Uusimmat

iOS 6 -käyttöjärjestelmä & Loppusanat

30.10.2012 11:57 Muropaketin toimitus

 

iOS 6 -käyttöjärjestelmä

Applen iOS 6 -mobiilikäyttöjärjestelmä näki päivänvalon viime kesäkuussa WWDC-tapahtumassa ja osoittautui tälläkin kertaa suuremman käyttöliittymäuudistuksen sijaan yksityiskohtiin keskittyväksi ominaisuuspäivitykseksi. Perusajatukseltaan iOS 6 ei siis tarjoa mitään merkittävää uutta ja käyttöliittymä perustuu edelleen samaan vuodelta 2007 periytyvään kuvakenäkymään. Applen mukaan iOS 6:sta löytyy yli 200 uudistusta, joista tärkeimmät voidaan jakaa noin kymmeneen pääkohtaan.

iPhone 5:n suuremman laajakuvanäytön myötä perusnäkymä on kuitenkin uudistunut siltä osin, että kuvakkeet ovat nyt neljän sijaan viidessä rivissä. Luonnollisesti myös kaikki muut iOS:n vakiosovellukset hyödyntävät uuden näytön tarjoamaa suurempaa pinta-alaa ja esimerkiksi kuvagalleria, selain, kartat ja kalenteri pystyvät näyttämään enemmän sisältöä yhdessä näkymässä.

App Storesta ladatut vanhemmat sovellukset, jotka eivät vielä tue iPhone 5:n suurempaa näyttöä, näkyvät näytön keskellä 640×960 pikselin alueella niin, että näytön ylä- ja alalaidassa on 88 pikselin korkuinen musta laatikko. Käytännössä ratkaisu toimii kohtalaisen hyvin, eikä sovellusten toiminnallisuus tai tarkkuus heikkene näytön eri kuvasuhteesta huolimatta. Ainut pieni ongelma liittyy näppäimistöön, joka ilmestyy näillä sovelluksilla keskemmälle näyttöä.

Uusi iOS 6 yhdistettynä iPhone 5:een on erittäin nopea yhdistelmä. Käyttöliittymä rullaa viiveettä ja sulavasti kuin ajatus. Puhelin ei kaatunut vajaan parin viikon testijaksolla kertaakaan, mutta muutaman sekunnin pituisia jumittamisia esiintyi pariin otteeseen. Jäätyminen meni ohi pienen odottamisen jälkeen, mutta sen aikana näyttö ei reagoinut kosketuksiin. Tapahtuma liittyi aina johonkin puhelinta kuormittaneeseen toimenpiteeseen.

Puhelinsovellus on saanut uusia ominaisuuksia, joista osa on löytynyt useimmista kilpailevista puhelinmerkeistä ja vuosia. Saapuvaan puheluun on mahdollista vihdoin vastata tekstiviestillä (tai iMessagella), jonka voi valita muutamasta valmiista vaihtoehdosta tai kirjoittaa kokonaan uuden viestin. Vaihtoehtoisesti puhelusta voi myös asettaa muistutuksen haluttuun myöhempään kellonaikaan. Muistutuksesta voi tehdä myös paikkariippuvaisen, eli sen saa aktivoitumaan vaikkapa työpaikalta lähtiessä.

Uusi Älä häiritse -toiminto mykistää tulevat puhelut, hälytykset ja ilmoitukset ollessaan käytössä. Sen ollessa aktivoituna yläpalkissa kellon vieressä näkyy pieni kuu-ikoni. Älä häiritse -tilan voi kytkeä päälle joko manuaalisesti asetusvalikosta tai vaihtoehtoisesti ajastetusti halutulle aikavälille. Haluttaessa käyttäjä voi lisäksi sallia tietyiltä henkilöiltä tulevien sekä kolmen minuutin sisään toistuvien puheluiden pääsemisen läpi.

FaceTime-kuvapuhelusovelluksen käyttäjiä ilahduttanee tieto, että FaceTime-puheluiden soittaminen onnistuu nyt myös 3G-verkon yli niin iPhonella kuin iPadillakin.

iOS 6:ssa Apple on korvannut Googlen karttatoimittajana ja kehittänyt kokonaan uuden oman karttasovelluksensa yhteistyössä TomTomin kanssa. Kartat ovat vektoripohjaisia ja näkymää on mahdollista pyörittää sekä katselukulmaa vaihtaa. Kartat tukevat myös näyttävää kolmiulotteista ja fotorealistista Flyover-näkymää suurimpien metropolien alueella. Ominaisuus on kieltämättä erittäin näyttävä, mutta lopulta varsin turha. Karttasovelluksen ominaisuuksiin lukeutuu myös opastava navigointi, joka toimii myös Suomessa ja suomen kielellä. Synteettinen konemainen navigointiääni ei tosin ole kovinkaan miellyttävän kuuloinen moniin kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna.

Tämä kaikki saattaa kuulostaa hienolta, mutta todellisuudessa Applen oma karttasovellus on melkoinen raakile ja kirkkaasti takapakkia aiempaan Google-pohjaiseen sovellukseen verrattuna. Suurin ongelma on karttatiedot, jotka tuntuvat jostain syystä olevan paikoittain melko sekaisin niin osoitteiden kuin POI-pisteidenkin osalta. Lisäksi sovellus ei tue karttojen latausta offline-käyttöä varten eikä se tarjoa korvaajaa Googlelta tutulle Street View -katunäkymälle. Applen toimitusjohtaja Tim Cook onkin myöntänyt karttasovelluksen olevan raakile ja suositellut jopa kokeilemaan toistaiseksi myös muita kilpailevia karttasovelluksia.

Applen iPhone 4S:n yhteydessä julkaisema Siri-puheassistentti on iOS 6:n myötä uusia taitoja ja kieliä. Suomi ei valitettavasti ole vielä uusien kielien joukossa, joten Siriä on komennettava edelleen lontooksi. Sirin kautta on nyt mahdollista hakea myös tietoja elokuvista, ravintoloista ja urheilutuloksista. Elokuva- ja ravintolatiedot ovat peräisin Rotten Tomatoesin ja Yelpin tietokannoista. Siri osaa suositella myös Suomalaisia ravintoloita, mutta tarjonta on keskinkertaista. Urheilutuloksia ei puolestaan ole saatavilla suomalaisista joukkueista. Lisäksi Sirin kautta on mahdollista syöttää myös Facebook- ja Twitter-päivityksiä. Sirin hyödynnettävyys on uusista ominaisuuksista huolimatta Suomessa edelleen kyseenalaista puutteellisesta kieli- ja sisältötuesta johtuen.

Facebook-integrointia on saatu odottaa iOSiin liian pitkään, mutta kuutosversion myötä se on vihdoin mukana. Puhelimeen on ensin asennettava Facebook-sovellus App Storesta, jonka jälkeen riittää, että käyttäjä syöttää kertaalleen tietonsa asetusvalikon Facebook-välilehdelle. Facebook löytyy integroituna mm. selaimeen, karttaohjelmaan ja kuvagalleriaan, joista on helppo jakaa sisältöä suoraan maailman suurimpaan sosiaaliseen verkkoon. Facebook integroituu haluttaessa myös kalenteriin ja osoitekirjaan, jolloin syntymäpäivät ja tapahtumat näkyvät kalenterissa ja ystävien tiedot päivittyvät automaattisesti osoitekirjaan

Facebook-päivityksen tekeminen onnistuu näppärästi suoraan yläpalkin ilmoituskeskuksesta tai Sirille sanelemalla (englanniksi). Integrointi on toteutettu kaikkiaan hyvin ja se toimii erittäin sujuvasti. Täytyy vain ihmetellä, miksi sen toteuttamisessa kesti niin monta vuotta?

Sähköpostisovelluksen käyttöliittymää on hieman virtaviivaistettu ja kuvien sekä videoiden lisäämistä helpotettu. Lisäksi käyttäjä voi määrittää VIP-luettelon, johon kuuluvien henkilöiden viestit eivät varmasti pääse livahtamaan ohi silmien.

Uusi Passbook-sovellus on paikka sähköisten lippujen, korttien ja kuponkien säilyttämiseen. App Storesta on ensin ladattava haluttujen yritysten Passbook-yhteensopivat sovellukset, jonka jälkeen sisältö näkyy Passbookissa. Lisäksi Passbook osaa hyödyntää aika- ja paikkatietoja, joten esimerkiksi lentolippu ilmestyy lukitusruutuun saavuttaessa lentokentälle. Suomalaisille käyttäjille Passbookista ei ainakaan toistaiseksi ole juurikaan hyötyä, sillä muutamaa lehtiyhtiötä lukuun ottamatta useimmilla yrityksillä ei ole tarjota palveluitaan Suomessa.

Safari-selain on uudistunut pikkuominaisuuksilla, joita ovat iCloud Tabs, Offline-lukulista sekä koko näytön selaustila. iCloud Tabs seuraa kaikkia käyttäjän eri Apple-laitteilla auki olevia sivuvälilehtiä ja mahdollistaa niiden selailun miltä tahansa toiselta laitteelta. Offline-lukulista mahdollistaa kokonaisten nettisivujen tallentamisen luettavaksi offline-tilassa. Sivujen lisääminen lukulistalle on helppoa ja toiminto on näppärä käyttää esimerkiksi lentojen aikana, jolloin nettiyhteyttä ei ole käytettävissä.

Uusi Jaetut Kuvavirrat -ominaisuus on integroitu kuvagalleriaan ja se mahdollistaa valokuvien helpon jakamisen läheisille ja ystäville. Kuvagallerian Kuvavirta-välilehdelle luodaan uusi kuvakansio, jonka sisällön voi valita vapaasti kuvagallerian sisällöstä. Seuraavaksi valitaan ystävät, joiden kanssa kuvat halutaan jakaa, jonka jälkeen kuvat ilmestyvät välittömästi katseltavaksi osallistujien iOS 6- tai Mac (Mountain Lion) -laitteille. Jos käytössä ei ole edellä mainittuja Applen laitteita, voi kuvia katsella myös nettiselaimella. Lisäksi käyttäjät voivat kommentoida ja tykätä yksittäisiä kuvia. Jaetut kuvat eivät kuluta käyttäjän iCloud-tallennustilaa.

Yhteenveto

Kunhan ohuen ja kevyen iPhone 5:n ensitapaamisen huumasta selviää, on kyseessä edeltäjien tapaan vain tavallinen ja yllätyksetön iPhone. iPhone 5:n vahvuuksia ovat edelleen sujuva ja helppo käytettävyys, kunhan vain hyväksyy tavan, jolla Apple haluaa asioiden ohjelmistopuolella tapahtuvan. Laitteen alumiinirakenteen ohuus ja keveys on ehdoton taidonnäyte, mutta ilmenneet laatuongelmat eivät missään nimessä kuulu tämän hintaluokan laitteeseen. Myös akunkesto vaikuttaa erittäin kilpailukykyiseltä tämän koko- ja suorituskykyluokan laitteelle.

Vaikka iPhone 5 tarjoaa useampia teknisiä uudistuksia, niistä vain harvat luovat todellista pesäeroa iPhone 4S:ään. Voitaneen puhua näennäisesti merkittävistä uudistuksista. Nelituumainen laajakuvanäyttö kuroo toki välimatkan kilpailijoihin maltilliseksi, mutta lopulta kyse ei kuitenkaan ole alkuperäiseen Retina-näyttöön nähden merkittävästä edistysaskeleesta ja lisäksi Full-HD-näytöt tekevät jo tuloaan älypuhelimiin. Uusi suorituskykyinen A6-piiri on hieno tekninen taidonnäyte Applelta, mutta tuplaantuneen suorituskyvyn käytännön hyöty tuntuu kuitenkin jäävän hieman kyseenalaiseksi.

Kameratekniikka tuntuu junnaavan hieman paikallaan, vaikka kuvanlaatu onkin hyvällä tasolla. Uusi Lightning-liitäntä on näppäräkäyttöinen, mutta jälleen kerran epästandardi ja kaiken lisäksi taaksepäin yhteensopimaton. Muistikorttipaikan ja NFC:n puuttuminen eivät myöskään oikein sovi tämän hintaluokan laitteelle. LTE-verkkotekniikan tuki on puolestaan odotettu uudistus, mutta suomalaisille se on hieman laiha lohtu, sillä iPhone 5 (A1429) tukee vain yhtä (1800 MHz) Suomen kolmesta LTE-taajuudesta (800, 1800 ja 2600 MHz).

iPhone 4S:n omistajalle päivitystä uusimpaan sukupolveen on erittäin hankala perustella järkisyin. iPhone 4:n omistajalle päivitys on sen sijaanjo harkinnan arvoinen asia. Uusi iPhone 5 on hyvä älypuhelin – joidenkin tarpeisiin jopa erinomainen – sitä ei käy kieltäminen. Applen innovaatiosykli iPhonen suhteen on kuitenkin pidentynyt merkittävästi ja se ei lupaa pidemmällä aikajänteellä hyvää. Vääjäämättä mieleen tulee tunne, että Applen olisi pitänyt julkaista iPhone 5 jo viime syksynä. Tämän vuoden iPhonelta olisi jo kaivannut esimerkiksi uuden sukupolven kameratekniikkaa, HD-tason ylittävää näyttötekniikkaa sekä rajummin uudistetun käyttöliittymän. iPhonen asema muihin high-end-älypuhelimiin verrattuna ei ole enää yhtä vahva, kuin mitä se oli pari-kolme vuotta sitten. Myyntiluvut tosin näyttävät vielä toisin – ainakin toistaiseksi.

 

Hyvää

  • Näyttö – kuvanlaatu, värintoisto, tarkkuus
  • Suorituskyky
  • Akunkesto varauksin
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu valoisalla
  • Arvokkaan tuntuiset kuoret
  • Käyttöjärjestelmän sulavatoimisuus ja nopeus
  • Toimiva ja helppokäyttöinen Facebook-integrointi
  • Koko ja paino (käytettävyys yhdellä kädellä)
  • Lightning-liitännän helppokäyttöisyys

 

Huonoa

  • Hinta
  • Epästandardi Lightning-liitäntä
  • Kuorien pinnoitteen naarmuuntumis- ja kolhiintumisherkkyys
  • Vain 1800 MHz LTE-taajuus tuettuna Suomessa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei NFC-tukea
  • Ei FM-radiota
  • Nano-SIM-kortin yhteensopivuus muihin puhelimiin
  • Osittain vanhentunut käyttöliittymä
  • Keskeneräinen karttasovellus
  • iTunes-sidonnaisuus

 

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 5 ja iOS 6
  2. Lähempää tarkastelua, Kamera, Vertailua Galaxy S III:een & Suorituskyky
  3. iOS 6 -käyttöjärjestelmä & Loppusanat