Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

06.07.2021 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Vaikka Redmi Note 10:n runko onkin valmistettu kokonaan muovista, on laatutuntuma onnistuttu säilyttämään hyvänä. Edellismallista poiketen takakuori ei jatku reunojen yli, vaan takakuori on selvästi omana osanaan. Sen alapäässä sijaitsevat Redmin logo ja tekstit on käännetty nyt vaakatasoon.

Myös karheasta pinnoitteesta on luovuttu ja siirrytty takaisin hieman liukkaampaan, lasikuorta jäljittelevään takakuoreen. Takakuoreen on kuitenkin saatu tyylikkyyttä liukuväriefektillä, joka myös tuo mieleen lasikuoren heijastukset. Uusi takakuori kuitenkin paljastaa ikävästi rasvaiset sormenjäljet. Puhelimen mukana tulee kuitenkin silikoninen suojakuori, jonka ansiosta puhelimesta saa hyvän otteen sekä se voi hieman suojata puhelinta mahdollisen onnettomuuden sattuessa.

Lähes kaikki näppäimet ovat pysyneet ennallaan. Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsevat sekä äänenvoimakkuusnapit sekä virtapainike, johon on yhdistettynä sormenjälkilukija. Tuntuma sormenjälkilukijassa on huomattavasti laadukkaampi kuin edellisessä mallissa, eikä täten enää suurta moitittavaa sormenjälkilukijasta löydy. Sen toiminta on ripeää sekä tasaisen varmaa. Ainoastaan pienikätiselle sormenjälkilukijan paikka saattaa olla aavistuksen liian korkealla, sekä myös vasenkätiselle lukijan paikka saattaa olla hieman hankala. Näytön lukituksen voi kuitenkin avata myös kasvojentunnistuksella.

Vasemmalla kyljellä sijaitsee vain sim-korttipaikka. Puhelimen pohjassa on ainoastaan mikrofoni, kaiutin sekä USB-C-liitäntä. 3,5 mm -audioliitäntä on saanut siirtyä puhelimen yläkulmaan, jossa sijaitsee myös infrapunalähetin.

Puhelimen takapuolella merkittävin muutos on tapahtunut kamerakyhmyssä, joka on nyt siirtynyt puhelimen vasempaan yläkulmaan ja on toteutukseltaan laatikkomainen. Vaikka toteutus onkin jo tuttu lähes jokaisesta markkinoilla olevasta älypuhelimesta, on se silti mielestäni ratkaisuna tyylikäs. Kamerakyhmy tulee ulos takakuoresta hyvin maltillisesti, mutta silti aiheuttaa pöydällä puhelimen pientä keinumista ilman kuorta.

Näytön koko on aavistuksen pienentynyt tasan 6,5 tuumaan, mutta kuvasuhde on tällä kertaa 20:9. Resoluutio on Full HD+ tasoa eli tarkalleen 1080 x 2400 pikseliä, ja näyttötekniikkana on säilynyt LCD. Jostain syystä näyttö on tällä kertaa vain Gorilla Glass 3 -tason lasia, kun 9T:ssä käytössä oli Gorilla Glass 5 -tason lasia. Myös etukamera on nyt siirtynyt keskelle näytön yläkulmaa. Näyttöä ympäröi pienet reunukset, ja näytön alle jää suurempi ”leuka”. Nämä eivät kuitenkaan ole suurimmasta päästä, eikä täten pilaa laatuvaikutelmaa.

Suurin muutos on kuitenkin näytön virkistystaajuudessa, joka yltää parhaimmillaan jopa 90 hertsiin. Käytännössä puhelin säätää virkistystaajuutta 30 ja 90 hertsin väliltä. Asetuksista voi kuitenkin laittaa näytön tyytymään vain 60 hertsin virkistystaajuuteen, jos esimerkiksi haetaan pidempää toiminta-aikaa. Myös 60 hertsin valitseminen voi olla järkevää muistakin syistä, mutta palataan niihin suorituskyvystä puhuttaessa.

Näyttö on karkeasti sanottuna kelvollinen. Mihinkään huippusuorituksiin se ei kykene, kuten varmasti moni voi jo arvata puhelimen hinnasta. Erityisesti kirkkaina aurinkoisina päivinä näyttöön kaipaisi enemmän kirkkautta sekä katselukulmat eivät ole näytössä erityisen hyvät. Se kuitenkin hoitaa hommansa riittävän hyvin.

Pientä takapakkia on otettu äänentoiston osalta, sillä jostain syystä stereokaiuttimista on luovuttu ja ääni toistuukin vain pohjassa sijaitsevan kaiuttimen kautta. Äänenlaatu kaiuttimesta on kohtalainen mutta ei kehuttava. Suurempaa audioelämystä hakevan kannattaa hyödyntää puhelimen 3,5 mm -audioliitäntää.

Tässä hintaluokassa ominaisuudet ovat karsittu aika minimiin, ja niin on myös Note 10:n tapauksessa. Tarjolla on kuitenkin kahdelle 5G-simkortille paikat, joista toista voi hyödyntää muistikorttipaikkana tarvittaessa. Langatonta latausta tai IP-suojaluokitusta puhelimessa ei ole.

Sen sijaan 5G-yhteyksien löytyminen tässä hintaluokassa on kova suoritus, sillä vielä reilu vuosi sitten 5G-yhteydet olivat lähinnä vain lippulaivapuhelimien etuoikeus. Puhelinta käytettiin lähes poikkeuksetta 5G-yhteydellä, poislukien ajat kotona WLAN-verkon ääressä.  Mitään hidasteluja tai ongelmia yhteyden kanssa ei havaittu, ja puhelin pääsikin Vantaalla kiitettäviin nopeuksiin. Parhaimmillaan latausnopeudeksi mitattiin noin 900 megabittiä sekunnissa, ja lähetysnopeudeksi noin 50 megabittiä sekunnissa.

Ohjelmistona Redmi Note 10 tulee tämän hetken uusimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä on Xiaomin oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Hieman yllättäen Note 9T:n on tarjolla hieman uudempi versio MIUI:sta, joka ei testin aikana tullut päivitettäväksi Note 10:n. Android tietoturvapäivitykset olivat kesäkuun loppupuolella toukokuun päivityksen tasolla.

Suurin kysymysmerkki on puhelimen päivitysten tulevaisuus. Xiaomi ei ole antanut suoraa vastausta siihen, kuinka pitkään he tukevat puhelimen ohjelmiston ja tietoturvan päivittämistä.

MIUI -käyttöliittymää on hyvä kokeilla ennen ostopäätöstä, sillä se jakaa varmasti mielipiteitä. Sen helppo muokattavuus auttaa varmasti jokaista muokkaamaan käyttöliittymästä omannäköisensä, mutta henkilökohtaisesti en ole sen suurin ystävä. Itse olen yksinkertaisten käyttöliittymien ystävä, jonka takia MIUI:n säätömahdollisuudet tuntuvat itselle lähes pohjattomalta kaivolta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto