Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

15.08.2021 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Puhelimen ottaessa käteen ensimmäisenä huomio kiinnittyy puhelimen ohuuteen, sillä 6,81 millimetrin paksuudellaan se on yksi ohuimmista 5G-puhelimista. Ohuus ei ole kuitenkaan tehnyt puhelimesta heppoisen tai heikon tuntuista, vaan laite tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta. Myöskään puhelimen todella vähäinen 159 gramman paino ei vaikuta negatiivisesti laatutuntumaan.

Sama fiilis jatkuu myös takakuoressa, jonka mattapintainen lasikuori on tyylikäs ja arvokkaan näköinen. Takalasi on Corningin Gorilla Glass 6, joka on todella positiivinen yllätys tässä hintaluokassa. Testiyksilömme musta väri ei ole aivan synkänmusta vaan enemmänkin erittäin tumma mattaharmaa, joka valoon käännellessä taittuu hieman sinertävään päin.

Valitettavasti takakuori on kuitenkin todella herkkä näyttämään rasvaiset sormenjäljet pinnassaan sekä samalla aavistuksen liukas. Onneksi puhelimen mukana tulee silikoninen suojakuori, joka mahdollistaa huomattavasti paremman otteen puhelimesta.

Puhelimen muoviset reunat voivat ehkä hieman latistaa laatutuntumaa, mutta ei missään nimessä pilaa sitä. Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsevat äänenvoimakkuusnapit sekä virtanäppäin, joka toimii myös sormenjälkilukijana.

Virtanäppäin kohoaa pienoisesti reunasta, jonka ansiosta sen löytäminen tunnustelemalla löytyy helposti. Se on myös asetettu sopivalle korkeudelle, noin vähän yli puhelimen puolen välin.

Mitään moitittavaa puhelimen sormenjälkilukijasta on vaikea keksiä, sillä toiminta on ripeää ja luotettavaa. Vaikka joku voisi tässä hintaluokassa vaatia jo näytönalaista sormenjälkilukijaa, ei kuitenkaan sellaista jää kaipaamaan. Näytön lukituksen voi myös avata kasvojentunnistuksella.

Puhelimen vasen kylki on jätetty täysin sileäksi, koska kaikki liitännät ja luukut sijaitsevat joko puhelimen ylä- tai alakulmassa. Puhelimen yläkulmassa sijaitsevat mikrofoni sekä infrapunalähetin, kun taas alakulmassa sijaitsevat USB-C-liitäntä, SIM-korttipaikka, kaiutin sekä mikrofoni. Valitettavasti 3,5mm -audioliitäntää puhelimessa ei ole.

Vaikka kamerakyhmyn avulla laite on helposti tunnistettavissa Xiaomi Mi 11 -puhelinperheen jäseneksi sekä se on nykymittapuun mukaan jopa kohtalaisen siedettävän kokoinen, ei useatasoinen kamerajärjestelmä ole muotoutunut omaa silmää miellyttäväksi. Nämä ovat kuitenkin makuasioita.

Puhelimen etupuolta koristaa 6,55 tuuman AMOLED-näyttö, jonka resoluutio on Full HD+ -tasoa eli 1080 x 2400 pikseliä. Näytön kuvasuhde on 20:9, ja näyttö on myös takakuoresta tuttua Gorilla Glass 6:sta. Näyttö täyttääkin kiitettävästi lähes koko etupuolen, vaikkakin pienet reunukset erityisesti puhelimen ylä- ja alakulmaan jäävätkin.

Mittaustilanteessa kuvatilaksi valittiin ”Alkuperäinen väri”, sillä automaattiasetuksella kuvan yleissävy eri värilämpötila kääntyy sinertäväksi (7500 kelviniä). Kirkkaassa valaistuksessa näytön automaattinen kirkkaudensäätö kykenee kompensoimaan maksimissaan 820 kandelalla neliömetrille, mikä auttaa luettavuutta ulkona. Vaikka huippumalleista jäädäänkin, on valontuotto hintaan suhteutettuna mainiolla tolalla. Yhdistettynä näyttötekniikan kykyyn sammuttaa yksittäisiä kuvapisteitä, on tuloksena vaikuttavan syvä kontrasti.

Sama pätee väritoistoon. Niin sRGB-väriavaruutta käyttävillä valokuvilla, videoilla kuin laajasävyisillä HDR-videoilla (dci-p3) väritoisto seuraa käytettävää normia säntillisesti. Varsinainen kuvanlaadullinen puute liittyy sRGB-kuvien värilämpötilaan: tummat sävyt punertavat poikkeuksellisen paljon. Kaiken kaikkiaan Xiaomin oled-näytön suorituskyky hätyyttelee kalliimpia malleja.

Monien kilpailijoiden tavoin näytön virkistystaajuus yltää parhaimmillaan jopa 90 hertsiin. Asetuksista on kuitenkin mahdollista rajoittaa näytön päivittymään vain 60 kertaa sekunnissa, jolloin akunkesto mahdollisesti paranee.

Kuitenkin 90 hertsin virkistystaajuus tekee puhelimen käytöstä huomattavasti mukavampaa eikä puhelimen suorituskyky jää tästä kiinni, joten suosittelen vahvasti käyttämään 90 hertsin tilaa.

Puhelin on kuitenkin kiitettävästi varusteltu. Puhelimessa on muun muassa stereokaiuttimet, vaikkakin äänenlaadussa olisikin paljon paranneltavaa sillä ääni on todella ontto ja eloton. Näiden lisäksi tarjolla on kuitenkin muistikorttipaikka sekä jo aiemmin mainittu infrapunalähetin. Kaipaamaan jäämme langatonta latausta sekä kilpailijoilla yleistyvää IP-suojaluokitusta.

Kuten jo puhelimen nimikin sanoo niin kyseessä on 5G-puhelin, joten puhelinta käytettiin lähes jatkuvasti Elisan 5G-verkossa pääkaupunkiseudun alueella. Puhelin toimikin verkossa vakaasti eikä mitään häiriöitä tai sattumia sattunut matkan varrelle. Latausnopeudet huitelivat noin 800-900 megabittiä sekunnissa, ja lähetysnopeus oli parhaimmillaan 60-70 megabitin sekunnissa.

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi Mi 11 Lite 5G:ssä on Android 11, jonka päällä on Xiaomin oma MIUI-käyttöliittymä. MIUI:n versionumero oli testin aikana 12.5.3. Android tietoturvapäivitykset olivat elokuun alkupuolella kesäkuun päivityksen tasolla.

MIUI-käyttöliittymään on parempi tutustua etukäteen ennen ostopäätöstä, sillä se eroaa paljon niin sanotusti puhtaasta Android-kokemuksesta. MIUI:n lähes loputtomat säätömahdollisuudet tuntuvat yksinkertaiseen käyttöliittymään tottuneelle lähinnä pohjattomalta kaivolta. Kolikon kääntöpuolena on käyttöliittymän muokkaaminen juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa.

Mi 11 Lite 5G:n ongelmana on jo muistakin Xiaomin puhelimesta tuttu päivityslupauksen puute. Tämä on iso puute aikana, jolloin kilpailijat kuten Samsung pystyy lupaamaan jopa kolme suurta Android-järjestelmäpäivitystä. Jotakin osviittaa tietoturvapäivityksien saatavuudesta antaa kuitenkin puhelimen Android Enterprise Recommended -sertifikaatti.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto