Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

06.07.2021 20:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Redmi Note 10:n tapauksessa ei ole lähdetty tekemään muutoksia takakameroihin, sillä takana sijaitsevat identtiset kolmoiskamerat kuin Note 9T:ssä. Pääkamerassa on siis 48 megapikselin kenno, ja aukkoarvo on f1.8. Optista kuvanvakaajaa kamerassa ei ole. Pääkameran kaveriksi on lätkäisty vielä kahden megapikselin syvyyskamera ja toinen kahden megapikselin makrokamera. 48 megapikselin pääkamera tallentaa kuvat vakiona 12 megapikselin resoluutiolla. Etukameran virkaa toimittaa kahdeksan megapikselin kenno.

Pääkamera suoriutuu kirkkaassa päivänvalossa hyvin. Yksityiskohdat tallentuvat tarkasti sekä värit osuvat kohdalleen. Ainoastaan vastavaloon kuvatessa kamera kyykkää todella pahasti ja värit menevätkin pieleen. Myös hämärän koittaessa kamera alkaa näyttää heikkoutensa, ja kuviin ilmestyy runsaasti kohinaa sekä pehmeyttä.

Puhelimessa on myös erilaisia kuvaustiloja, kuten muotokuvatila, jossa hyödynnetään syvyyskameraa, sekä ammattilaisille tarkoitettu Pro-tila, joka tarjoaa suuremmat säätömahdollisuudet. Jostain syystä Note 10:ssä kuvia ei voi tallentaa RAW-tilassa, kun taas Note 9T siihen kykenee. Tästä voi myös mahdollisesti syyttää Note 10:n vanhempaa ohjelmistoa.

Takapakkia on otettu myös videokuvan tarkkuudessa, sillä tällä kertaa videot ovat mahdollista kuvata vain 1080p -tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntinopeudella. Edellismalli Note 9T kykenee tallentamaan videota jopa 4K-tarkkuudella, joka asettaa Note 10:n hieman hämmentävään asemaan.

Osasyyllinen saattaa olla Redmi Note10:ssa käytetty järjestelmäpiiri. Kyseessä on MediaTekin kahdeksanytiminen Dimensity 700 -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu seitsemän nanometrin prosessilla. Se koostuu kahdesta 2,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-A76 -ytimestä ja kuudesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Mali-G57 MC2.

Kyseinen suoritin tuntuukin olevan suurin pullonkaula puhelimessa. Kevyelle puhelimen käyttäjälle suoritin tuskin aiheuttaa suuria ongelmia: sovellukset toimivat suurimman osan ajasta jouhevasti, akku kestää pitkään ja niin edelleen. Jos kuitenkin asennat puhelimeesi paljon sovelluksia ja koet olevasi jonkin asteen tehokäyttäjä, alkaa tulemaan ongelmia vastaan.

Kukaan tuskin odottaa 250 euron puhelimelta kovinkaan kummoista huippusuorituskykyä, ja sekin tietenkin pitää myös paikkaansa Note 10:n tapauksessa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin aivan arkisten askareiden suorittamiseen tarvittava suorituskyky, joka pilaa lähes käyttökokemuksen kokonaan. Voimmekin siis palata jo aikaisemmin mainittuun 90 hertsin näyttöön ja sen tuottamiin ongelmiin.

Koska kyseessä ei ole mikään huippujärjestelmäpiiri, joutuu se työskentelemään erityisen raskaasti suuremman virkistystaajuuden eteen. Ja koska näytössä on adaptiivinen virkistystaajuus, se voi pudottaa virkistystaajuuden jopa 30 hertsiin, joka tekee käytöstä todella tahmaisen ja hitaan tuntuista. Tämä tapahtui lähes kerran päivässä puhelimen lukituksen avattaessa, ja hitautta kesti muutaman minuutin. Jo tässä ajassa käyttökokemukseen kerkesi tulla iso kolhu, eikä puhelimen käyttö tuntunut enää mukavalta. Mainittakoon, että oma puhelimen käyttöni on kohtalaisen raskasta, joten jokainen miettikööt omia käyttötarpeitaan.

Lisää hämmennystä soppaan aiheuttaa taas vertailu edelliseen Note 9T:n, jossa järjestelmäpiirinä on hieman suorituskykyisempi Dimensity 800U jonka suorituskyky oli aivan riittävä kyseiseen puhelimeen ja hintaluokkaan. Toiseksi verrokiksi otettiin vain hieman kalliimpi OnePlus Nord CE 5G (edullisimmillaan 299 euroa), jossa käytetään Snapdragon 750G -mobiilialustaa. Suorituskykymittaukset kertovat myös osakseen samaa tarinaa.

Yleistä ja graafista suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja Geekbench-testeissä Redmi Note 10 5G jää jälkeen kummastakin verrokista – Antutussa ero on varsin pieni, mutta Geegbenchin kohdalla useampaa ydintä käytettäessä ero venähtää jo selkeäksi.

PCmark oli testeistä ainoa, jossa uusin malli onnistui juuri ja juuri lyömään Note 9T:n joskin vain hiuksenhienolla erolla. OnePlus jää hieman yllättäen jälkeen tässä testissä.

Redmi Note 10 ei suostunut ajamaan 3DMark- tai GFXBench -testejä, joten niiden osalta ei tuloksia ole saatavilla.

Myöskään muistin nopedessa Note 10 5G ei loista, mutta toisaalta ei jää pahasti jälkeenkään.

 

Yksi puhelimen parhaista puolista on kuitenkin sen akunkesto. Sen 5000 milliampeeritunnin akku pyörittää kevyellä käytöllä helposti jopa muutaman vuorokauden, mutta tehokäytössä akunkesto putoaa reilun yhden päivän puolelle. Samaa kertoo myös Geekbench-akkutesti, jossa Redmi-mallit loistavat yli 20 tunnin kestollaan.

Mukana paketissa tulee Xiaomin 22,5 watin laturi, mutta puhelin kykenee lataamaan vain 18 watin teholla. Kyseisellä laturilla puhelimen tyhjä akku latautuu tunnissa noin 65 prosenttiin ja täyteen noin kahdessa tunnissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat