Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6

30.10.2012 11:57 |

Paljon uutta tarjonneen iPhone 4:n jälkeen iPhone 4S:n julkaisu syksyllä 2011 jätti monet kylmäksi ja etenkin iPhone 4:n omistajat jäivät odottamaan uutta mullistavaa kuudennen sukupolven iPhonea. Kun iPhone 5 julkaistiin syyskuun puolivälissä, sai se osakseen jälleen runsaasti kritiikkiä. Siitä huolimatta uutuus rikkoi ensimmäisenä myyntiviikonloppunaan aiempien iPhone-mallien myyntiennätykset. Ilmassa tuoksuu selkeä ristiriita, joten otimme mielenkiinnolla tuoreen iPhonen testattavaksi.

Apple päätti lähes kuukauden viivyttelyn jälkeen olla toimittamatta testikappaletta TaskuMurolle (kuten myös muulle suomalaiselle lehdistölle), mutta onneksi saimme testilaitteen käyttöömme DNA:n kautta. Vaikka iPhone 5 on ollut Suomessa myynnissä jo kuukauden päivät, on saatavuus edelleen erittäin heikkoa suuren kysynnän ja kuoriongelmista johtuvan valmistusprosessin hidastumisen vuoksi. Applen verkkokauppa ilmoittaa artikkelin julkaisuhetkellä kaikkien iPhone 5 -versioiden toimitusajaksi 3-4 viikkoa. iPhone 5:n suositushinnat ovat Suomessa 699, 799 ja 919 euroa 16, 32 ja 64 gigatavun malleille, joten kyseessä on tämän hetken kallein älypuhelin Suomen markkinoilla. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valko-hopea.

Tässä testiartikkelissa on tarkoituksena tutustua iPhone 5:n ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin, kameran kuvanlaatuun sekä iOS-käyttöjärjestelmän tuoreeseen kuutosversioon.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

iPhone 5 toimitetaan Applelle tyypilliseen tapaan minimalistisesti kuvitetussa pakkauksessa, jonka kantta koristaa värillinen sivuprofiilikuva sisältä löytyvästä puhelimesta. Ainoat merkinnät mattapintaisessa pakkauksessa ovat kiiltävän mustat omenalogot päädyissä sekä ”iPhone 5”-tekstit kyljissä. Ilmeisesti Apple luottaa tuotteen myyvän itse itsensä, sillä edes pakkauksen pohjasta ei löydy listausta puhelimen ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen lisäksi pikaohje suomeksi ja ruotsiksi, takuuehdot, kaksi valkoista omenalogotarraa, SIM-kelkan irrotustyökalu, verkkovirtalaturi, Lightning-USB-kaapeli sekä uudet Apple EarPod -nappikuulokkeet, joita tosin ei TaskuMuron testikappaleen jostain syystä mukana tullut.

iPhone 5 kuuluu ensimmäiseen ryhmään Applen tuotteita, joissa käytetään uutta yhdeksänpinnistä Lightning-liitäntää. Kyseessä on korvaaja Applen pitkään käyttämälle vuonna 2001 julkaistulle 30-pinniselle Dock-liitännälle. Uusi Lightning-liitäntä on kokonaan digitaalinen ja hyödyntää tiedonsiirrossa ja lataamisessa USB 2.0 -tekniikkaa. Liitin on suunniteltu niin, että sen voi kytkeä kummin päin tahansa ja sen käytettävyys onkin erittäin sujuvaa. Liittimen saakin tökättyä puhelimeen katsomatta ilman haparointia.

Valitettavasti Lightning ei vain ole yhteensopiva micro-USB-standardin kanssa, eikä myöskään Applen aikaisemman Dock-liitännän kanssa, joka on ikävää aiemmin hankittujen Applen lisälaitteiden sekä yleisen yhteensopivuuden kannalta. Apple tosin tarjoaa tarkoitukseen adaptereita 19 (micro-USB) ja 29 euron (30 pin) hintaan, mutta sellainen on toimiva ratkaisu lähinnä johdon päässä käytettynä.

 

Ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Uuden iPhone 5:n tunnistaa heti ensisilmäyksellä iPhoneksi – muotoilu on selvää evoluutiota edellisen sukupolven mallista. Muotokieli on pysynyt hyvin samana – lähinnä vain värit ovat hieman muuttuneet ja yleinen olemus hoikistunut. Vaikka alaa seuraava huomaakin heti eroavaisuudet, ei tusinakäyttäjä todennäköisesti huomaisi eroa uuden ja vanhan mallin välillä.

iPhone 5 tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta ja arvokkaalta laitteelta, kiitos lasilla täydennetyn yksiosaisen alumiinikuorirakenteen. Osien sovitus on ensiluokkaista ja puhelin ei natise tai taivu väännettäessä. Takakuoren osalta Apple on päättänyt luopua lasista ja täten myös suurin osa takakuoresta on alumiinia. Puhelimen etupuoli on sen sijaan tuttuun tapaan kauttaaltaan lasia. Reunojen muotoilu on teollisen kulmikasta, mutta kulmat eivät siitä huolimatta tunnu epämukavilta kädessä. Runsaalla alumiinin käytöllä on myös heikkoutensa – puhelin on kuivissa käsissä melkoisen liukas ja kylmissä olosuhteissa myös tuntuu lähes jääkimpaleelta.

Kun iPhone 5:n ottaa käteen, kiinnittää ensimmäisenä huomiota sen poikkeukselliseen keveyteen. Kaikki uudistukset huomioiden Apple on onnistunut tekemään puhelimestaan hämmästyttävän kevyen – vain 112 grammaa, joka on 20 % vähemmän kuin iPhone 4S. iPhone 5:n ulkomitat ovat 124 x 59 x 7,6 mm, joten se on edeltäjäänsä vajaan sentin pidempi ja selvästi ohuempi. Applen tavoitteena on ollut hyvä yhden käden käytettävyys ja siinä se onkin onnistunut hyvin.

Rautatasolla iPhone 5:n suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet näytön, järjestelmäpiirin ja verkkoyhteyksien osalta. Näytön koko on kasvanut neljään tuumaan ja sen tarkkuus on 640×1136 pikseliä. Sisällä sykkii Applen uusi A6-järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta Applen itse kehittämästä ARMv7-arkkitehtuuriin perustuvasta prosessoriytimestä (raportoitu max. 1,3 GHz) sekä todennäköisesti kolmiytimisestä PowerVR SGX543MP3 GPU:sta. Lisäksi A6-piiri sisältää gigatavun kaksikanavaista LP DDR2 SDRAM -keskusmuistia. Tallennuskapasiteettivaihtoehtoja ovat 16, 32 ja 64 gigatavua, eikä puhelimesta valitettavasti löydy muistikorttipaikkaa.

Matkapuhelinverkoissa Suomessa myytävä iPhone 5 -versio (A1429) tukee neljää GSM-taajuutta (850, 900, 1800, 1900 MHz), neljää 3G-taajuutta (850, 900, 1900, 2100 MHz) sekä kolmea LTE-taajuutta (850, 1800, 2100 MHz). Harmillisesti vain yksi LTE-taajuus on tuettuna Suomessa, joten ainakaan toistaiseksi Suomalaisoperaattorit eivät tarjoa iPhone 5:ttä LTE-verkkoon. Datansiirtotavoista tuettuina ovat 21 Mbit/s HSPA+, 42 Mbit/s DC-HSDPA sekä 100 Mbit/s LTE. Muita tiedonsiirtotapoja ovat WLAN 802.11abgn ja Bluetooth 4.0 (A2DP ja EDR).

Kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja se pystyy taltioimaan myös Full-HD-videokuvaa. Etupuolella sijaitseva FaceTime-kamera on tarkkuudeltaan 1,2 megapikseliä. Muita maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat A-GPS, GLONASS, digitaalinen kompassi, Lightning-liitäntä, gyroskooppi, nano-SIM-korttipaikka sekä 1440 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii kesällä esitelty iOS 6.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6
  2. Lähempää tarkastelua, Kamera, Vertailua Galaxy S III:een & Suorituskyky
  3. iOS 6 -käyttöjärjestelmä & Loppusanat