UUSIMMAT

Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6

30.10.2012 11:57 |

Paljon uutta tarjonneen iPhone 4:n jälkeen iPhone 4S:n julkaisu syksyllä 2011 jätti monet kylmäksi ja etenkin iPhone 4:n omistajat jäivät odottamaan uutta mullistavaa kuudennen sukupolven iPhonea. Kun iPhone 5 julkaistiin syyskuun puolivälissä, sai se osakseen jälleen runsaasti kritiikkiä. Siitä huolimatta uutuus rikkoi ensimmäisenä myyntiviikonloppunaan aiempien iPhone-mallien myyntiennätykset. Ilmassa tuoksuu selkeä ristiriita, joten otimme mielenkiinnolla tuoreen iPhonen testattavaksi.

Apple päätti lähes kuukauden viivyttelyn jälkeen olla toimittamatta testikappaletta TaskuMurolle (kuten myös muulle suomalaiselle lehdistölle), mutta onneksi saimme testilaitteen käyttöömme DNA:n kautta. Vaikka iPhone 5 on ollut Suomessa myynnissä jo kuukauden päivät, on saatavuus edelleen erittäin heikkoa suuren kysynnän ja kuoriongelmista johtuvan valmistusprosessin hidastumisen vuoksi. Applen verkkokauppa ilmoittaa artikkelin julkaisuhetkellä kaikkien iPhone 5 -versioiden toimitusajaksi 3-4 viikkoa. iPhone 5:n suositushinnat ovat Suomessa 699, 799 ja 919 euroa 16, 32 ja 64 gigatavun malleille, joten kyseessä on tämän hetken kallein älypuhelin Suomen markkinoilla. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valko-hopea.

Tässä testiartikkelissa on tarkoituksena tutustua iPhone 5:n ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin, kameran kuvanlaatuun sekä iOS-käyttöjärjestelmän tuoreeseen kuutosversioon.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

iPhone 5 toimitetaan Applelle tyypilliseen tapaan minimalistisesti kuvitetussa pakkauksessa, jonka kantta koristaa värillinen sivuprofiilikuva sisältä löytyvästä puhelimesta. Ainoat merkinnät mattapintaisessa pakkauksessa ovat kiiltävän mustat omenalogot päädyissä sekä ”iPhone 5”-tekstit kyljissä. Ilmeisesti Apple luottaa tuotteen myyvän itse itsensä, sillä edes pakkauksen pohjasta ei löydy listausta puhelimen ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen lisäksi pikaohje suomeksi ja ruotsiksi, takuuehdot, kaksi valkoista omenalogotarraa, SIM-kelkan irrotustyökalu, verkkovirtalaturi, Lightning-USB-kaapeli sekä uudet Apple EarPod -nappikuulokkeet, joita tosin ei TaskuMuron testikappaleen jostain syystä mukana tullut.

iPhone 5 kuuluu ensimmäiseen ryhmään Applen tuotteita, joissa käytetään uutta yhdeksänpinnistä Lightning-liitäntää. Kyseessä on korvaaja Applen pitkään käyttämälle vuonna 2001 julkaistulle 30-pinniselle Dock-liitännälle. Uusi Lightning-liitäntä on kokonaan digitaalinen ja hyödyntää tiedonsiirrossa ja lataamisessa USB 2.0 -tekniikkaa. Liitin on suunniteltu niin, että sen voi kytkeä kummin päin tahansa ja sen käytettävyys onkin erittäin sujuvaa. Liittimen saakin tökättyä puhelimeen katsomatta ilman haparointia.

Valitettavasti Lightning ei vain ole yhteensopiva micro-USB-standardin kanssa, eikä myöskään Applen aikaisemman Dock-liitännän kanssa, joka on ikävää aiemmin hankittujen Applen lisälaitteiden sekä yleisen yhteensopivuuden kannalta. Apple tosin tarjoaa tarkoitukseen adaptereita 19 (micro-USB) ja 29 euron (30 pin) hintaan, mutta sellainen on toimiva ratkaisu lähinnä johdon päässä käytettynä.

 

Ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Uuden iPhone 5:n tunnistaa heti ensisilmäyksellä iPhoneksi – muotoilu on selvää evoluutiota edellisen sukupolven mallista. Muotokieli on pysynyt hyvin samana – lähinnä vain värit ovat hieman muuttuneet ja yleinen olemus hoikistunut. Vaikka alaa seuraava huomaakin heti eroavaisuudet, ei tusinakäyttäjä todennäköisesti huomaisi eroa uuden ja vanhan mallin välillä.

iPhone 5 tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta ja arvokkaalta laitteelta, kiitos lasilla täydennetyn yksiosaisen alumiinikuorirakenteen. Osien sovitus on ensiluokkaista ja puhelin ei natise tai taivu väännettäessä. Takakuoren osalta Apple on päättänyt luopua lasista ja täten myös suurin osa takakuoresta on alumiinia. Puhelimen etupuoli on sen sijaan tuttuun tapaan kauttaaltaan lasia. Reunojen muotoilu on teollisen kulmikasta, mutta kulmat eivät siitä huolimatta tunnu epämukavilta kädessä. Runsaalla alumiinin käytöllä on myös heikkoutensa – puhelin on kuivissa käsissä melkoisen liukas ja kylmissä olosuhteissa myös tuntuu lähes jääkimpaleelta.

Kun iPhone 5:n ottaa käteen, kiinnittää ensimmäisenä huomiota sen poikkeukselliseen keveyteen. Kaikki uudistukset huomioiden Apple on onnistunut tekemään puhelimestaan hämmästyttävän kevyen – vain 112 grammaa, joka on 20 % vähemmän kuin iPhone 4S. iPhone 5:n ulkomitat ovat 124 x 59 x 7,6 mm, joten se on edeltäjäänsä vajaan sentin pidempi ja selvästi ohuempi. Applen tavoitteena on ollut hyvä yhden käden käytettävyys ja siinä se onkin onnistunut hyvin.

Rautatasolla iPhone 5:n suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet näytön, järjestelmäpiirin ja verkkoyhteyksien osalta. Näytön koko on kasvanut neljään tuumaan ja sen tarkkuus on 640×1136 pikseliä. Sisällä sykkii Applen uusi A6-järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta Applen itse kehittämästä ARMv7-arkkitehtuuriin perustuvasta prosessoriytimestä (raportoitu max. 1,3 GHz) sekä todennäköisesti kolmiytimisestä PowerVR SGX543MP3 GPU:sta. Lisäksi A6-piiri sisältää gigatavun kaksikanavaista LP DDR2 SDRAM -keskusmuistia. Tallennuskapasiteettivaihtoehtoja ovat 16, 32 ja 64 gigatavua, eikä puhelimesta valitettavasti löydy muistikorttipaikkaa.

Matkapuhelinverkoissa Suomessa myytävä iPhone 5 -versio (A1429) tukee neljää GSM-taajuutta (850, 900, 1800, 1900 MHz), neljää 3G-taajuutta (850, 900, 1900, 2100 MHz) sekä kolmea LTE-taajuutta (850, 1800, 2100 MHz). Harmillisesti vain yksi LTE-taajuus on tuettuna Suomessa, joten ainakaan toistaiseksi Suomalaisoperaattorit eivät tarjoa iPhone 5:ttä LTE-verkkoon. Datansiirtotavoista tuettuina ovat 21 Mbit/s HSPA+, 42 Mbit/s DC-HSDPA sekä 100 Mbit/s LTE. Muita tiedonsiirtotapoja ovat WLAN 802.11abgn ja Bluetooth 4.0 (A2DP ja EDR).

Kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja se pystyy taltioimaan myös Full-HD-videokuvaa. Etupuolella sijaitseva FaceTime-kamera on tarkkuudeltaan 1,2 megapikseliä. Muita maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat A-GPS, GLONASS, digitaalinen kompassi, Lightning-liitäntä, gyroskooppi, nano-SIM-korttipaikka sekä 1440 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii kesällä esitelty iOS 6.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6
  2. Lähempää tarkastelua, Kamera, Vertailua Galaxy S III:een & Suorituskyky
  3. iOS 6 -käyttöjärjestelmä & Loppusanat
Keskustelu

Itse päivitän iPhone nelosesta iPhone vitoseen. Suurimpina syinä ovat iPad ja iOS maailmaan tottuminen.

Ensifiiliksiltä on lähinnä nopeuspäivitys. Parempi kamera on plussaa, mutta vauhti on ikävä kyllä hidastumassa :(

iPhone 5 oli valtava pettymys, mutta Apple jatkaa kukkulallaan aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. 32GB:n iPhone 5:stä pyydetään lähes 800 auroa ja 16GB:n laitteestakin lähes 700 euroa. Millä lihaksilla ja millä teknisillä innovaatioilla tuo on oikeutettua? Ei ainakaan puoliksi syödyn omenan kuvalla.

Tajusin juuri, että iPhone 6:lta ei ole odotettavissa mitään uutta, korkeintaan NFC-ominaisuus eli hyvin kosmeettinen parannus. Epäilen että kuutosta ei hevin ilmestykään, vaan iPhone 5S, joka saattaa tulla hyvinkin pian, hetkellä millä tahansa. Käy niin kuin iPad 3:n ostajille, että pakkauksia ei ollut ehditty vielä roskiin viedä, kun jo nelonen oli kaupoissa.

Nokialta on sen sijaan paljonkin odotettavaa. Aivan aluksi se täyden PureView’n Lumia kaikilla herkuilla ja ehkäpä Full HD -tuella, jahka Microsoft saa sen WP8:iin koodattua. Mutta sitä odotellessa Mmusta 920 tulee tällä viikolla käsiini, vähänkös kynsiäni kuumottelee.

Tuosta iTunes sidonnaisuudesta – puhelinta ei tarvitse kytkeä itunesiin tietokoneessa jos sen haluaa aktivoida. Riittää että on toimiva datayhteys 3g:n kautta tai wifi-yhteys. Tämän kautta saa helposti puhelimen rekisteröityä.

Myös varmuuskopiointi toimii icloudin kautta ja ei vaadi itunesia backuppiin.

Näitä Kokkosen arvosteluita on todella mukava lukea. Kiitos taas hyvästä työstä!

Kyllä sitä taidetaan nauraa ihan jokaiselle, joka viitsii mitä tahansa matkapuhelinvalmistajaa vakavissaan fanittaa. Olkoot sitten Applen, Nokian tai Samsungin fanipojasta kyse.

@37 sinuna olisin lopettanut ajoissa, nyt SULLE NAURETAAN. Ihan vinkkinä, kuten sanoin, ei Apple käyttäjille mitään naureta vaan teille Applevastaisille joiden touhu on mennyt aivan naurettavaksi, mitä paremmin apple menestyy ja mitä tyytyväisempiä käyttäjät on niin sitä enemmän se tuntuu tiettyä porukkaa ärsyttävän ja se o se MILLE NAURETAAN.

Jos taas lopetettaisiin se provosointi ja keskityttäisiin itse artikkelin laitteesta keskustelemiseen. Jos ei ole mitään annettavaa tämän aiheen suhteen, niin parempi olla hiljaa.

@29 huhu kertoo että seuraavan iphonen ostaja pitää mennä polvilleen kaupan ulkopuolella ja kontata kassalle missä on steve jobsin kuva ja rukoilla julisteen ääressä vähintään 5min jos myymälän pomo hyväksyy sen niin voit ostaa uuden iphonen 700ekellä mutta puhelin ei sisälly hintaan ainoastaa tyhjä myyntilaatikko jos maksat toiset 700 ekeä saat karvahattumalllin sinne laatikkoon. JA FANBOYT ON VALMIIT SIIHEN JA TÄMÄ ON SE MILLE KAIKKI NAURAA

Lisäyksenä; Ainoa harmaita hiuksia aiheiuttanut ominaisuus on tuo uusi liitin. Pidän puhelinta autossa telakkaan liitettynä josta Spotifyn musiikki siirtyy stereoihin ja puhelin latautuu, mutta tähän pystyvää Dockia ei ole vielä vitoseen löytynyt.

En tiedä mistä olen iTunesin osalta jäänyt paitsi, sillä itse olen käyttänyt sitä vain puhelimen varmuuskopiointiin. Kaiken muun sisällön saa App Storesta ja musiikin Spotifystä.

Kuvatkin saa kopioitua Macin Image capturella tai Windowssissa Explorerilla.

@33, ymmärsinkö nyt siis oikein, iPhone käyttäjille nauretaan koska Apple ei antanut suomeen lehdistölle iPhonea testiluuriksi, jep jep…

Oli kyl ehkä huonoin toi sun kommenttis aikoihin :)

Oikeasti mä luulen, että se jolle tässä nauretaan on sinä noiden fanboy kommenttiesi kanssa, ne kun aina antaa kirjoittajasta niin todella fiksun kuvan…

@29 se tarkoittaa sitä omenan vedätystä. Jos nyt luet näitä artikkeleja niin eihän applen suunnalta edes vaivauduta antamaan lehdistölle testiluureja. Fanboyt ei tietysti ymmärrä mitään ylimielisyydesta asiakkaita kohtaan koska sekin on vissiin ominaisuus ja tosi mahtavaa. Ainakain tämän uuden luurin osalta olisi ehkä ollut kohtuullista pistää se adapteri mukaan ilmaiseksi että vanhat vehkeet toimii sen kanssa. Veikkaan että ainakin muut valmistajat olisivat tehneet sen. Toisaalta miksi vaivatua näyttääpä fanboyt taas olevan lompsa levällään

Hyvä luurihan se on, mutta samoin kuin muutkin nyky uutuudet, ei siihen mitään varsinaista tarvetta ole päivittää. Samppakin jos nyt otetaan esimerkiksi, niin ei S2 -> S3 ole oikein mitään järkevää syytä alkaa päivittämään. Totta puhuen Lumia 900 -> 920 on varmaan järkevin päivitys vanhasta uuteen malliin tällä hetkellä, ja tämäkin lähinnä siksi että tuo vanha malli nyt on mitä on.

@26 Jos löydät jotain negatiivista applen tuotteista olet siis Nokia-fani. Todella loogista päättelyä!

Itse olen henk koht laitetta räpeltänyt ja en ollut lainkaan vaikuttunut tuotteesta. Kaverin viikon vanha phone oli jo selvästi naarmuilla ja naarmuthan todellakin näkyy tuossa alumiinipinnassa. Mielestäni 4S oli jotenkin jopa laadukkaamman ja arvokkaamman tuntuinen kädessä. Itse en näkisi mitään syytä päivittää nelosesta tuohon vitoseen (tai vastaavasta luurista) ellei välttämättä halua kaataa rahaa Apple-nimiseen firmaan periaatteesta.

26: Vielä viime viikolla Apple-fani, tällä viikolla Nokia-fani. Mitäköhän on seuraavaksi vuorossa? ;)

@27 ”Se toimi ennen nykyään kaikki asiasta jotain tietävät nauraa iphonen käyttäjille.”

Asiasta jotain tietävät? Mitä tämä tarkoittaa.

En kyllä usko, että iPhone käyttäjille mitään nauretaan oikeassa elämässä, ehkä on joku kaltaisesi hater yhteisö, mutta ei tavalliset ihmiset naura yleensäkään minkään puhelimen käyttäjiä, sori vaan mutta jos joku niin tekee niin kannattaisi miettiä onko kaikki omassa pääkopassa ihan kohdillaan.

Huomasin että tuossa videossa ei ollut juurikaan bassoja mukana äänessä? Oli halpis kuulokkeet ekaksi päässä ja vaihdoin laadukkaisiin mutta ei se siitä paljoa parantunut, vertasin mp3:seen.

Siitä on kyllä aika kauan kun olin keikalla mutta muistan kyllä että juurikin bassot siellä jytisee, ja muistelisin että viimeisin keikka taltiointi joka kännykällä kuvattu jonka katsoin oli otettu PureView:lla ja siinä kyllä oli bassot mukana, siksi siis luulin esin että kuulokkeissa vika.

Eli miinukseksi voisi laittaa tuonkin havainnon kun parempaa on markkinoilla.

taas tulee rahastusta. vanhat vehkeet ei toimi ilman adapderia. eikä juurikaan ole mitään mullistavaa. mutta totta mooses iphone fanint ostavat uuden jeesuspuhelimen, onhan se siistiä mennä cafeteriaan, tilata expresso ja berliinin munkki ja pistää iphone pöydälle tai ainakin niin ne luuulevat. Se toimi ennen nykyään kaikki asiasta jotain tietävät nauraa iphonen käyttäjille. No sikafarmarit jostain keskisuomesta on silti otettuja kun näkevät iphonen pöydällä

Näytä kaikki kommentit

Jaha! Ei todellakaan ole järkeä noissa hinnoissa ja nyt puhutaan todellakin puhelimesta jolla voi tehdä monenlaista muutakin. Kikkelin kasvattamiseenhan tuo on lähinnä tehty…

23. Ongelma kun on vaan se, että tiedostot on loppupeleissä aika pieni osa sitä kokonaisuutta. esim. itunes hoitaa aika paljon muutakin, kuten myös muut vastaavat softat. Olen tosin samaa mieltä, että tiedostohallinta pitäisi hoitua tuolla tavalla.

Kannattaa toki muistaa, että hirveän monella alustalla ”käyttäjän valitsemat” on aika heikoilla. En nyt puhu vain kännyköistä.

22. Valittaisi. Käyttäjän pitäisi itse saada päättää mitä softaa käyttää, jos käyttää mitään. Suoraan näkymä puhelimen tiedostoihin muistitikun tapaan on minusta paras kun ei tarvii mitään ylimääräisiä ohjelmia.

20. Tosin kun miettii ns. ”epästandardeja” liitäntöjä yms. (suljettua rautaa) niin eiköhän ”joku” softa ole itsestäänselvyys. Oli se sitten joku PC-suite, itunes jne. Ehkä ongelma on se, että jengi rinnastaa itunesin vain ns. playeriksi, eikä miksikään muuksi.

Siltikin mitä muuta voi tehdä itunesilla kuin hallita mobiililaitteita tai playerina mediallesi…? Aika heikkoa on, mutta valittaisiko jengi jos softa olisikin VLC? En usko.

19# Miinusta tuossa ei ole se, että iTunes olisi huono vaan se, että iTunesia on pakko käyttää ihan perustoimintoihin.

En tiedä kyllä yhtään, kuinka suosittuja asioita nfc, microsd ja fm kännyköissä tosiaan onkaan mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan tarvinut enkä näe myöskään todellista tarvetta tulevaisuudessakaan. (Asiaakun pohtii tarkemmin enkyllä tunne ketään tuttava ja työpikreistä joka noista on hyötynyt) Itse pidän myös itunes ja icloud sidonnaisuutta plussana koska olen iihin tottunut ja itunes nyt vaan on ubersofta macilla ja ihan menevä pc:llä. Lisäksi kukaan ei enään vuodenpäästä muista vanhaa kaapelia kun uusissa masiinoissa on uusi pienempiparempi kaapeliliitäntä. Vaikeata luoda tuollasia plussia ja miinuksia.

Hyvä artikkeli! Toisin kuin pelkäsin, oli listalle löydetty jotain negatiivistakin!

15: Ainakin HTC:n puhelimet pystyvät tähän täysikokoisten kuvien ottamiseen kesken videokuvauksen.

Parempi käyttis missä ei olis turhia rajoituksia niin voisin harkita.

”Videokuvauksen aikana on mahdollista ottaa kuvia, mutta kuvien tarkkuus on rajattu jostain syystä naurettavaan kahteen megapikseliin, joka tekee ominaisuudesta lähes kelvottoman.”
Olettaisin tämän johtuvan siitä, että nappaa yhden ”framen” videokuvasta ja pakkaa sen valokuvaksi. Käytännössä eri tarkkuudella kuvan ottamiseen tarvitsisi joko ottaa kuva videokuvauksen kaappausten välissä tai kuvata pienemmällä päivitysnopeudella, jolloin jäisi väliin aikaa ottaa kuva eri tarkkuudella.

Kiitos hyvästä artikkelista.

12. Itse veikkaan, että seuraava iso askel kännykkämaailmassa on koko kännykän uudistaminen. Sitä odotellessa kaikki asiat on ns. pikkupäivityksiä (tehoa nousee, reso tarkentuu jne.) Juurikin nuo Nokian ”joskus aikoinaan” konseptit noista taivutettavista näytöistä ranteen ympärille jne. on varmaan sitä ”seuraava uudistus”. Eri asia milloin se sitten tulee…en usko, että ihan heti.

Eiköhän tässä vielä seuraavat viisi vuotta kärvistellä ”nykyisellä kännykkä-ajatuksella” vain tehojen/tarkkuuksien parantuessa. Luonnollisesti tabletteihin tulee kaikki kännykän ominaisuudet.

Hyvää kommentointia LTE-tukeen liittyen. Korjasin hieman artikkelia aiheeseen liittyen. Olin itse hieman väärän tiedon varassa tuon suhteen.

Suomessahan tuettuna ovat tosiaan 800, 1800 ja 2600 MHz LTE-taajuudet ja iPhone 5 (A1429-malli) tukee näistä vain tuota keskimmäistä. Tästä syystä operaattorit eivät toistaiseksi tuota 4G-ominaisuutta tarjoa.

10: Nokian PureView-kameratekniikat kuluvan vuoden aikana näin esimerkiksi?

Taitaa olla seuraavana Applella vuorossa koko käyttöliittymän uudistaminen. Tuo pikkupäivtysten tekeminen, kuten resoluution nostaminen ja näytön koon nostaminen, eivät kovin pitkälle kanna, kun kilpailijoilla on molemmat noista jo paremmalla tasolla. Kun Apple ottaa askeleen, muut ovat jo kaksi askelta edellä. Kiva pikku kännykkähän tuo iPhone 5 muuten kyllä on.

10. Samaa mieltä. Yksittäistä valmistajaa haukutaan siitä, mitä koko ala tekee. Olipa SGII > SGIII huima innovaatio…

Huvittavaa miten jokunen vuosi haukuttiin, että Apple ei ole innovoinut mitään. Nyt sama jengi haukkuu Applea, kun se EI ole innovoinut TÄHÄN malliin mitään. Päättäkää nyt, että onko se innovoinut edellisiin malleihin vai ei.

Noh, ainahan Applelta on odotettu fysiikaan lakien kumoamista yms. Aivan kuten Nokiaakin kohtaan nuo odotukset on jotain käsittämättömiä.

Hyvä artikkeli, mukavasti puolueeton ja selkeä.

Täytyy tosin sanoa, että innovaatiosykli on aika pitkä koko matkapuhelinsektorilla. Mitä uutta ja hienoa on tuotu markkinoille? En itse näe mitään hienoa aina vain tehokkaammissa prosessoreissa ja suuremmissa näytöissä — alkaa muistuttaa jo PC-maailmaa.

Kaikki valmistajat junnaa paikallaan.

Kyllähän se LTE-tuen puute on plussaa kun sopivien lasien läpi asiaa tutkiskelee.

@5 Aika kehno tukee yhtä Suomessa olevaa LTE taajuutta 1800MHz, joka ei kuitenkaan toimi iphonessa millään suomalaisella operaattorilla(Lue operaattorit ja apple vielä säätää tuota tukea toimivaksi).

Lähinnä laittaisin kyllä iphone5:sen LTE:n miinukseksi, kilpailijoiden laitteet tukevat kaikkia suomessa käytössä olevia taajuuksia.

Hyvä artikkeli ja tykkäsin erityisesti kuva-ja video-ominaisuuksiin pureutumisesta sekä itse videosta. Vaikkei tämä ainakaan paljoa itselle tuonut lisätietoa, niin on se silti mukavampi suomeksi näitä lukea Taskumuron laatuun tottuneena :) . Mietin GS3 päivittämistä, mutta omat pienet nakkisormet ja 3GS omistaminen lähes ”pakottavat” päivittämään tähän vitoseen. Harmi kun Androidien puolella ei ole tullut vähään aikaan kunnollista mallia tuossa ~4″ kokoluokassa, kun tuntuu olevan epätrendikästä tehdä siihen kokoluokkaan tehokäyttäjien luureja.

”Hyvää – LTE”

Eli onko tässä nyt sittenkin myös suomessa toimiva LTE mukana?

Kylläpäs on huonosti anosoitu jos noin helposti tulee naarmuja.

Kiinnostua iPhoneihin ja niiden jatkuva huippuominaisuuksien ihmetteleminen on todella hiipunut tekniikan ihmisten keskuudessa. Ainakin jos minulta kysytään. Tämä viimeisein iPhone toi vain luonnollisia parannuksia puhelimeen, mutta suuret odotukset veivät niistä hehkun. Käyttis ja käyttöliittymä ovat kuitenkin niin rautaa kenelle tahansa helppoa monitoimi puhelinta haluavalle, että Applella ei näiden nykyisten koodarien kanssa ole pitkään aikaan mitään hätään.

Huomaa kuitenkin, että Applen strategia on saattanut laitteiden julkaisujen tahdissa muuttua pysyvästi. Se muistuttaa yhä enemmän eri Android ja WP laitteiden tuotekategoriaa ja päivitys sykliä. Minun mielestäni tilanne on parempi kuluttajan kannalta näin, mutta mitä massat ajattelevat, vai ajattelevatko ne ylipäätään yhtään mitään?

Muropaketin uusimmat