Uusimmat

Olemus ja käyttö

02.11.2021 20:00 Aleksi Herttua

Olemus ja käyttö

Apple iPhone 13 -puhelin jatkaa viime mallin suunnittelulinjaa.

Puhelimen nurkat ovat pyöristetyt, mutta reunat suorakulmaiset. Takaosa koostuu lasista, joka kerää aika lailla sormenjälkiä. Runko itsessään on tuttuun tapaan alumiinia. Etupuolen näytön Ceramic Shield -lasin kestävyyden kerrotaan olevan ennallaan. Kaiken kaikkiaan viimeistely näyttää ja tuntuu laadukkaalta, mistä Apple tunnetaan.

Painoa on tullut kymmenisen grammaa lisää verrattuna edelliseen malliin, nyt sitä on siis 174 grammaa. Upotusta puhelin kestää väitetysti kuuden metrin makeaan veteen puoleksi tunniksi (IP68).

Etukameran ja kasvojentunnistusta avittavien antureiden viemä näyttölovi on hieman iPhone 12 -mallin vastaavaa pienempi, mutta selvästi kookkaampi verrattuna Android-puhelimiin. Ratkaisu näyttää jo hieman ikääntyneeltä.

Kummallakin reunalla sijaitsevat tutun jämäkät painikkeet. Vasemman kyljen äänenvoimakkuussäätimien ohessa on liukukytkin, jolla puhelimen asetetaan hiljaiseen tilaan. Oikean kyljen sivupainike herättää ja lukitsee näytön.

Laitteen 6,1-tuumainen näyttö käyttää tuttua oled-tekniikkaa. Tarkkuus yltää 1170 x 2532 kuvapikselin (460 ppi) erotteluun, joka on sama kuin viime vuonna. Valmistajan mukaan kuitenkin maksimikirkkautta on saatu nostettua aiemmasta. Mittasimme näytön valontuotoksi 850 ja 1200 kandelaa neliömetrille, riippuen toistetaanko SDR- vai HDR-materiaalia. Luettavuus ulkosalla on näin hyvällä tolalla, joskin oled-näytön heijastava pinta laskee käytännön kontrastia.

Väritoisto seuraa mallikkaasti normia. Ainoastaan ympäröivän valaistuksen huomioiva True Tone -asetus tiputtaa värilämpötilan usein roimasti lämpimän puolelle.

Suorituskykyisen näytön ainut varsinainen puute on sen 60 hertsin virkistystaajuus. Pro-mallissa näytön kuvasisältö päivitetään nopeimmillaan 120 kertaa sekunnissa, mikä heijastuu sulavana käyttönä valikoissa ja tuetuissa sovelluksissa. Se kuinka paljon ominaisuudelle laskee painoarvoa, jää ostajan kontolle. Harmillisesta puutteesta on silti kyse muuten hyvässä näytössä, sillä Android-puhelimissa yli 60 hertsin virkistystaajuus on arkipäivää jo keskihintaisista puhelimista ylöspäin.

Multimediakäyttöä tehostavat äänenlaadultaan kärkikastia edustavat stereokaiuttimet älypuhelimessa. Suhteellisen tasapainoisessa äänessä on matalampiakin taajuuksia. Netflixistä leffatunnelmaa kohottaa entisestään tuki Dolby Vision -HDR-formaatille.

Puhelimessa on esiasennettuna uusin iOs 15 -käyttöjärjestelmä. Yleisesti ulkoasu on pysynyt ennallaan, mutta ehostuksia näkyy esimerkiksi Safari-selaimessa ja Sää-sovelluksessa. Ilmoitusten näkyvyyttä on parannettu, mutta informaatiotulvaa saa hillittyä muokattavilla tiloilla, jotka suodattavat ilmoituksia ja viestejä halutulla tavalla esimerkiksi yötä vasten tai työskennellessä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto