Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

15.08.2021 10:00 Samuli Herttua, näyttömittaukset Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Mi 11 Lite 5G:n kamerakokoonpano koostuu kolmesta eri kamerasta. Pääkamerana toimii 64 megapikselin kenno, jonka aukkoarvo on f1.8. Pääkamera joutuu tukeutumaan pelkästään digitaaliseen kuvanvakauteen, sillä optista kuvanvakainta siinä ei ole. Pääkameran lisäksi mukana on kahdeksan megapikselin ultralaajakuvakenno f2.2 -aukolla sekä viiden megapikselin makrokamera. Puhelimen etupuolella on vielä 20 megapikselin etukamera, joka on sijoitettuna näytön vasempaan yläkulmaan omaan koloonsa.

Kuten lähes kaikissa muissakin megapikselihirviöissä, myös Mi 11 Lite 5G:n pääkamera tallentaa vakiona kuvat 16 megapikselin tarkkuudella, jolloin neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Kuvausasetuksista on kuitenkin mahdollista valita täyden 64 megapikselin kuvaustila.

Pääkamera yllättää todella positiivisesti erityisesti omassa hintaluokassaan, sillä tallennetut kuvat ovat lähes poikkeuksetta todella laadukkaita.

Vaikka kamera ajoittain ampuukin värit ehkä hieman yli, on yksityiskohdat sekä tarkkuus kiitettävällä tasolla. Valon vähentyessäkin kamera kykenee kiitettävästi hallitsemaan kuvien dynamiikan sekä säilyttämään kohinan sillä tasolla, ettei se häiritse liiaksi kuvissa. Laadukkaiden kuvien tallentaminen hämärässä vaatii kuitenkin astetta vakaampaa kättä optisen kuvanvakaajan puuttuessa.

Vakiokuvaustilassa moni voi hämmästyä, sillä puhelin tarjoaa kaksinkertaisen zoomin mahdollisuutta, vaikka optista telekameraa ei puhelimessa olekaan. Tässä tilassa puhelin vain digitaalisesti zoomaa kaksinkertaisesti käyttäen hyväkseen 64 megapikselin pääkameraa.

Kuten arvata saattaa, ultralaajakulman tarina onkin hieman toisenlainen. Ultralaajakulmakuvissa laatu heittelee pääkameraa useammin, ja kuvat ovat useasti tummempia. Myös terävyys on huomattavasti pääkameraa heikompi, erityisesti reunoilta. Kuitenkin väittäisin ultralaajakulman laadun riittävän useammille kuvaajille, sillä täysin käyttökelvoton se ei ole.

Kolmantena kamerana puhelimessa ei ole aivan tavanomainen turha makrokamera, sillä sen viiden megapikselin tarkkuus sekä 3-7 senttimetrin tarkennusetäisyys mahdollistaa hyvien makrokuvien ottamisen sitä harrastaville. Vaikka moni olisikin toivonut tilalle oikeaa telekameraa, on toteutus kuitenkin yllättävänkin kelvollinen.

Kamerasovelluksessa on useita erilaisia kuvaustiloja, kuten ammattilaishenkinen Pro-tila joka mahdollistaa kuvien tallentamisen RAW-muodossa. Tarjolla on myös videon tallentamista hidastettuna tai nopeutettuna, tai panoraamakuvien tai muotokuvien tallentamista.

Videokuvaa pääkamera voi tallentaa neljällä eri laadulla: 720p/30fps, 1080p/30fps, 1080p/60fps tai 4K/30fps. Ultralaajakulmakameran valitessa laatu putoaa automaattisesti 1080/30fps -tasolle. Makrokameralla pystytään tallentamaan vain 1080/30fps tai 720p/30fps -laadulla.

Erityisesti pääkameran videon laatu on kiitettävää ja yllättävän vakaata, vaikkakin optista kuvanvakaajaa ei ole. Pienoinen lapsuus kuitenkin kameraohjelmistosta löytyy, sillä jostain syystä kamerasovellus ei tuntunut haluavan säilyttää videolaadun tallentamista 4K-tasolla, vaan aina kameran uudelleen käynnistäessä laatu oli pudonnut Full HD -tasolle. Enemmän videokuvauksesta kiinnostuneille Mi 11 Lite 5G tarjoaa myös erilaisia elokuvatehosteita, kuten hidasta suljinta tai yöintervallia.

Ehkä puhelimen yksi mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on sen järjestelmäpiiri, joka on Qualcommin Snapdragon 780G. Kyseessä on edelleen kohtuullisen harvinainen tapaus, sillä kovin moni muu valmistaja ei ole kyseistä piiriä tähänkään päivään mennessä vielä käyttänyt. Se onkin seuraaja SD765/765G -piirille, joka erityisesti viime vuonna tuntui hallitsevan useammankin keskihintaluokan puhelimen sisusta.

Erityisesti paperilla uuden järjestelmäpiirin tiedot kuulostavat herkullisilta: se on valmistettu viiden nanometrin prosessilla kuten uusimpien huippupuhelinten järjestelmäpiirinä toimiva Snapdragon 888. Uusi Snapdragon 780G koostuu kahdeksasta Kryo 670 -brändätystä ytimestä, joista yksi toimii 2,4 gigahertsin kellotaajuudella, kolme 2,2 gigahertsin kellotaajuudella sekä loput neljä 1,9 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkapuolen hoitaa Adreno 642. Qualcomm itse lupaa jopa 40 prosenttia parempaa CPU-suorituskykyä edelliseen järjestelmäpiiriin verrattuna.

Koska jo useamman puhelimen kohdalla joka sisälsi SD765/765G:n tuli todettua että suorituskykyä on riittävästi, lyö uusi SD780G vielä isompaa vaihdetta silmään. Puhelimen testiaikana puhelin ei tökkinyt, jäätyillyt tai osoittanut minkään tapaista oireilua suorituskyvyn puutteesta, vaan kaikki toimi sulavasti kuten kuuluukin.

Koska kyseessä on kohtuullisen harvinainen suoritin, sekä kevään ja kesän aikana kilpailijoita on pompsahtanut samaan hintapisteeseen, onkin mielenkiintoista vertailla miten Mi 11 Lite 5G pärjää suorituskykymittauksissa.

Verrokeiksi tällä kertaa osuvat keväällä julkaistu Samsung Galaxy A52 5G, joka 400 euron suositushinnallaan osuu täsmälleen samaan hintakategoriaan kuin Mi 11 Lite 5G. Järjestelmäpiirinä Galaxy A52 5G:ssä on kuitenkin aavistuksen heikompi Snapdragon 750G. Myös toisessa verrokissa OnePlus Nord CE:ssä on täsmälleen sama järjestelmäpiiri, mutta 299 euron lähtöhinnallaan se on verrokkijoukon halvin. Verrokkijoukon kiinnostavin ja tuorein kilpailija on OnePlussan uusin Nord 2, joka muista poiketen ei ole varustettu Qualcommin piirillä vaan sisällä on MediaTekin 1200 AI -järjestelmäpiiri.

Ensisijaisesti graafista suorituskykyä mittaavat GFXBench- ja 3DMark -testit kertovat kohtuullisen selkeää kieltä suorituskyvystä. OnePlus Nord 2 5G vetää tässä selkeästi pisimmän korren, mutta yhtä selvä kakkonen on Xiaomi Mi Lite 11 5G. OnePlus Nord CE 5G ja Samsung Galaxy A52 5G suoriutuvat kohtuullisen tasatahtiin, mutta jälkimmäisestä ei ole vertailukelpoista tulosta 3DMark-testistä.

Yleistä suorituskykyä mittaavat Antutu, Geekbench ja PCMark -testit tuovat mukanaan hieman keskenään erilaisia järjestyksiä, mutta kärkikaksikko on selvä: Mi 11 Lite 5G ja Nord 2 5G. Testeissä OnePlus Nord 2 5G vie kärkipaikan Antutussa, mutta Xiaomi on ykkönen niin Geekbench- kuin PCMark Work 3.0 -testeissä. OnePlus Nord CE ja Samsung ottelevat tasapäisesti jumbosijasta niissä testiosioissa, joissa molemmista on vertailukelpoiset tulokset.

Muistin nopeutta testaava Androbench on jälleen OnePlus Nord 2 5G -mallin heiniä, ja muut suorituvat käytännössä tasatahtiin.

Puhelin sen kun jatkaa loistoaan, sillä myös akunkeston puolella on vaikea keksiä suurta moitittavaa. Puhelimen 4250 milliampeeritunnin akku voi kuulostaa paperilla nykypäivänä hieman heikohkolta kun kilpailijat nokittelevat jo 5000 milliampeeritunnin akuilla, mutta Mi 11 Lite 5G jaksaa helposti pyöriä päivän ja jos toisenkin.

Akkukestotestissä Xiaomi pärjää ihan hyvin, mutta OnePlus Nord 2 5G ja Samsung A52 5G ovat selvästi sitä edellä.

Ja vaikka Mi 11 Liten laturin 33 watin teho ei enää olekaan hintaluokassaan sieltä tehokkaimmasta päästä, tarjoaa se silti kiitettävän nopeaa lataustehoa ladatessaan puhelimen tyhjästä täyteen noin reilussa tunnissa, ja puolessa tunnissa virtaa saatiin puhelimeen noin reilut 60 prosenttia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto