 10 5G kykenee jopa 8K-tarkkuuteen (7680 x 4320 pikseliä) 30 kuvan sekuntivauhdilla, ja 4K-kuvaa pystyy tallentamaan myös 60 FPS:n nopeudella. Videokuva on hyvälaatuista ja äänet tallentuvat videolle varsin hyvin.

Xiaomi Mi 10 5G edustaa suorituskykynsä puolesta tämän hetken huippuluokkaa. Tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 865 (kahdeksanytiminen, 1 x 2,84 GHz + 3 x 2,4 GHz + 4 x 1,8 GHz) ja puhelimen grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa myytävässä Xiaomi Mi 10 5G:ssä on kahdeksan gigatavua RAM-muistia. UFS 3.0 -tallennustilaa on tarjolla 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei puhelimessa kuitenkaan ole.

Teknisten ominaisuuksien vuoksi Xiaomi Mi 10 5G pärjää hienosti sekä suorituskykytesteissä että käytännön pelaamisessa.

Suorituskykyä mittaavassa Antutu-testissä Xiaomi Mi 10 5G jää täpärästi samalla järjestelmäpiirillä varustetun OnePlus 8 Pro -mallin taakse, mutta peittoaa Kirin 990 5G:llä varustetun Huawein P40 Pron sekä Exynos 990:llä varustetun Samsun Galaxy S20 Ultran selvästi.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBechissä Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro ja Xiaomi Mi 10 5G suoriutuivat varsin tasavertaisesti. Huawei P40 Pro jäi hieman muun testijoukon taakse.

Geekbenchissä OnePlus 8 Pro ja Xiaomi Mi 10 5G ovat jälleen lähellä toisiaan. Galaxy S20 Ultra voittaa kuitenkin pienellä erolla kaksikon yhden ytimen testissä.

Puhelimien yleistä suorituskykyä mittaavassa PCMarkissa Xiaomi Mi 5G jää Galaxy S20 Ultran ja OnePlus 8 Pron taakse, mutta voittaa Huawei P40 Pro -mallin.

Muistien toimintaa testaavassa Androbenchissa Xiaomi Mi 10 5G:n sequential read -nopeus jää testijoukon viimeiseksi ja sequential write -testissä kolmanneksi. Lukunopeuksissa koko kolmikko on varsin lähellä toisiaan.

Geekbenchin akkutestissä 90 hertsin näytöllä varustettu Xiaomi Mi 10 voitti Galaxy S20 Ultran (120hz) yli kaksi kertaa paremmalla tuloksella ja OnePlus 8 Pro -mallin noin kolmanneksen paremmalla tuloksella. Näin ollen Xiaomi Mi 10:n käyttäjien ei tarvitse laskea näytön hertsejä alaspäin, sillä akkua riitää muutenkin hyvin.

Xiaomi Mi 10 5G:n suurikokoinen 4780 milliampeeritunnin akku tukee 30 watin pikalatausta sekä langallisesti että langattomana, mutta langaton laturi täytyy ostaa erikseen. Myös käänteinen langaton lataus onnistuu viiden watin teholla. Akku latautuu ainakin langallisesti täyteen ripeästi ja akku on täynnä noin 1,5 tunnissa.

Akku kestää helposti päivän verran aktiivistakin käyttöä. Vähemmällä käytöllä akusta voi tiristää virtaa kahteenkin päivään.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja perusominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto