Uusimmat

Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus

12.11.2015 02:05 Juha Kokkonen

Apple esitteli ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007 ja sen myöhemmät versiot ovat pitäneet maailman myydyimmän älypuhelimen valtikkaa jo usean vuoden ajan. Toistaiseksi kymmenen vuoden ikää lähestyvän ”omenapuhelimen” menestykselle ei näytä tulevan loppua. Suosion hahmottamiseksi mainittakoon, että vuosi sitten julkaistuja iPhone 6- ja 6 Plus -malleja on mennyt kaupaksi 50-75 miljoonan kappaleen tahdilla vuosineljännestä kohden. Vertailun vuoksi Samsungin huippumallien myyntimäärät ovat olleet vuositasolla samaa luokkaa.

iPhone 6s

Uusin yhdeksännen sukupolven iPhone näki päivänvalon syyskuun 9. päivä järjestetyssä julkaisutilaisuudessa kahtena eri versiona. Viime vuoden tapaan Apple julkaisi 4,7-tuumaisen perusmallin sekä 5,5-tuumaisella näytöllä varustetun Plus-version. Laitteiden nimiksi tuli ennakkohuhujen mukaisesti iPhone 6s ja 6s Plus. Julkaisu noudattaa Applen käyttämää kaksivaiheista uudistussykliä, jossa joka toinen vuosi muuttuu mallinumero sekä ulkonäkö ja joka toinen vuosi mallinimen perään lisätään s-kirjain ja keskitytään rautaparannuksiin sekä ohjelmistopuolen uudistuksiin. Uudet iPhone 6s -mallit noudattavat jälkimmäistä vaihetta, joten laitteiden ulkonäkö pysyi samana viimevuotisten iPhone 6 -mallien kanssa.

iPhone 6s mallisto

Applelle tyypilliseen tapaan uudet iPhone 6s -mallit saapuivat kauppoihin varsin nopeasti julkaisun jälkeen. Suomessa myynti alkoi 9. lokakuuta ja tietyillä suuremmilla markkina-alueilla paria viikkoa aiemmin. Uusien mallien hinta nousi hieman viime vuoteen nähden, johtuen pitkälti euron kurssin heikkenemisestä. Pienemmän iPhone 6s:n hinnat alkavat 759 eurosta ja muistimäärän lisäyksestä johtuu maksamaan lisää 110 euron portain. iPhone 6s Plussan lähtöhinta on puolestaan 16 Gt mallin 869 euroa ja myös sen tapauksessa lisämuistin hinnoittelu noudattaa pienempää sisarmallia. Ensimmäisinä viikkoina iPhone 6s -mallien saatavuus vaihteli väristä ja muistimäärästä riippuen, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä marraskuun alkupuolella saatavuus on tasaantunut jo varsin hyväksi.

Tutustumme tässä artikkelissa iPhone 6s ja iPhone 6s Plus -mallien teknisiin ominaisuuksiin, rakenteeseen, kameraan, iOS 9 -käyttöjärjestelmään sekä käyttökokemuksiin.

Uudet iPhonet toimitetaan pelkistetyn tyylikkäässä valkoisessa pahvirasiassa, jonka päädyssä on Applen logo ja kyljessä puhelimen malli. Pakkauksen kannessa on kohokuviolla toteutettu realistisen kokoinen värikuva sisältä löytyvästä puhelimesta. Viime vuotisten iPhone-mallien pakkaus oli muuten samanlainen, mutta kannen kohokuvio oli vitivalkoinen värikuvan sijaan. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu lightning-USB-kaapeli, EarPods-korvakuulokkeet, pikaohjeet sekä verkkovirtalaturi. Laturin latausteho on nykymittapuulla vaatimaton viisi wattia (1 A, 5 V). TaskuMuron testikappaleet olivat demo-laitteita, joiden mukana toimitettiin ainoastaan laturi ja kaapeli.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
  2. iPhone 6s
  3. iPhone 6s Plus
  4. Kamera
  5. iOS 9 ja 3D Touch
  6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto