Uusimmat

Lähempää tarkastelua, Kamera, Vertailua Galaxy S III:een & Suorituskyky

30.10.2012 11:57 Muropaketin toimitus

 

Lähempää tarkastelua

Yksi iPhone 5:n merkittävimmistä uudistuksista on uusi nelituumainen Retina-näyttö, joka on iPhonen historiassa ensimmäinen kerta, kun näytön koko on muuttunut 3,5 tuumasta. Samalla myös näytön kuvasuhde on ensi kertaa laaja 16:9. Näytön tarkkuudeksi Apple on valinnut erikoisen 640×1136 pikseliä (326 PPI), johon löytyy perustelunsa.

Näytön leveys on pidetty samana, kuin aiemmissa iPhone-malleissa, mutta pituutta on kasvatettu ja näyttöä on siirretty hieman alaspäin. Tällä on pyritty siihen, että yhteensopivuus aiempien iPhone-sovellusten kanssa säilyisi ja puhelin pysyisi edelleen yhdellä kädellä käytettävänä. Käytettävyyden ansiosta ratkaisu on kieltämättä onnistunut, sillä miehen peukalo ylettyy lähes ongelmitta näytön kauimmaiseenkin nurkkaan.

Näytön edessä on suojalasi, joka on timanttihiottu reunoilta viistoksi. IPS TFT -tekniikkaan perustuva ja RGB-alipikseliasettelua käyttävä näyttöpaneeli on kuvanlaadultaan ehdottomasti markkinoiden terävintä kärkeä. Näyttö toistaa värit luonnollisesti ja ilman ylikorostusta. Kyseessä on itse asiassa yksi harvoista puhelimista, jonka näyttö pystyy toistamaan koko sRGB-väriavaruuden. Näytön katselukulmat ovat laajat ja näkyvyys auringonvalossa hyvä.

iPhone 5:n alapääty on uudistunut melko rajusti edelliseen iPhoneen verrattuna. 3,5 mm kuulokeliitäntä on siirretty laitteen pohjaan, joka vaatii totuttelua aiempien iPhone-mallien käyttäjiltä. Kaiuttimien aukot on nyt toteutettu ritilällä suojattujen aukkojen sijaan 26 pienellä pyöreällä reiällä.

Keskellä sijaitsee uusi yhdeksänpinninen Lightning-liitäntä, joka on huomattavasti pienempi ja kestävämmän oloinen, kuin aiempi Dock-liitäntä. Micro-USB-liitintä ei ole mahdollista tunkea vahingossa puhelimeen. Negatiivinen puoli on tietysti yhteensopivuus, sillä iPhone 5 ei ole yhteensopiva vanhempien lisälaitteiden kanssa. Tiettyjen autojen ja arvokkaampien telakka-asemien kohdalla edes adapterista ei ole apua, sillä se ei tue iPod Out -ominaisuutta.

Näytön alapuolelta löytyy iOS-laitteiden tavaramerkiksi muodostunut pyöreä kotipainike, joka on helposti löydettävissä koveran muotoilunsa ansiosta.

Näytön yläpuolella FaceTime-kameran sijainti on siirretty lasissa olevan kuulokeaukon yläpuolelle. Kameran tarkkuus on 1,2 megapikseliä ja se pystyy nauhoittamaan 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS nopeudella. Ero kuvanlaadussa iPhone 4S:n VGA-kameraan on merkittävä niin tarkkuuden kuin värintoistonkin osalta.

Fyysisten näppäinten sijainnin suhteen iPhone 5 ei ole kokenut muutoksia edeltäjäänsä nähden. Vasemman kyljen yläreunassa sijaitsevat pyöreät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat helposti käytettävissä myös näppituntumalla ja kaksiasentoinen vaimennuskytkin sijaitsee niiden yläpuolella. Virta-/lukituspainikeen paikka on edelleen puhelimen yläpäädyn oikeassa reunassa.

Puhelinta kiertävä alumiinikehys toimii edelleen myös laitteen antennina, mutta etenkin iPhone 4:ssä esiintyneitä kuuluvuusongelmia ei iPhone 5:n kanssa TaskuMuron testijaksolla havaittu. Alumiinikehyksen pinnoite on saanut runsaasti negatiivista julkisuutta heikon kestävyytensä vuoksi, sillä jotkut käyttäjät raportoivat pinnan olleen kolhiintunut jo pakkauksesta otettaessa. Applen markkinointijohtajan mukaan kuluminen on pinnoitetulle alumiinille luonnollista, mutta siitä huolimatta Applen raportoidaan parantaneen tuotantoprosessia ongelmien välttämiseksi. Myös TaskuMuron testikappaleen reunoihin ilmestyi naarmuja ja jälkiä parin viikon testijakson aikana, vaikka puhelinta pidettiin lähes kuin kukkaa kämmenellä. Testasimmekin tarkoituksella kontaktia avaimien kanssa ja totesimme pinnoitteen olevan erittäin herkkää vaurioitumaan kosketuksessa metallin kanssa.

iPhone 5 on markkinoiden ensimmäinen laite, joka hyödyntää uutta nano-SIM-korttistandardia (4FF). Nano-SIM on kooltaan (12,3 × 8,8 × 0,67 mm) noin 40 % pienempi ja 15 % ohuempi kuin micro-SIM-kortti. Kortti on adapterilla taaksepäin yhteensopiva aiempien SIM-standardien kanssa. iPhone 5:n nano-SIM-korttipaikka sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä ja kortti liitetään puhelimeen alumiinisen kelkan avulla. Kelkan irrottamiseen tarvitaan mukana toimitettavaa irrotustyökalua.

iPhone 5:n takakuori on samaa yhtenäistä alumiinirakennetta lukuun ottamatta ylä- ja alareunan upotettuja lasikaistaleita. Mustassa mallissa ne ovat värjättyä- ja valkoisessa mallissa keraamista lasia. Kokolasisen takakuoren vaihtaminen pääosin alumiiniseen on kestävyyden kannalta hyvä ratkaisu ja näyttää lisäksi tyylikkäältä.

Mattapintaisen alumiinin heikkoutena on liukkaus ja ainakin allekirjoittanut sai olla ajoittain tarkkana, ettei puhelin päässyt luiskahtamaan kädestä. Alumiinin naarmun- ja hankauksenkestävyys ei myöskään ole paras mahdollinen, sillä ainakin muutaman viikon käytössä olleen testikappaleen takakuoressa oli havaittavissa kiiltävämmäksi hankautuneita kohtia sekä viiruja. Myös lasikoristeisiin oli ilmestynyt pari melko syvää kynnellä havaittavissa olevaa naarmua.

Takakuoren iPhone-teksti ja omenalogo ovat toteutettu tyylikkäästi kiiltävän mustalla. Kuten netissä useat käyttäjät ovat raportoineet, myös TaskuMuron testikappaleen takakuoren iPhone-tekstin alapuolella sijaitsevat pienellä kirjoitetut mallimerkinnät olivat hieman vinossa vasemmalle. Pieni ja lopulta merkityksetön yksityiskohta, jollaista ei kuitenkaan uskoisi näkevänsä iPhonen kaltaisessa puhelimessa.

Koska iPhone 5:ssä käytetään yhtenäistä alumiinista runkorakennetta, ei laite ole käyttäjän aukaistavissa, eikä akku ole näin käyttäjän ulottuvilla. Kuitenkin mm. iFixit-sivusto on purkanut iPhone 5:n ja kuorien sisältä löytyy Sonyn valmistama 3,8 voltin, 5,45 Wh ja 1440 mAh Li-ion polymeeriakku, joka on marginaalisesti suurempi kuin iPhone 4S:n vastaava (5,3 Wh). Apple lupaa yhdellä latauksella jopa kahdeksan tuntia puheaikaa (3G-verkossa), 225 tuntia valmiusaikaa, kahdeksan tuntia 3G-internetkäyttöä, 10 tuntia WiFi-internetkäyttöä, 10 tuntia videotoistoa tai 40 tuntia äänitoistoa.

TaskuMuro ei päässyt testaamaan laitetta tosielämän päivittäisessä käytössä SIM-kortin yhteensopimattomuuden takia, mutta laitteella pyrittiin mukailemaan normaalia käyttöä DNA:n toimittamalla liittymällä. TaskuMuron testeissä iPhone 5 vaikutti selviävän melko vaivatta koko vuorokauden sekalaista käyttöä yhdellä latauksella. Hieman kevyemmällä sekalaisella käytöllä akun sai riittämään helposti kahdeksi vuorokaudeksi. Laitteen akunkesto vaikutti siis testatun perusteella hyvältä erityisesti akun pienehkön kapasiteetin huomioiden.

 

Kamera

iPhone 5:n kamera sijaitsee aivan takakuoren vasemmassa ylänurkassa edellisten mallien tapaan. Kameran tarkkuus on iPhone 4S:n tapaan kahdeksan megapikseliä (3264×2448) ja sen kaverina on LED-salama. Paperilla kameran ominaisuudet ovat lähes identtiset 4S:n kameran kanssa, mutta Applen mukaan Sonyn valmistama taustalta valotettua kuvakennoa käyttävä kameramoduli on 25 % pienempi ja mahdollistaa 40 % nopeamman kuvanoton sekä paremman hämäräsuorituskyvyn. Viiden elementin optiikan f-arvo on 2.4 ja se on varustettu myös integroidulla hybridi-IR-suodattimella. Optiikan polttoväli on hiuksen hienosti 4S:n kameraa pienempi (4,13 mm vs. 4,28 mm), joka ei kuitenkaan juuri näy käytännössä. Ulkopuolella kameraa suojaa safiirilasi, joka on toiseksi kovinta läpinäkyvää materiaalia timantin jälkeen (kovuus Mohsin asteikolla 9).

iPhone 5:n kuvaussovellus ei ole muuttunut juurikaan iPhone 4S:n ajoista. Käyttöliittymä on selkeä ja yksinkertainen eikä tarjoa käyttäjälle kovinkaan suurta valinnanvaraa asetusten suhteen. Näkymän reunassa tumman palkin sisällä sijaitsee suuri pyöreä laukaisinnäppäin, kuvaustilan valitsin (valokuvaus/videokuvaus) sekä pääsy otettujen kuvien katseluun. Näkymän yläreunasta löytyvät LED-salaman asetukset, kameran vaihtopainike etu- ja takakameran välillä sekä valinnat-painike, jonka takaa voi kytkeä päälle apuruudukon, HDR-kuvaustilan sekä panoraamakuvauksen.

iPhone 5:n kamera on erittäin nopea ja se ottaa kuvan käytännössä välittömästi, kun laukaisinta painetaan. Kuvaruutupainikkeen ohella käyttäjä voi hyödyntää myös äänenvoimakkuuden säätöpainikkeita laukaisimena, mutta tarkennus on edelleen tehtävä näytöltä koskettamalla. HDR-tilassa kamera ottaa nopeasti kaksi kuvaa eri valotusarvoilla ja yhdistää ne yhdeksi dynamiikaltaan paremmaksi otokseksi. Panoraamatilassa puhelinta pidetään pystyasennossa ja liikutetaan näytön opasteiden mukaan oikealle. Apuna puhelimen pitämisessä oikeassa asennossa on laitteen sisäinen gyroskooppi ja suurimmillaan Panoraama-tilassa on mahdollista ottaa jopa 240 asteen ja 28 megapikselin kuvia. TaskuMuron testien perusteella panoraamakuvat onnistuvat varsin hyvin, kunhan vain näytön antamia ohjeita noudattaa.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

iPhone 5:n kamera taltioi hyviä kuvia, jotka kestävät vertailun kovimpiin kilpailijoihin. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtiaisia ja värit toistuvat luonnollisina, lukuun ottamatta pientä ylikorostumista satunnaisissa kuvissa. Erittäin läheltä kuvia tarkastellessa on huomattavissa kuvaprosessoinnin jälkiä yksityiskohtien ”maalausmaisena” pehmentymisenä. Kamerapuhelimille tyypillistä kapeaa dynamiikkaa on mahdollista paikata nopeahkosti toimivalla HDR-kuvaustilalla, sillä sen jälki näyttää aiempia iPhoneja luonnollisemmalta ja vähemmän ylikorostetulta. Lähikuvauksessa iPhone 5:n kamera toimii hyvin ja sillä on helppoa ottaa näyttäviä kuvia pienistäkin yksityiskohdista.

Heikoissa valaistusolosuhteissa kuvanlaatu säilyy tiettyyn rajaan asti kohtalaisen hyvänä, kunnes kohina ottaa vallan ja kadottaa kaikki yksityiskohdat ja valkotasapaino vääristyy helposti. Pimeimmissä olosuhteissa kohinasta tulee kohtalaisen näkyvää ja siinä on havaittavissa eri värisävyjä. Hämäräolosuhteissa kohina pysyy melko maltillisen kokoisena ja yksivärisenä ja värintoisto säilyy kohtalaisen hyvänä. Aivan markkinoiden parasta päätä ei iPhonen kamera kuitenkaan kohinan osalta edusta.

Netissä käyttäjien valittama violetti heijastuma saatiin näkymään myös TaskuMuron testikuvissa aurinkoisella säällä kameraa käyttäessä. Violetti väri näkyy selvästi kirkkaiden valonlähteiden ympärillä sekä ajoittain kaarena kuvan keskellä. Applen mukaan kyseessä on kamerapuhelimille tyypillinen pienestä linssiryhmästä johtuva ominaisuus, mutta ainakaan TaskuMuron testipenkissä aiemmin käyneissä puhelimissa kyseistä efektiä ei ole ollut havaittavissa ainakaan näin näkyvästi. Esimerkkikuvan violetista heijastuksesta näet täältä.

 

1080p 30 FPS -videokuvan taltioiminen onnistuu iPhone 5:llä helposti, sillä kamera ei tarjoa käyttäjälle juurikaan valinnanvaihtoehtoja. Esimerkiksi videon tarkkuutta ei ole mahdollista asettaa pienemmäksi. Videokuvauksen aikana on mahdollista ottaa kuvia, mutta kuvien tarkkuus on rajattu jostain syystä naurettavaan kahteen megapikseliin, joka tekee ominaisuudesta lähes kelvottoman. Videokuvaus tukee parannettua ohjelmallista kuvanvakautusta sekä useiden kasvojen samanaikaista tunnistusta.

1080p-videon kuvanlaatu on hyvissä valaistusolosuhteissa erittäin hyvällä tasolla – se on tarkkaa ja värintoisto on kohdallaan. Hieman hämärämmissä olosuhteissa yksityiskohdat kärsivät näkyvästi ja niissä on havaittavissa selvää ajoittaista aaltoilua, joka on selvästi ohjelmistollista perua.

 

Vertailua Galaxy S III:een

Samsung Galaxy S III:n rinnalla uusi iPhone 5 näyttää suorastaan minikokoiselta. Tämä on ymmärrettävää, koska Apple pitää kiinni yhden käden käytettävyydestä – 4,3 – 4,8 tuuman näytöillä varustetut mallit eivät siihen pysty. Myös painon (112 g vs. 133 g)ja paksuuden (7,6 mm vs. 8,6 mm) osalta iPhone 5 pesee kilpailijansa, vaikka esimerkiksi Galaxy S III on kokoisekseen varsin kevyt puhelin. Ulkoisesti iPhone 5 ja GS3 ovat toistensa täydellisiä vastakohtia. iPhone 5 on pieni, kulmikas ja metallinen, GS3 puolestaan suuri, pyöreäreunainen ja muovinen.

Pikainen teknisten ominaisuuksien vertailu paljastaa, että GS3 vie voiton näytön koossa ja resoluutiossa (4″ 1136×640 vs. 4,8″ 1280×720), prosessoriytimien määrässä (2 vs. 4), etukameran tarkkuudessa sekä akun kapasiteetissa (1440 mAh vs. 2100 mAh). iPhone on puolestaan ykkönen mobiilidatayhteyksien nopeudessa (LTE&DC-HSDPA vs. HSDPA) sekä grafiikkasuorittimien määrässä. Pääkameran speksien osalta kaksikko päätyy tasapeliin. Lisäksi Samsungista löytyy muistikorttipaikka, NFC-tuki sekä FM-radio, jotka puuttuvat iPhonesta kokonaan.

 

Suorituskyky

Applen lupaukset uuden A6-piirin kaksinkertaisesta prosessori- ja grafiikkasuorituskyvystä edeltäjään nähden eivät ole tuulesta temmattuja, sillä Sunspider, BrowserMark ja GL Benchmark -testiohjelmien tulokset ovat iPhone 4S:ään verrattuna lähes tai jopa yli kaksinkertaisia.

TaskuMuron testeissä iPhone 5 sai Sunspideristä tulokseksi 925 ms ja BrowserMarkista 188850 pistettä. Vertailun vuoksi Samsung Galaxy S III (Android 4.1) sai samoista testeistä 1183 ms ja 151550 pistettä. GL Benchmarkin Egypt 1080p offscreen -testissä iPhone 5:n grafiikkasuorituskyky (26 FPS) on suunnilleen kaksinkertainen Samsung Galaxy S III:een verrattuna.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6
  2. Lähempää tarkastelua, Kamera, Vertailua Galaxy S III:een & Suorituskyky
  3. iOS 6 -käyttöjärjestelmä & Loppusanat